New Year’s Resolutions αποκλειστικά για γονείς

Διανυουμε ήδη τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου και είναι σημαντικό να θέσουμε καινούριους στόχους, για να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος, να βελτιωθούμε και να εξελιχθούμε.

Η Αριάδνη Οικονομίδη, Kids Yoga Instructor - Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, καθώς και δημιουργός του Yoga for Happy Kids, μας προτείνει να δοκιμάσουμε ένα διαφορετικό new year’s resolution. Σίγουρα μέχρι τώρα έχουμε δοκιμάσει να παίρνουμε αποφάσεις και να αλλάζουμε συνήθειες, που αφορούν μόνο εμάς, κάνοντας το δικό μας προσωπικό μας new year’s resolution.

Φέτος, μπορούμε να δοκιμάσουμε το πρώτο ομαδικό new year’s resolution για το 2023. Έτσι, θα ανακαλύψουμε σημαντικά πράγματα για την οικογένειά μας και θα θέσουμε στόχους που σίγουρα θα σας βοηθήσουν να πετύχουμε αυτά που επιθυμούμε.

Ας είμαστε περισσότερο offline
Αφήστε το κινητό, το laptop, το tablet και το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης για τουλάχιστον 1-2 ώρες μετά την επιστροφή στο σπίτι. Βρείτε χρόνο όλοι μαζί για να συζητήσετε, να μαγειρέψετε, να ετοιμάσετε το τραπέζι, να μιλήσετε για τη μέρα σας. Τα παιδιά μεγαλώνουν τόσο γρήγορα που δεν θέλετε να χάνετε στιγμή μαζί τους!

Να είμαστε γονείς αλλά και σύντροφοι
Δώστε την υπόσχεση να είστε καλοί γονείς, αλλά και καλοί σύντροφοι. Βρείτε χρόνο για να επενδύσετε στη σχέση σας και να έτσι θα δώσετε στα παιδιά σας το παράδειγμα ενός υγιούς και στοργικού γάμου, που θα τα κάνει να νιώσουν ασφάλεια.

Να ακούμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο
Να ρωτάτε τα παιδιά σας «Τι νιώθεις», «Πώς σε έκανε να αισθανθείς αυτό που έγινε;», «ι σκέφτεσαι;». Δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να ανοιχτούν και να ξέρουν ότι υπάρχει πάντα κάποιος να τα ακούσει.

Να κρατήσουμε αποστάσεις από τη σκούπα
Αφιερώστε λιγότερο χρόνο στο καθάρισμα και περισσότερο στο παιχνίδι. Τα παιδιά δεν θα θυμούνται αν το σπίτι ήταν τέλεια καθαρό όλη την ώρα, αλλά θα θυμούνται το πόσο όμορφα πέρασαν παίζοντας μαζί σας!

Να αφιερώνουμε χρόνο την ώρα του ύπνου
Μην τσιγκουνεύεστε την ώρα του ύπνου. Ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι το παιδί, το να αφιερώσετε χρόνο για να το βάλετε για ύπνο είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δεθείτε. Το να είστε εκεί στο τέλος κάθε μέρας και να δημιουργείτε έναν ήσυχο χώρο για να μιλάτε, θα κάνει το παιδί να νιώθει τέτοια ασφάλεια και εμπιστοσύνη που θα σας λέει πράγματα που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να μοιραστούν. Είναι, επίσης, μια εξαιρετική στιγμή για να διαβάσετε παραμύθια στο παιδί σας. Παρόλο που νιώθετε εξαντλημένοι εκείνη την ώρα, πραγματικά αξίζει.

Δεν θα χάνουμε την ψυχραιμία μας με τα παιδιά
Όταν τα παιδιά θα δοκιμάζουν την υπομονή σας, δοκιμάστε να αποφύγετε το άγχος και τη δυσαρέσκεια. Μετρήστε μέχρι το 5, πάρτε βαθιά ανάσα και ηρεμήστε πριν αντιδράσετε. Αυτή η ηρεμία πριν την αντίδραση είναι το κλειδί για να θέσετε όρια και να δώσετε το σωστό παράδειγμα στα παιδιά σας.
 New year’s resolution 2023
Να κάνουμε οικογενειακό πρόγραμμα για τις δουλειές του σπιτιού 
Το να φτιάξετε ένα πρόγραμμα και να μοιράσετε τις δουλειές του σπιτιού σε όλους είναι κάτι που θα κάνει τα παιδιά να νιώσουν υπεύθυνα, ικανά και ισότιμα μέλη της οικογένειας. Ταυτόχρονα, το βάρος και η ευθύνη των εργασιών δεν θα πέφτει μόνο σε ένα άτομο. Δοκιμάστε να κρατήσετε ένα βαζάκι με χαρτάκια για να διαλέξουν τα παιδιά ποια δουλειά θα κάνουν εκείνη την εβδομάδα, όπως να βγάλουν βόλτα τον σκύλο ή να ποτίσουν τα λουλούδια ή να φτιάξουν πρωινό!

Να περνάμε περισσότερο χρόνο ως οικογένεια
Περάστε περισσότερο χρόνο μαζί. Ετοιμάστε περισσότερα οικογενειακά τραπέζια (με την τηλεόραση κλειστή, τα tablet και τα κινητά μακριά). Αυτό οδηγεί σε καλύτερες διατροφικές συνήθειες, καλύτερες σχολικές επιδόσεις και καλύτερη συμπεριφορά των εφήβων. Το Game Night είναι ένας άλλος τρόπος για να περάσετε χρόνο μαζί παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια. Ασκηθείτε μαζί, κάντε family yoga, επισκεφθείτε ένα μουσείο. Προσπαθήστε να κάνετε μαζί κάτι μια φορά την εβδομάδα. Οι σχέσεις που δημιουργείτε με την οικογένειά σας θα κάνουν τη διαφορά για το παιδί σας και για εσάς.

Να "λάμπουμε" περισσότερο
Η Maya Angelou κάποτε ρώτησε: «Φωτίζεται το πρόσωπό σας όταν το παιδί σας μπαίνει στο δωμάτιο; Όταν επιστρέφετε σπίτι από τη δουλειά και βλέπετε για πρώτη φορά το παιδί σας ή όταν έρχεται στο δωμάτιό σας το πρωί, του δείχνετε πόσο πολύ το αγαπάτε και πόσο χαρούμενοι είστε που το βλέπετε; Μην χάνετε αυτή την πολύτιμη ευκαιρία κάθε μέρα. Φωτίστε το πρόσωπό σας και τη ζωή του παιδιού σας".

Namaste σε μια νέα χρονιά γεμάτη ευκαιρίες!