Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν αποκτήσετε σκύλο

Photo credits: freepik.com  
Τα κατοικίδια, ειδικά οι σκύλοι, μπορούν να μειώσουν το άγχος και την κατάθλιψη, να ανακουφίσουν τη μοναξιά, να ενθαρρύνουν την άσκηση και το παιχνίδι, ακόμη και να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή σας υγεία.

Η φροντίδα ενός ζώου μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μεγαλώσουν πιο δραστήρια και με περισσότερη ενσυναίσθηση. Τα κατοικίδια προσφέρουν, επίσης, πολύτιμη συντροφιά για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η άνευ όρων αγάπη.

Από την άλλη, η απόκτηση ενός σκύλου συνεπάγεται δέσμευση, εύθυνη, υποχρεώσεις. Ακολουθούν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη προτού αποφασίσετε να υιοθετήσετε ένα σκύλο.

Γιατί θέλετε ένα κατοικίδιο
Αναρωτηθείτε ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο επιθυμείτενα έχετε ένα σκυλάκι στη ζωή σας. Θέλετε συντροφιά; Θέλετε να σώσετε ένα εγκαταλελειμμένο ζώο; Το να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο είναι μια μεγάλη δέσμευση, οπότε το να μάθετε γιατί θέλετε να το κάνετε είναι το καλύτερο βήμα για να ξεκινήσετε.

Πρόκειται για μια μεγάλη ευθύνη
Η απόκτηση σκύλου μοιάζει λίγο με τον ερχομό ενός μωρού στο σπίτι. Η υιοθεσία ενός κατοικίδιου ζώου πρέπει να είναι μία συνειδητή επιλογή, καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα και μία μακροπρόθεσμη δέσμευση. Τα περισσότερα σκυλάκια ζουν περίπου 15 χρόνια, επομένως το κατοικίδιό σας θα είναι για αρκετά χρόνια στη ζωή σας.

Αλλαγή στον τρόπο ζωής σας
Πριν υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο, σκεφτείτε σοβαρά τα εξής: Μπορείτε να του αφιερώνεται το χρόνο που θα θέλει; Έχετε το χώρο; Αυτές είναι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας πριν ξεκινήσετε την διαδικασία υιοθεσίας σε ένα καταφύγιο ζώων.

Ποια ράτσα σας ταιριάζει
Το καθημερινό πρόγραμμά σας, οι δραστηριότητες, οι χώροι του σπίτιού σας, παίζουν ρόλο στην επιλογή ενός κατοικίδιου. Για παράδειγμα, οι σκύλοι που έχουν εκτραφεί για να κυνηγούν θηράματα, όπως τα Ντόπερμαν, τα Χάσκι, τα Τζακ Ράσελ, τα Γιορκσάιρ τεριέ, τείνουν να τραβάνε στη βόλτα, να γαβγίζουν σε άλλα σκυλιά, να επιτίθενται σε γάτες και πτηνά. Στα περισσότερα καταφύγια, θα σας κατατοπίσουν ποιό σκυλάκι ταιριάζει στον τρόπο ζωής και τις προσδοκίες σας.

Πόσο ελεύθερο χρόνο έχετε
Όλα τα κατοικίδια θέλουν φροντίδα, αλλά ένας σκύλος απαιτεί βόλτες, άσκηση, φροντίδα και συντροφιά κάθε μέρα.

Έχετε τον χρόνο και διάθεση να το εκπαιδεύσετε
Η εκπαίδευση ενός σκύλου απαιτεί πολύ χρόνο και προσοχή, αλλά είναι απαραίτητη.

Μπορείτε να ανταπεξέλθετε οικονομικά
Υπολογίστε ότι εκτός από την τροφή του, έχετε έξοδα για περιποίηση, εξετάσεις υγείας, εμβολιασμούς, φάρμακα, περιλαίμια, εκπαίδευση, κ.λπ. συν κάποια έκτακτα περιστατικά υγείας που μπορεί να προκύψουν.

Υπάρχει κάποιος που μπορεί να κρατήσει το σκύλο σας όταν λείπετε
Ταξιδεύετε για δουλειά ή σκοπεύετε να πάτε μερικές μέρες διακοπές; Αν ναι, θα χρειαστείτε αξιόπιστους φίλους, συγγενείς.  Και ως δευτερεύουσα σημείωση, δεν πρέπει να κάνετε συνήθεια να αφήνετε το κατοικίδιό σας πίσω.

Αν οι απαντήσεις σας στα παραπάνω είναι καταφατικές, τότε μη διστάσετε να προχωρήσετε σε υιοθεσία, προτιμώντας πάντα να σώσετε ένα σκυλάκι από κάποιο καταφύγιο. Να είστε σίγουροι ότι θα βγείτε κερδισμένοι!