Μωρό 8 μηνών: ανάπτυξη, ορόσημα και δραστηριότητες

Ο πρώτος χρόνος ζωής του μωρού σας είναι γεμάτος εξελίξεις και νέα ορόσημα, καθώς ο ρυθμός που μεγαλώνει είναι γρήγορος και η ανάπτυξή του ραγδαία. Στον 8ο μήνα το μωράκι σας μπορεί πλέον, μεταξύ άλλων, να μπουσουλάει και να πιάνει τα παιχνίδια του με τον αντίχειρα και το δείκτη.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε μωρό έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης, τον οποίο παρακολουθούμε πάντα με τη βοήθεια του παιδίατρου. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια στάνταρ ως προς τον μέσο όρο, που μας βοηθούν να παρατηρούμε την ανάπτυξη του μωρού

Ανάπτυξη
Τον 8ο μήνα της ζωής του, το βάρος του μωρού σας κυμαίνεται κατά μέσο όρο ανάμεσα στα 6-10 κιλά και το ύψος του περίπου στα 72εκ.

Ορόσημα

  • Τον 8ο μήνα το μωρό μπορεί πλέον να κάθεται χωρίς υποστήριξη.
  • Παρατηρεί μικρότερα αντικείμενα, ακολουθεί με το βλέμμα του μία γρήγορη κίνηση, ενώ αναγνωρίζει οικεία πρόσωπα και γνώριμα αντικείμενα.
  • Μπορεί να φέρει το κουτάλι στο στόμα του.
  • Τρώει αλεσμένες τροφές και βρεφικά μπισκότα.
  • Μπορεί να κουνάει τη γλώσσα του πάνω-κάτω και στο πλάι όταν μασάει το φαγητό.
  • Προσπαθεί να πιει νερό από ποτηράκι το οποίο του κρατάτε εσείς, αλλά αρκετό από το νερό μπορεί να πέσει πάνω του. Επίσης, συχνά στραβοκαταπίνει και πνίγεται.
  • Χρησιμοποιεί τον αντίχειρα σε συγχρονισμό με τον δείκτη για να πιάσει μικρά αντικείμενα.

Μωρό 8 μηνών: ανάπτυξη, ορόσημα και δραστηριότητεςΓλωσσική ανάπτυξη
Τα μωράκια σε αυτή την ηλικία αρχίζουν να δοκιμάζουν τις λεκτικές τους ικανότητες. Μετά από τις μέχρι τώρα επαναλαμβανόμενες συλλαβούλες, όπως «μαμαμα», «μπαμπαμπα», «ντανταντα», αρχίζουν πλέον να χρησιμοποιούν ένα ευρύτερο φάσμα ήχων και τόνων φωνής, όπως επίσης, να παράγουν αναγνωρίσιμες συλλαβές, όπως “ζα”, “βα”, “ντα”.

Φροντίστε να μιλάτε στο μωράκι σας επαναλαμβάνοντας λέξεις και ονόματα, και αναφέροντας κάθε τι που κάνετε, από το γάλα που του δίνετε, μέχρι τα παιχνίδια που παίζετε ή τα ρούχα που του φοράτε.

Η συνεχής επισήμανση σχετικά με τα διάφορα αντικείμενα, ενισχύει το μήνυμα ότι το καθένα έχει το δικό του όνομα. Επίσης, ονομάζοντας τα αντικείμενα που σας περιβάλλουν ή χρησιμοποιείτε καθημερινά, βοηθάτε το μωρό σας να μάθει τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσει αργότερα όταν αρχίσει να μιλάει.

Δραστηριότητες

  • Καθώς το μωρό σας έχει -πιθανότατα- μάθει να χτυπάει παλαμάκια, μπορείτε να το ενθαρρύνετέ να το κάνει ενώ του τραγουδάτε "χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ". Έτσι, αναπτύσσει το συντονισμό των χεριών, τη μίμηση και την ακουστική διάκριση.
  • Αφήστε το μωρό σας να τρώει μόνο του, ώστε να εξασκείται στο να πιάνει αντικείμενα, αλλά και να αντιλαμβάνεται την υφή των τροφών με τα χέρια και το στόμα του.
  • Καθώς στο μωρό σας αρέσει να χτυπάει αντικείμενα που κάνουν θόρυβο, δώστε του μία κουδουνίστρα, ξύλινα κουτάλια ή άλλα (ασφαλή) αντικείμενα που μπορεί να χτυπάει μεταξύ τους.
  • Όταν το μωρό σας μπουσουλάει, βάλτε σε ένα μεγάλο πλαστικό μπουκάλι σβώλους, πετρούλες ή άλλα μικρά αντικείμενα. Κλείστε το καλά, τοποθετήστε το στο πάτωμα και δείξτε του πώς να το κυλάει. Ο ήχος που δημιουργείται θα κάνει το μωρό σας να θέλει να σπρώχνει το μπουκάλι και να το ακολουθεί μπουσουλώντας. Αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη της κίνησής του.
  • Φροντίστε να του διαβάζετε βιβλία όσο πιο πολύ μπορείτε. Δοκιμάστε να αλλάζετε τη φωνή σας όταν πρόκειται για διαφορετικούς χαρακτήρες και να του δείχνετε τις εικόνες, ενθαρρύνοντας το να τις αγγίξει. Έτσι, βελτιώνεται η γλωσσική ανάπτυξη και η δεξιότητα ακρόασης.
  • Κρύψτε ένα παιχνίδι ή ένα βιβλίο κάτω από μια κουβέρτα, αφήνοντας ένα μέρος του ακάλυπτο. Ρωτήστε το μωρό σας "πού είναι;" και ενθάρρυνέ το να ψάξει. Όταν βρει το εν μέρει κρυμμένο αντικείμενο, μπορείτε να συνεχίσετε κρύβοντάς το εντελώς κάτω από την κουβέρτα. Έτσι καλλιεργούνται δεξιότητες λεπτής κινητικότητας.
     

Tip
Δώστε στο μωρό σας τα ερεθίσματα και τα κίνητρα που απαιτούνται για τη φυσιολογική εξέλιξή του. Αφήστε το να ανακαλύψει το χώρο γύρω του και τα αντικείμενα που υπάρχουν στο περιβάλλον του.