On-line εργασία: Τι σημαίνει να δουλεύεις από το σπίτι

Τα νέα δεδομένα στην εποχή του κορωνοϊού, έχουν επιφέρει αλλαγές και στον επαγγελματικό τομέα. Μετά την καραντίνα, όπου η τηλεργασία, δηλαδή η δουλειά από το σπίτι -σε όσα επαγγέλματα αυτό ήταν εφικτό- ήταν δεδομένη, αρκετές εταιρείες υιοθετούν το μοντέλο της on-line εργασίας.   

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μία εύκολη, ανέξοδη διαδικασία, που απαιτεί απλά τεχνολογικά μέσα και μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε. Ενδεικτικά, το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (DIW) του Βερολίνου προτείνει την εργασία από το σπίτι, ως ένα από τα μέτρα για να σταματήσει η πανδημία.

Εκτός συνθηκών κρίσης, η on-line εργασία προϋποθέτει αλλαγή νοοτροπίας από πλευράς επιχειρήσεων και εργαζομένων, για τη μετάβαση «από περιβάλλον ελέγχου σε περιβάλλον αμοιβαίας εμπιστοσύνης».
Φυσικά, πολλές εργασιακές θέσεις απαιτούν διαπροσωπική επαφή, αλληλεπίδραση και επικοινωνία. Συζητήστε με τους συνεργάτες σας, ώστε να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκμετάλλευσης των διαθέσιμων τεχνικών μέσων (π.χ. video call) και κανονίζετε τακτικές συναντήσεις, ώστε να κρατάτε ο ένας τον άλλο ενήμερο.

On-line εργασία: Τι σημαίνει να δουλεύεις από το σπίτι

Πλεονεκτήματα της on-line εργασίας

1. Ορίζεις το πρόγραμμά σου
Μπορείς με μεγαλύτερη ευελιξία να οργανώσεις τις εργασίες σου και να διαμορφώνεις το εργασιακό σου πρόγραμμα. Πρόσεξε μόνο μην καταλήξεις απλά να κάθεσαι, χωρίς να κάνεις ουσιαστική πρόοδο στη δουλειά σου.
2. Έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο
Τον κυνηγάμε συνέχεια και ποτέ δεν μας είναι αρκετός. Μόνο η ώρα που κάνεις καθημερινά για να πας στη δουλειά, είναι πλέον κέρδος. Αυτός είναι χρόνος που μπορείς πλέον να προσφέρεις στους αγαπημένους σου ή στον εαυτό σου, για να ξεκουραστείς ή να κάνεις δραστηριότητες που σε ευχαριστούν. Σίγουρα έχεις την άνεση να απολαύσεις κάποιες στιγμές ηρεμίας. Φρόντισε, όμως, οι στιγμές αυτές να μην έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα της δουλειάς και της διάθεσής σου. 
3. Είσαι περισσότερο παραγωγικός
Η ελευθερία του να δουλεύει κανείς από το σπίτι μπορεί να προσφέρει μια πιο υγιεινή και ήρεμη ζωή. Τα αποτελέσματα μιας έρευνας για την απομακρυσμένη εργασία κατέδειξε ότι η αποδοτικότητα του τμήματος αυξήθηκε κατά 13%. Όταν η δοκιμαστική περίοδος έληξε, ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι ξεκίνησαν να δουλεύουν από το σπίτι και το ποσοστό της αποδοτικότητας αυξήθηκε στο 22%.

Από την πλευρά του εργοδότη

Έξυπνη, ευέλικτη και κυρίως αποδοτική, η τηλεργασία δεν περνά απαρατήρητη από καμία επιχείρηση που θέλει να εξελίσσεται και να εναρμονίζεται στις παγκόσμιες τάσεις. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά της πλεονεκτήματά της περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Αυξάνει την παραγωγικότητα των εργαζομένων
  • Ενισχύει το αίσθημα ικανοποίησής τους
  • Μειώνει τα λειτουργικά κόστη της επιχείρησης
  • Μπορεί να εφαρμοστεί είτε καθολικά είτε σε συνδυασμό με εργασία που απαιτεί φυσική παρουσία του εργαζόμενου στην επιχείρηση.

Από την πλευρά του εργαζόμενου

Η τηλεργασία για τους εργαζόμενους σημαίνει ότι δουλεύουν κανονικά, όπως θα δούλευαν από το γραφείο τους, αλλά από τον προσωπικό τους χώρο, προσφέροντάς τους:

  • Εξοικονόμηση χρόνου και κόστους από τις καθημερινές μετακινήσεις
  • Δυνατότητα προσαρμογής της εργασίας τους σε άλλες ανάγκες
  • Καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
  • Δυνατότητα εργασίας από οπουδήποτε