Μένουμε σπίτι, με ποιοτική ψυχαγωγία από το Μουσείο της Ακρόπολης και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Τώρα που έχουμε το πλεονέκτημα του περισσότερου ελεύθερου χρόνου, έχουμε την ευκαιρία για ποιοτική ψυχαγωγία και μάθηση, έστω και από το σπίτι.

Το Μουσείο Ακρόπολης φέρνει τον πολιτισμό στο σπίτι μας, καθώς διαθέτει διαδικτυακά ψηφιακές εφαρμογές που αναδεικνύουν τα εκθέματα και φωτίζουν πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Μέσα από ευφάνταστες εφαρμογές δίνει στους μικρούς φίλους τη δυνατότητα να παίξουν διαδικτυακά παιχνίδια με τη Ζωφόρο του Παρθενώνα και με όλα τα μνημεία της Ακρόπολης, με ξεναγό τη Γλαύκα, ένα ιπτάμενο ρομπότ. Πάρτε «πινέλα και χρώματα» και δημιουργείστε τις πιο απίθανες παραλλαγές φημισμένων αγαλμάτων όπως η Πεπλοφόρος, λάβετε μέρος στη δράση «Αρχαϊκά Χρώματα» ή γίνετε οι αρχιτέκτονες ενός νέου ναού στην κλασική Αθήνα.

 

 

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στηρίζοντας την εκστρατεία «Μένουμε Σπίτι», προσφέρει ποιοτική ψυχαγωγία με δωρεάν online παρακολούθηση σπουδαίων κινηματογραφικών παραγωγών του. Με στόχο τη διάδοση του πολιτισμού μας μέσα από τις νέες τεχνολογίες, επενδύει διαχρονικά στην ανάπτυξη περιεχομένου για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Σε αυτή τη δύσκολη για όλους περίοδο, το Ίδρυμα προσπαθεί με τον δικό του τρόπο να στηρίξει τον κόσμο που βρίσκεται στο σπίτι, προσφέροντας την ευκαιρία για ένα μαγευτικό διαδικτυακό ταξίδι μάθησης και ψυχαγωγίας, με τη δωρεάν online παρακολούθηση των παραγωγών του. Πρόκειται για ντοκιμαντέρ ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου, οδοιπορικά σε περισσότερες από είκοσι πόλεις της Μικράς Ασίας, καταγραφή των θαλάσσιων ταξιδιών του ελληνικού λαού στην Κύπρο και το Λίβανο, κ.α. Στις περισσότερες από τις παραγωγές, που μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν, γίνεται χρήση τρισδιάστατων γραφικών που αναπαριστούν μνημεία και δημόσια κτήρια τα οποία δεν διασώζονται σήμερα.
menoyme_spiti_me_poiotiki_psyhagogia_apo_to_moyseio_tis_akropolis_kai_to_idryma_meizonos_ellinismoy_2.jpg

Mίλητος... Mία Πόλις σε Tέσσερις Διαστάσεις
Ημίωρο ντοκιμαντέρ που απέσπασε το 1ο βραβείο στο 5ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού Φιλμ στην Aμιένη της Γαλλίας (Cinquieme Festival du Film d' Archeologie d' Amiens). Το ντοκιμαντέρ έχει αρχαιολογικό περιεχόμενο και ένα μεγάλο μέρος του βασίζεται σε τρισδιάστατες αναπαραστάσεις των κυριότερων δημόσιων κτηρίων της Mιλήτου.
Mικρά Aσία... Aναζητώντας όσα δεν έβησε ο χρόνος
Οδοιπορικό στη Μικρά Ασία, το οποίο αποτελείται από τέσσερα ημίωρα ντοκιμαντέρ. Μέσα από το διάλογο δύο ψυχών που αναζητούν τις ρίζες τους περιηγούμαστε είκοσι πόλεις των μικρασιατικών παραλίων -από την Άσσο έως τα Μύρα- και ανακαλύπτουμε την ιστορία τους διαχρονικά. Η σειρά εμπλουτίζεται με τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μνημείων.

  • Από την Άσσο στο Αϊβαλί
  • Από την Τέω στη Σμύρνη
  • Από την Έφεσο στην Ηράκλεια
  • Από την Κνίδο στα Μύρα

Το Κερί που δε Σβήνει... Στα Χνάρια του Χριστιανισμού της Mικράς Aσίας
Ημίωρο οδοιπορικό στα χριστιανικά μνημεία των μικρασιατικών παραλίων και την ιστορία τους, από τους Πρωτοχριστιανικούς χρόνους μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα. Σε τρισδιάστατη αναπαράσταση έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου στη Nίκαια της Bιθυνίας, που καταστράφηκε ολοσχερώς τη δεκαετία του '20.
Θαλάσσιοι Δρόμοι – Κύπρος
Ήδη από την Αρχαιότητα η θάλασσα έφερε την Κύπρο στο προσκήνιο της ιστορίας. Ανά τους αιώνες, το νησί έγινε αντικείμενο διαμάχης λόγω της στρατηγικής του θέσης και του πλούσιου υπεδάφους του. Στο ωριαίο ντοκιμαντέρ η Κύπρος μάς αποκαλύπτεται σταδιακά, όπως ακριβώς αναδύεται από τη θάλασσα. Οι μύθοι, η ιστορία της, ο φυσικός της πλούτος, οι άνθρωποι, η δύναμη της θάλασσας που την περιβάλλει συνθέτουν το ψηφιδωτό ζωής και εξέλιξης ενός τόπου με ισχυρές παραδόσεις κι ενός λαού με τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης.
Tα Λιμάνια της Πορφύρας
Το ντοκιμαντέρ ζωντανεύει τα ταξίδια των Eλλήνων, από τη Mινωική ακόμη εποχή, στο Λίβανο, τη χώρα των Φοινίκων, ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά κέντρα της Mεσογείου. Φοίνικες και Mινωίτες χάραξαν στις πορείες τους μια κοσμοπολίτικη κουλτούρα, η οποία πέντε χιλιάδες χρόνια τώρα παραμένει ζωντανή.
Ερμογένους Οίκος
Δραματοποιημένη ταινία μικρού μήκους διάρκειας 9 λεπτών, που αναπαριστά μια τυπική κατοικία στην Πριήνη των Ελληνιστικών χρόνων, με χρήση αποκλειστικά και μόνο τρισδιάστατων γραφικών. Βασίζεται στις έρευνες του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Δρ. Wolfram Hoepfner. Η ταινία βραβεύτηκε στο ετήσιο φεστιβάλ αρχαιολογικών ταινιών και βίντεο "The Archaeology Channel International Film and Video Festival" του Όρεγκον.

Επιπλέον, παρέχεται πρόσβαση στο έργο «Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο», ένα πρόγραμμα πιστοποιημένο ως κατάλληλο, επιστημονικά και παιδαγωγικά, εκπαιδευτικό λογισμικό. Πρόκειται για έναν πρωτοποριακό τρόπο παρουσίασης της ελληνικής ιστορίας, που έχει παραχθεί από διακεκριμένους ιστορικούς, ερευνητές, αρχαιολόγους και επιστήμονες της πληροφορικής του τόπου μας.