Ο απολογισμός του χρόνου που φεύγει και οι στόχοι του χρόνου που έρχεται

Photo credits: freepik.com

Καθώς ο χρόνος πλησιάζει στο τέλος του, αναλογιζόμαστε όσα προηγήθηκαν στους 12 μήνες που πέρασαν, τις εμπειρίες που αποκομίσαμε, ευχάριστες και δυσάρεστες, όσα κάναμε πράξη και όσα δεν καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε.

Είναι, όμως, σημαντικό ενόψει του νέου χρόνου που έρχεται, να θέσουμε καινούριους στόχους και να δώσουμε χώρο σε νέες ελπίδες και όνειρα. Κάθε νέα χρονιά καλούμαστε να αναθεωρήσουμε τα δεδομένα, να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος, να δούμε πώς θα εξελιχθούμε και τόσα άλλα.

Τι θα μας βοηθήσει να θέσουμε στόχους για το νέο χρόνο;

Αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που σχεδόν κάθε χρόνο θέτουν τους ίδιους στόχους και δεν καταφέρνουν να τους πετύχουν, δεν είστε οι μόνοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να τηρήσουν τους στόχους που έθεσαν για την καινούρια χρονιά, τουλάχιστον τις πρώτες εβδομάδες, αλλά πολύ σύντομα το κίνητρο χάνεται.
Αυτή τη φορά ξεκινήστε θέτοντας κάποια ερωτήματα στον εαυτό σας.
Νιώθω χαρά και ηρεμία;
Η εσωτερική γαλήνη είναι πολύ σημαντική για όλους μας, όπως επίσης, να νιώθουμε ευγνωμοσύνη και να μην έχουμε προσδοκίες. Για να νιώσουμε χαρά και ηρεμία, χρειάζεται να βάλουμε σε τάξη τη ζωή μας, να έχουμε πρόγραμμα, να αναθεωρούμε τους στόχους μας, να βρίσκουμε την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή.
Ποιους ανθρώπους θέλω να έχω δίπλα μου;
Αξιολογήστε τα άτομα που είναι στη ζωή σας και κρατήστε μόνο εκείνα που χαρακτηρίζονται από σεβασμό, ειλικρίνεια, αξιοπιστία και απομακρύνεται από κοντά σας τους τοξικούς ανθρώπους.
Εστιάζω στη θετική πλευρά των πραγμάτων;
Η θετικότητα μας βοηθά να νιώθουμε όμορφα και συμβάλλει στην καλή υγεία μας. Είναι σημαντικό να είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε και να μην θεωρούμε δεδομένα κάποια πράγματα, όπως η καλή υγεία μας.

Σε δεύτερη φάση:

  • Αποφύγετε να φτιάχνετε ολόκληρες λίστες με στόχους
  • Αποφύγετε να θέτετε τους ίδιους στόχους
  • Αποφύγετε τους πολλούς, μεγαλεπήβολους στόχους
  • Σκεφτείτε τι πραγματικά επιθυμείτε
  • Επιλέξτε με προσοχή τους στόχους σας, φροντίζοντας να ικανοποιούν εσάς και όχι τους γύρω σας
  • Σκεφτείτε με ποιο τρόπο θα πετύχετε τους στόχους σας, φτιάχνοντας ένα σχέδιο δράσης
  • Παρακολουθείστε την πρόοδό σας, κρατώντας σημειώσεις

Tip
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, συνήθως θέτουμε στόχους που δεν τους έχουμε σκεφτεί καλά προηγουμένως, γεγονός που αυξάνει τα ποσοστά αποτυχίας. Διαλέγοντας στόχους για τους οποίους έχουμε ισχυρό κίνητρο ή είναι σημαντικοί για εμάς, έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να τους πετύχουμε.