Μαθαίνουμε για τα θηλαστικά που ζουν στις ελληνικές θάλασσες, μέσα από το ντοκιμαντέρ του WWF

Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, με μία από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον πλανήτη, πάνω από 130.000 χλμ., η θάλασσα κρύβει μία πλούσια ιστορία και έναν ανεκτίμητο φυσικό πλούτο, αφού φιλοξενεί ορισμένα από τα σημαντικότερα είδη θαλάσσιων θηλαστικών παγκοσμίως.

Όπως μας ενημερώνει το WWF Ελλάς, το ελληνικό τμήμα της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF – World Wide Fund for nature, εννέα μόνιμοι κάτοικοι και πέντε περαστικοί, αλλά εξίσου μοναδικοί, κολυμπούν στα νερά της Ελλάδας και η δική τους υγεία είναι αυτή που αποδεικνύει την υγεία των θαλασσών μας.

Η ιστορία των ελληνικών θαλασσών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με θαλάσσια θηλαστικά, όπως φάλαινες, φυσητήρες, σταχτοδέλφινα, ρινοδέλφινα, φώκιες και ζιφιοί. Μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι, ξέρουμε, όμως, να ζούμε μαζί; Δυστυχώς, τα περισσότερα από αυτά τα θηλαστικά απειλούνται με εξαφάνιση, κυρίως λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Η πετρελαϊκή ρύπανση, η παρενόχληση από τα σκάφη αναψυχής, η ηχορύπανση, η κλιματική αλλαγή, η όχληση, οι στρατιωτικές ασκήσεις και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, απειλούν όλα αυτά τα είδη.

Μαθαίνουμε για τα θηλαστικά που ζουν στις ελληνικές θάλασσες, μέσα από το νέο ντοκιμαντέρ του WWF

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο "Θαλάσσια θηλαστικά, οι συγκάτοικοί μας στις ελληνικές θάλασσες. Γνωρίζοντας τους γιγάντιους και χαρισματικούς ταξιδιώτες της Μεσογείου", σε σκηνοθεσία Μάνου Γαστεράτου, παράχθηκε στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας "Θάλασσα" και μας δείχνει τη σημασία, αλλά και τις απειλές που αντιμετωπίζουν αυτά τα εκπληκτικά ζώα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των θαλάσσιων θηλαστικών που ζουν στις ελληνικές θάλασσες.

Ας τα ανακαλύψουμε και ας μάθουμε τους τρόπους που μπορούμε να ζήσουμε μαζί τους και να τα προστατέψουμε. Απόψε, στις 19.00, συντονιζόμαστε στο κανάλι του WWF στο You Tube, για να περάσουμε μαζί ακόμα μία Κυριακή βράδυ, με συγκινητικές ιστορίες, προσεκτικά επιλεγμένες, με πρωταγωνιστές τον άνθρωπο και τη φύση.
 

 

H MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη & Προστασία της Μεσογειακής φώκιας και το WWF Ελλάς υλοποίησαν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε: Ενημερωτική, Εκπαιδευτική, Συμμετοχική εκστρατεία για τα θαλάσσια θηλαστικά στην Ελλάδα", σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Tethys Research Institute. H "Θάλασσα" χρηματοδοτείται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εντάσσεται στο χρηματοδοτικό εργαλείο της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, LIFE Information & Communication.