Mητρικός θηλασμός: συχνές δυσκολίες και πώς να τις αντιμετωπίσω

Ένας από τους πιο συχνούς προβληματισμούς των νέων μαμάδων είναι ότι θηλάζουν τα μωρά τους αρκετές ώρες, αλλά δε φαίνεται να χορταίνουν. Το μωρό δεν χορταίνει γιατί δεν βρίσκει την απαιτούμενη ποσότητα γάλακτος, ανάλογα με την ηλικία του και τις θερμιδικές του ανάγκες. Μειωμένη παραγωγή γάλακτος μπορεί να υπάρχει σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις που αφορούν τη μητέρα, οι οποίες δεν είναι συχνές και μπορούν να εντοπιστούν από τον ιατρό σας.

Όμως, δεδομένου ότι ο θηλασμός ακολουθεί τον κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης, η ποσότητα του γάλακτος εξαρτάται από το σωστό και συχνό τάισμα του μωρού.

Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας έχει στο στόμα του όχι μόνο τη θηλή, αλλά και το μεγαλύτερο τμήμα της θηλαίας άλω. Παρακολουθώντας την κίνηση του πηγουνιού, μπορείτε να ξεχωρίσετε το σωστό κράτημα από το «πιπίλισμα».

Μία άλλη συχνή δυσκολία είναι οι πληγωμένες θηλές .Είναι αναμενόμενο τις πρώτες ημέρες να αισθάνεστε κάποια ενόχληση ή αίσθημα «τσιμπήματος» στις θηλές την ώρα που το μωρό κάνει θηλαστικές κινήσεις. Το αίσθημα αυτό σιγά σιγά γίνεται ηπιότερο και εξαφανίζεται μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας, αφού βελτιώσετε τη θέση του μωρού κατά το θηλασμό. Επώδυνες και πληγωμένες θηλές είναι αποτέλεσμα της μη σωστής τοποθέτησης του μωρού στον μαστό. Μπορείτε να αποφύγετε αυτή την κατάσταση, εάν από την αρχή τοποθετήσετε σωστά το μωρό στο ύψος των μαστών, πιάνοντας τη θηλαία άλω και όχι την θηλή. Μετά το θηλασμό, κάντε επάλειψη μητρικού γάλακτος γύρω από τη θηλή, το οποίο θα βοηθήσει στην επούλωσή της, διότι το γάλα περιέχει αντισώματα. Μην κλείνετε τις θηλές με επιθέματα και μην φοράτε πολλά ρούχα, «μια πληγή πρέπει να είναι ανοικτή για να επουλωθεί» και δεν πρέπει να την καλύπτουμε.

Mητρικός θηλασμός: συχνές δυσκολίες και πώς να τις αντιμετωπίσω

Τέλος, η μαστίτιδα αποτελεί συχνή δυσκολία για τον θηλασμό. Συμβαίνει όταν για οποιοδήποτε λόγο (όχι συχνό τάισμα, λάθος κράτημα της θηλής) ο μαστός δεν αδειάζει, με αποτέλεσμα το γάλα να συσσωρεύεται. Η μαστίτιδα εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως πυρετός, κακουχία, άλγος και ερυθρότητα στον μαστό. Σε αυτή τη περίπτωση συνεχίζετε το θηλασμό, χρησιμοποιώντας ακόμη και τον μαστό που έχει μαστίτιδα, αφού κάνετε πρώτα ζεστές κομπρέσες και μαλάξεις με το χέρι σας. Σε κάποιες περιπτώσεις, ενδέχεται να χρειαστεί να αποσυμφορήσετε το μαστό σας χρησιμοποιώντας θήλαστρο, προτιμήστε όμως να το αποφύγετε και να βάλετε το μωρό στο στήθος έστω και για λίγη ώρα και όσο αντέχετε, εάν πονάτε πολύ. Ο πόνος διαρκεί περίπου 1-2 24ωρα και μπορείτε να ανακουφιστείτε κάνοντας κρύες κομπρέσες μετά το θηλασμό ή να πάρετε παυσίπονα, όπως παρακεταμόλη.

Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας, ώστε να λάβετε εγκαίρως τις κατάλληλες οδηγίες.