Μωρό 3 μηνών: Ποιο είναι το φυσιολογικό βάρος και ύψος

Η σωστή ανάπτυξη του μωρού σας είναι βασικό σας μέλημα και τώρα που έχει συμπληρώσει τον τρίτο μήνα, αναρωτιέστε αν το βάρος και το ύψος του είναι φυσιολογικά.
Ειδικά για τους νέους γονείς, οι απορίες είναι πολλές, αλλά καθώς στην ηλικία των τριών μηνών ένα μωρό αρχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, είναι φυσιολογικό να αναρωτιούνται: «Πόσα γεύματα πρέπει να τρώει το μωρό μου;», «Είναι φυσιολογικό το βάρος του;», «Είναι φυσιολογικό το ύψος του;».

Οι καμπύλες ανάπτυξης αποτελούν βασικό εργαλείο για να παρακολουθούμε αν το παιδί μας αναπτύσσεται σωστά, με τη βοήθεια πάντα του παιδιάτρου, από την ώρα της γέννησής του μέχρι και το 18 έτος της ζωής του.

Οι καμπύλες ανάπτυξης είναι αυτές που θα σας υποδείξουν ποιο είναι φυσιολογικό ύψος και βάρος ανάλογα με την ηλικία του. Σε γενικές γραμμές, ένα μέσο μωρό στην ηλικία των 3 μηνών, σύμφωνα με τους ειδικούς, ζυγίζει 5-7 κιλά.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά την γέννησή του ένα μωρό έχει βάρος που κυμαίνεται μεταξύ των 2.490 και 4.500 κιλών. Το βάρος ενός μωρού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • αν το μωρό είναι τελειόμηνο ή έχει γεννηθεί νωρίτερα
  • το φύλο του
  • αν πρόκειται για μονή, δίδυμη ή πολύδυμη κύηση
  • η υγεία της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • ο σωματότυπος των γονιών  

Ωστόσο, τις πρώτες μέρες της ζωής του, ένα μωρό χάνει περίπου 5-10% του βάρους γέννησής του, το οποίο ανακτά τις επόμενες μέρες και συνήθως μέχρι τον πέμπτο μήνα έχει διπλασιάσει το βάρος γέννησης.
Μωρό 3 μηνών: Ποιο είναι το βάρος και το ύψος που πρέπει να έχει
Το ύψος του μωρού στους τρεις μήνες
Ένα από τα θέματα που, επίσης, απασχολεί ιδιαίτερα τους γονείς είναι το ύψος του μωρού και αν η ανάπτυξή του ως προς αυτό είναι κανονική. Το ύψος του παιδιού είναι γενετικά προκαθορισμένο από το DNA των γονιών του. Ο ρυθμός ανάπτυξης του σκελετού είναι υψηλός κατά την βρεφική ηλικία. Σε γενικές γραμμές πάντα, το ύψος ενός μωρού 3 μηνών κυμαίνεται περίπου στα 60εκ.