Photo credits: freepik.com
Οι άνθρωποι αναζητούμε εδώ και αιώνες το ελιξίριο της ζωής. Τα μυστικά της μακροζωίας συνδέονται συνήθως με έναν συνδυασμό υγιεινών συνηθειών και ισορροπημένου τρόπου ζωής.
Στους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη μακροβιότητα είναι:
- Η ισορροπημένη διατροφή και ειδικότερα η Μεσογειακή διατροφή
- Η σωματική άσκηση, ακόμα και σε μέτρια επίπεδα, όπως το περπάτημα
- Η ύπαρξη ισχυρών κοινωνικών δεσμών
- Η διαχείριση του άγχους
- Ο καλός και επαρκής ύπνος
- Γενετικοί παράγοντες
Ωστόσο, μια μελέτη του Χάρβαρντ δείχνει ότι το να νιώθεις ευγνωμοσύνη μπορεί, επίσης, να είναι κλειδί για να ζει κανείς περισσότερο. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερες από 49.000 γυναίκες (μέση ηλικία 79 ετών) που απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο ευγνώμονες ένιωθαν για διάφορες πτυχές της ζωής τους.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις συμμετέχουσες τρία χρόνια αργότερα. Σε σύγκριση με τις γυναίκες που αρχικά ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερο ευγνώμονες, εκείνες που ανέφεραν ότι ένιωθαν πιο ευγνώμονες είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης. Η μελέτη ήταν παρατηρητική και δεν αποδεικνύει ότι η ευγνωμοσύνη παρατείνει τη ζωή.
Ωστόσο, μπορεί να φέρει περισσότερη χαρά, οπότε αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να γράφετε κάθε μέρα τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Μπορεί να είναι μεγάλα ή μικρά, όπως μια ωραία φιλία, μια βόλτα στην εξοχή, ένα απρόσμενο χαμόγελο. Αν αυτή η πρακτική σας ενθαρρύνει να νιώθετε περισσότερη ευγνωμοσύνη, συνεχίστε την.
Ποιες είναι οι 4 καθημερινές πρακτικές των μακροβιότερων ανθρώπων στον κόσμο
Μελετώντας επί χρόνια τις "γαλάζιες ζώνες" (περιοχές που οι άνθρωποι ζουν περισσότερο), ο συγγραφέας και ερευνητής μακροζωίας, Dan Buettner, παρατήρησε κάποιες απλές πρακτικές που εφαρμόζουν καθημερινά οι κάτοικοι μερικών από τις μακροβιότερες κοινότητες στον κόσμο. Αυτές είναι:
Σωματική δραστηριότητα: Ασχοληθείτε με πιο χαμηλής έντασης σωματική δραστηριότητα, όπως η φροντίδα ενός κήπου ή το περπάτημα μέχρι το σπίτι ενός φίλου.
Υγιεινές διατροφικές συνήθειες: Στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, οι κάτοικοι ακολουθούν το σύνθημα hara hachi bu, που σημαίνει ότι σταματούν να τρώνε το γεύμα τους όταν το στομάχι τους είναι γεμάτο κατά 80%.
Κοινωνικοί δεσμοί: Ορισμένοι άνθρωποι κοινωνικοποιούνται γύρω από ένα τραπέζι και άλλοι μέσα από ομαδικά αθλήματα, αλλά μια κοινή πρακτική όλων, είναι η καθημερινή συγκέντρωση με τους αγαπημένους τους.
Συχνά διαλείμματα: Οι άνθρωποι στις "γαλάζιες ζώνες" συνήθως κάνουν διαλείμματα και σταματούν για λίγο την δουλειά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει χαρά και να μειώσει τα επίπεδα άγχους.
Πηγή: economistas.gr