Μπορεί να ξεπεραστεί η απιστία;

Η απιστία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στη σχέση ενός ζευγαριού, καθώς συνδέεται με την προδοσία, τα πληγωμένα συναισθήματα και την έλλειψη εμπιστοσύνης. Πόσο εύκολο είναι να συγχωρέσει κανείς την απιστία;   

Μετά την αποκάλυψη μιας απιστίας, είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό να επηρεαστεί η ισορροπία ανάμεσα στο ζευγάρι, να αναδυθούν στην επιφάνεια προβλήματα που μπορεί να υποβόσκουν και να εμφανιστούν επαναλαμβανόμενες κρίσεις στη σχέση των δύο συντρόφων. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι κλονίζεται η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο ζευγάρι.

Η απιστία μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη επικοινωνίας, αμοιβαιότητας, στοργής, ενδιαφέροντος, στη χαμηλή αυτοεκτίμηση, κ.λπ.

Όταν κάποιος ανακαλύπτει ότι ο σύντροφός του τον απάτησε, το ερώτημα που τον απασχολεί είναι: «να μείνω ή να φύγω;»
Πριν αναλογιστείτε αν μπορείτε να συγχωρήσετε την απιστία και αν μπορεί ο σύντροφός σας να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη σας, αναρωτηθείτε:

  • Θέλετε πραγματικά αυτή τη σχέση;
  • Αξίζει να δώσετε μία δεύτερη ευκαιρία;
  • Για ποιο λόγο έφτασε ο σύντροφός σας στην απιστία;
  • Έχει διακόψει κάθε επαφή με το τρίτο πρόσωπο;
  • Σας έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με ό,τι συνέβη; Είναι διατεθειμένος/η να σας παρέχει την απαραίτητη συναισθηματική υποστήριξη για να ξεπεράσετε την τραυματική εμπειρία που βιώσατε;

Το τέλος μίας σχέσης με έναν άνθρωπο που αγαπάμε είναι εξίσου επίπονο με το να παραμείνουμε σε μία σχέση με τον άνθρωπο που νιώθουμε ότι μας πρόδωσε και μας πλήγωσε.
Μπορεί να ξεπεραστεί η απιστία;
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρέπει να εξετάσουμε τι ισχύει από τα παρακάτω, πριν πάρουμε απόφαση για το αν θα συγχωρήσουμε το σύντροφό μας ή όχι.   

Σας έχει συμβεί σε περισσότερες από μία σχέσεις να σας απατήσουν
Σε αυτή την περίπτωση, αναλογιστείτε τόσο τα δικά σας χαρακτηριστικά, όσο και αυτά των συντρόφων που επιλέγετε. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, π.χ., είναι ένα από τα στοιχεία που μπορεί να ωθήσουν ένα άτομο να εμπλακεί σε προβληματικές σχέσεις, που δεν χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο σεβασμό.

Η απιστία δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό
Αν τα συμβάντα απιστίας είναι επαναλαμβανόμενα, τότε όχι μόνο χάνετε την εμπιστοσύνη σας στο/στη σύντροφό σας, αλλά νιώθετε ότι υπάρχει έλλειψη σεβασμού και η ισορροπία στη σχέση είναι δύσκολο να αποκατασταθεί.

Ο/η σύντροφός σας αρνείται την απιστία παρά τις αποδείξεις
Έχει αναλάβει ο/η σύντροφός σας την ευθύνη της πράξης του/της; Αν υπάρχουν αποδείξεις, αλλά ο άπιστος σύντροφος εξακολουθεί να αρνείται την απιστία, τότε δεν μπορείτε να έχετε εμπιστοσύνη σε οτιδήποτε πει ή κάνει.

Ο/η σύντροφός σας έχει ιστορικό απιστίας
Σε όλους τους κανόνες υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά αν ο/η σύντροφός σας «συνήθιζε» να απατά και στις προηγούμενες σχέσεις του/της, τότε πρόκειται για μία συνήθεια που είναι δύσκολο να κοπεί.

Ο/η σύντροφός σας λέει ψέματα για τα πάντα
Ένας σύντροφος που λέει συνεχώς ψέματα για διάφορα θέματα, άρα πιθανότατα για το πού και με ποιον είναι, κλονίζει την εμπιστοσύνη σας, που αποτελεί θεμέλιο λίθο για μια σωστή σχέση.

Εξακολουθείτε να νιώθετε ζήλια και αμφιβολία
Η συγχώρεση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τη ζήλια και νιώθετε συνεχώς αμφιβολία και ανασφάλεια, η κατάσταση είναι πολύ ψυχοφθόρα για εσάς και βέβαια, είναι δύσκολο να σωθεί η σχέση.

Να συγχωρήσω την απιστία;

Το να μην μπορούμε να συγχωρέσουμε την απιστία είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ωστόσο, το να κρατάμε θυμό μέσα μας για τον πόνο που μας προκάλεσε ένας τρίτος, βλάπτει εμάς και όχι αυτόν. Αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι ότι η συγχώρεση δεν ευνοεί τον άπιστο, αλλά τον απατημένο.

Συγχώρεση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεχόμαστε πίσω το σύντροφο, αλλά ότι αποβάλουμε σκέψεις που μας δηλητηριάζουν. Από την άλλη, συγχωρώ δεν σημαίνει ξεχνώ ό,τι έχει συμβεί και ότι συμφιλιώνομαι με τον άλλο.

Ακόμη και όταν ο σύντροφός μας έχει μετανιώσει πραγματικά, δεν είναι εύκολο να αποδεχτούμε την κατάσταση και να τον συγχωρήσουμε. Οι πληγές της απιστίας δεν ξεχνιούνται όσο και αν περάσει ο χρόνος και δεν κλείνουν εύκολα. Είναι πολύ πιθανό, ακόμη κι αν αποφασίσουμε να συγχωρήσουμε τον σύντροφό μας, ο φόβος και η ανησυχία να είναι πάντα εκεί.

Υπάρχει, όμως, περίπτωση να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη σχέση μας και μετά την απιστία. Βασικός παράγοντας είναι η συγχώρεση, καθώς και η κάλυψη των συναισθηματικών αναγκών, που μπορεί σταδιακά, να φέρει τη συγχώρεση.

Στην διαδικασία αυτή, εκείνος που διέπραξε την απιστία θα πρέπει να παραδεχτεί ανοιχτά το λάθος του, να κατανοήσει τον πόνο που προκάλεσε στο σύντροφό του και να δεσμευτεί ότι δεν θα επαναλάβει την απιστία στο μέλλον.  Είναι μια διαδικασία πολύ επώδυνη, στην οποία ο εγωισμός πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο.

Ωστόσο, κάποια ζευγάρια καταφέρνουν όχι μόνο να ξεπεράσουν μία περίπτωση απιστίας, αλλά μέσα από τη διαδικασία αυτή να ενδυναμώσουν τη σχέση τους, ακόμη και να τη βελτιώσουν, καθώς συνειδητοποιούν τι κινδύνευσαν να χάσουν. Κάποιοι γίνονται πιο δοτικοί, πιο διαθέσιμοι και είναι περισσότερο παρόντες μέσα στη σχέση.

Στην ερώτηση, λοιπόν, "να μείνω ή να φύγω;", δεν υπάρχει κάποια επιλογή που είναι καλύτερη από την άλλη. Η καλύτερη επιλογή είναι αυτή που μας προσφέρει συναισθηματική ισορροπία και γαλήνη.