Ομαδικά παιχνίδια: ιδέες για να περάσουν τα παιδιά όμορφα το χρόνο τους

Τα ομαδικά παιχνίδια είναι ιδανικά για τα παιδιά που βρίσκονται σε ένα χώρο, είτε αυτό είναι ένα πάρτι, σε ένα σπίτι, σε ένα πάρκο ή οπουδήποτε, καθώς ενισχύουν τη συνεργασία, την αμοιβαία εμπιστοσύνη, την κοινωνικότητα. Βέβαια, όπως θα διαπιστώσετε, πολλά από τα παιχνίδια που κι εσείς παίζατε μικροί, έχουν διατηρηθεί αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου και μπορούν ακόμη να κρατήσουν τα παιδιά χαρούμενα και απασχολημένα.

Αγαλματάκια αμίλητα
Το ένα παιδί "τα φυλάει", κλείνοντας τα μάτια και λέγοντας: "Αγαλματάκια ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα, μέρα ή νύχτα;". Στο μεταξύ τα υπόλοιπα παιδιά πρέπει να σταματήσουν να κινούνται, να μιλούν ή να γελάνε και να πάρουν μία θέση, μένοντας ακίνητα σαν αγάλματα. Το παιδί που τα φυλάει πηγαίνει κοντά στα υπόλοιπα παιδιά, μπορεί επίσης να τα "περιεργαστεί" και αν κάποιο κουνηθεί, μιλήσει ή γελάσει χάνει και "τα φυλάει" εκείνο.

Βρες το αντικείμενο
Ο πρώτος παίκτης εντοπίζει ένα αντικείμενο από το περιβάλλον γύρω του. Λέει στους υπόλοιπους παίκτες ποιο είναι το αρχικό γράμμα του αντικειμένου. Κάθε παίκτης προσπαθεί να βρει ποιο είναι το αντικείμενο, κάνοντας ακόμη και ερωτήσεις όπως αν είναι ψηλά ή χαμηλά, κλπ. Κερδίζει ο πρώτος που θα βρει το αντικείμενο και το παιχνίδι αρχίζει ξανά.

Κόμπος
Τα παιδιά σχηματίζουν κύκλο, κλείνουν τα μάτια, απλώνουν τα χέρια τους μπροστά και κινούνται προς το κέντρο του κύκλου, μέχρι να πιάσουν τα χέρια κάποιου άλλου. Κάθε παιδί πρέπει να κρατάει με κάθε χέρι του ένα μόνο άλλο χέρι. Τα παιδιά ανοίγουν τα μάτια τους και καλούνται να λύσουν τον «κόμπο» που έχει δημιουργηθεί, χωρίς, όμως, να λύσουν τα χέρια τους. Επίσης, σύμφωνα με τους κανόνες, πρέπει να συνεννοούνται μόνο με τα μάτια και τις κινήσεις τους, χωρίς να μιλούν.

Ομαδικά παιχνίδια: ιδέες για να περάσουν τα παιδιά όμορφα

Κρυμμένος θησαυρός
Αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές σε αυτό το παιχνίδι, μπορείτε να ακολουθήσετε το εξής: Κρύβετε σε κάποιο σημείο του σπιτιού, του κήπου, κλπ., το "θησαυρό". Χωρίζετε τα παιδιά σε ομάδες και τους δίνετε σταδιακά στοιχεία για το μέρος όπου είναι κρυμμένος ο θησαυρός, έτσι ώστε να βρίσκουν κάθε φορά μια πληροφορία και να έρχονται πιο κοντά στο ζητούμενο. Αν τα παιδιά είναι μικρά, προτιμήστε μικρούς γρίφους που θα διαβάζετε εσείς και θα συνοδεύονται από μία εικόνα.

Μουσικές καρέκλες
Το παιχνίδι παίζεται ως εξής: έχετε πάντα μία καρέκλα λιγότερη από τον αριθμό των παιδιών. Βάζετε μουσική, κάτι που να ταιριάζει με την ηλικία των παιδιών και όσο αυτή παίζει, τα παιδιά γυρίζουν γύρω από τις καρέκλες. Μόλις η μουσική σταματήσει, κάθε παιδί πρέπει να καθίσει σε μια καρέκλα. Χάνει το παιδί που έχει μείνει όρθιο. Ξεκινάτε και πάλι από την αρχή.

Όνομα, ζώο, φυτό, πράγμα
Θα χρειαστείτε χαρτί και στυλό. Τα παιδιά συμφωνούν μεταξύ τους για τις κατηγορίες που θα σημειώσουν στο χαρτί, όπως: όνομα, ζώο, φυτό, πράγμα, επάγγελμα, χώρα, χρώμα, φαγητό, κλπ. Κάθε παιδί φτιάχνει οριζόντιες και κάθετες στήλες ανάλογα με τις κατηγορίες και μία επιπλέον για τη βαθμολογία. Ο πρώτος παίχτης ξεκινάει να λέει την αλφαβήτα από μέσα του, λέγοντας δυνατά μόνο το Α, μέχρι ένας άλλος παίχτης να τον διακόψει. Το γράμμα το οποίο το πρώτο παιδί έλεγε εκείνη τη στιγμή από μέσα του, είναι αυτό με το οποίο θα ξεκινήσει το παιχνίδι. Όλοι οι παίχτες συμπληρώνουν μία λέξη σε κάθε κατηγορία, η οποία αρχίζει από το συγκεκριμένο γράμμα. Κάθε γύρος τελειώνει όταν κάποιος παίχτης συμπληρώσει όλες τις κατηγορίες, λέγοντας στοπ. Αφήνουν όλοι κάτω τα στυλό και ένας ένας λένε τη λέξη που έχουν γράψει σε κάθε κατηγορία, σημειώνοντας δίπλα και τη βαθμολογία: 20 βαθμούς αν είσαι ο μόνος που έχει βρει λέξη στη συγκεκριμένη κατηγορία, 10 βαθμούς αν η λέξη σου είναι διαφορετική από των υπολοίπων και 5 αν έχεις βρει την ίδια λέξη έστω και με έναν από τους συμπαίκτες σου. Το παιχνίδι μπορεί να περιλάβει 24 γύρους, μπορεί όμως να σταματήσει και πιο πριν.

Παντομίμα
Ένα παιδί από την ομάδα στέκεται μπροστά στα άλλα παιδιά και αφού σκεφτεί ένα ζώο, προσποιείται τις κινήσεις του. Οι υπόλοιποι πρέπει να μαντέψουν χωρίς να κάνουν ερωτήσεις. Ανάλογα την ηλικία των παιδιών, μπορούν να μιμηθούν και άλλα πράγματα, όπως τον τίτλο μίας ταινίας ή ενός βιβλίου.

Περνά, περνά η μέλισσα
Δύο από τα παιδιά της ομάδας (αρχηγοί) στέκονται το ένα απέναντι από το άλλον και τα υπόλοιπα παιδιά σχηματίζουν μία ουρά στο πλάι. Τα δύο παιδιά, που στο μεταξύ έχουν βάλει στο μυαλό τους από ένα αντικείμενο που τους αρέσει, χτυπούν τα χέρια τους ψηλά, ώστε να μπορούν να περνάνε από κάτω ένα ένα τα άλλα παιδιά και τραγουδούν: "Περνά περνά η μέλισσα με τα μελισσόπουλα και με τα παιδόπουλα, παιδόπουλα, παιδόπουλα". Όταν τελειώσει η φράση τους σταματούν το παιδί που περνάει εκείνη τη στιγμή και του λένε στο αυτί τα πράγματα που έχουν βάλει στο μυαλό τους για να διαλέξει. Όταν το παιδί επιλέγει αυτό που του αρέσει από τα δύο, πηγαίνει στην αντίστοιχη ομάδα και κρατά τον μπροστινό του από τη μέση. Αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι όλα τα παιδιά να διαλέξουν. Έτσι δημιουργούνται δύο αλυσίδες. Οι αρχηγοί ενώνουν τα χέρια τους και κάθε ομάδα προσπαθεί να τραβήξει την άλλη. Κερδίζει η ομάδα που θα τα καταφέρει να μετακινήσει τους "αντιπάλους".

Σκυταλοδρομία  
Και αυτό το παιχνίδι μπορεί να έχει πολλές παραλλαγές. Ας δούμε δύο από αυτές. Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ή περισσότερες ομάδες και προσπαθούν να μεταφέρουν νερό από ένα γεμάτο κουβά, που είναι μπροστά από κάθε ομάδα σε έναν άδειο, που είναι απέναντί της. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα γεμίσει πρώτη τον άδειο κουβά.

Κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει με βρασμένα αυγά. Το πρώτο παιδί κάθε ομάδας μεταφέρει το αυγό μέσα σε ένα κουτάλι που έχει στο στόμα του, πηγαίνοντάς το σε ένα καλάθι. Περιμένει εκεί μέχρι να έρθει το επόμενο παιδί της ομάδας του. Νικήτρια είναι η ομάδα που όλα τα μέλη της θα μεταφέρουν τα αυγά πρώτοι. Εάν κάποιο αυγό σπάσει στην διαδρομή, ο παίχτης επιστρέφει στην αρχική του θέση και παίρνει ένα καινούργιο.

Τα μήλα
Δύο από τα παιδιά της ομάδας κάθονται σε απόσταση αρκετών μέτρων και τα υπόλοιπα παιδιά στέκονται ενδιάμεσα. Τα δύο παιδιά έχουν στην κατοχή τους μία μπάλα, την οποία πετούν ο ένας στον άλλο, προσπαθώντας να "πετύχουν" κάποιο από τα παιδιά που στέκονται στη μέση και που με τη σειρά τους, προσπαθούν να αποφύγουν το χτύπημα της μπάλας. Αν ένα παιδί χτυπηθεί από τη μπάλα βγαίνει από το παιχνίδι. Αν ένα παιδί πιάσει τη μπάλα, τότε έχει πιάσει "ένα μήλο". Κάθε "μήλο" που πιάνει ένα παιδί, του χαρίζει την παραμονή του στο παιχνίδι σε περίπτωση χτυπήματος από τη μπάλα.

Χαλασμένο τηλέφωνο
Τα παιδιά κάθονται το ένα δίπλα στο άλλο. Το πρώτο παιδί λέει ψιθυριστά στο δεύτερο μία λέξη πάρα πολύ γρήγορα. Το δεύτερο παιδί επαναλαμβάνει αυτό που άκουσε στο τρίτο και ούτω καθεξής. Αν το τελευταίο παιδί πει δυνατά σωστά τη λέξη, τότε κερδίζει. Τις περισσότερες φορές όμως, η λέξη αλλάζει εντελώς και δύσκολα διατυπώνεται σωστά στο τέλος.