Το lifestyle της αντιγήρανσης

  • Η κακή διατροφή 
  • η μόλυνση
  • τα χημικά πρόσθετα στην τροφή 
  • το άγχος
  • η αϋπνία 
  • το κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ 
  • η πολυφαρμακία
  • πολλές ασθένειες και 
  • η καθιστική ζωή 

προκαλούν το σχηματισμό ελευθέρων ριζών που επιτίθενται στα κύτταρά μας. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλούνται βλάβες στα κύτταρα και να γηράσκουν. Ο ίδιος ο οργανισμός μας διαθέτει έναν ολόκληρο αντιοξειδωτικό μηχανισμό, ο οποίος του επιτρέπει να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες πριν προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα.

Το οξειδωτικό στρες 

Τι γίνεται, όμως, όταν η ισορροπία διαταράσσεται; Τότε, τα κύτταρα του σώματός μας βάλλονται από τις ελεύθερες ρίζες, με αποτέλεσμα να γηράσκουν και να νοσούν. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται οξειδωτικό στρες. Η σφαιρική εκτίμηση του οξειδωτικού στρες (προσδιορισμός των ελευθέρων ριζών στο αίμα και της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού) μας επιτρέπει να γνωρίζουμε τα επίπεδα του στον οργανισμό μας. Στην περίπτωση που τα επίπεδα ελευθέρων ριζών είναι υψηλά, χορηγείται αντιοξειδωτική αγωγή, που περιλαμβάνει αντιοξειδωτική διατροφή, αντιοξειδωτικά συμπληρώματα (όπου αυτό είναι απαραίτητο) και τεχνικές μείωσης του στρες.

               

Πώς θα ενισχύσουμε το αντιοξειδωτικό σύστημα του οργανισμού μας;

  1. Βάζουμε χρώμα στο πιάτο μας: Καταναλώνουμε καθημερινά 5 διαφορετικά χρώματα φρούτων και λαχανικών. Δεν είναι απαραίτητη η ποσότητα αλλά η ποικιλία.
  2. Καταναλώνουμε μη επεξεργασμένα τρόφιμα: Επιλέγουμε τρόφιμα με τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία. Προτιμάμε ξηρούς καρπούς από μία μπάρα συσκευασμένη, φρέσκο κρέας από επεξεργασμένα κρεατοσκευάσματα,  λαχανικά και φρούτα φρέσκα, δημητριακά ολικής άλεσης. Ό,τι είναι πιο κοντά στη φυσική του μορφή μας προσφέρει αντιοξειδωτικά συστατικά και όταν μεταβολίζεται παράγει λιγότερα μεταβολικά απόβλητα – ελεύθερες ρίζες. 
  3. Αντικαθιστούμε τη ζάχαρη: Η αύξηση της ζάχαρης στο αίμα προκαλεί γλυκοζυλιώσεις στα κύτταρα, γερνώντας τα. Προτιμούμε τη γλυκιά γεύση πιο φυσικών τροφών, όπως τα φρούτα, η γλυκοπατάτα, το πετιμέζι, το χαρούπι, το μέλι. 
  4. Μειώνουμε τις ζωικές τροφές: Πολλά φυτικά τρόφιμα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη, όπως τα όσπρια, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί, τα μη επεξεργασμένα δημητριακά). Από τις ζωικές τροφές επιλέγουμε ψάρια, θαλασσινά, αυγά και άπαχα κρεατικά. Η ποσότητά τους πρέπει να είναι μικρή (περίπου όσο η παλάμη του χεριού μας στα κρεατικά) και να συνοδεύονται από δημητριακά ολικής άλεσης και λαχανικά. 
  5. Προσθέτουμε αντιοξειδωτικούς θησαυρούς στο καθημερινό μας πρόγραμμα: Ο κρόκος Κοζάνης, το τσάι, οι μαύρες σταφίδες, τα μούρα (berries), ο κουρκουμάς, το σκόρδο, η μαστίχα, η κάππαρη, το μπρόκολο, το κέιλ, το ρόδι, ο λιναρόσπορος και άλλα πολλά μπορούν - με σωστή χρήση - να μας βοηθήσουν να είμαστε και να φαινόμαστε νεότεροι.
  6. Κινούμαστε: Γυμναζόμαστε τακτικά (τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα) και παράλληλα κινούμαστε με κάθε ευκαιρία. Αφήνουμε το αυτοκίνητο και περπατάμε στους δρόμους και τις πλατείες της όμορφης πόλης μας.
  7. Κάνουμε τον ύπνο προτεραιότητα: Οι  υποχρεώσεις δεν τελειώνουν ποτέ. Κάποια στιγμή κλείνουμε το διακόπτη, χαλαρώνουμε για μισή ώρα (χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές) και με περισσότερη ενέργεια συνεχίζουμε αύριο. Οι ενήλικες χρειάζονται 7-8 ώρες καθημερινά καλό ύπνο για να μπορέσουν τα κύτταρα του σώματος να αναδομηθούν.   

Με αυτόν τον τρόπο ζωής (lifestyle) ενισχύουμε το ανοσοποιητικό και το νευρικό μας σύστημα, προστατεύουμε την υγεία της καρδιάς μας και αποτρέπουμε κυτταρικές βλάβες που ευθύνονται για τη γήρανση των κυττάρων και την πρόκληση νόσων.