"Το Όνειρο του Σκιάχτρου" του Ευγένιου Τριβιζά για λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις

Photo: viva.gr

Σε διάφορα ανοιχτά θέατρα θα έχουν την ευκαιρία μικροί και μεγάλοι να παρακολουθήσουν την μοναδική παράσταση του εθνικού παραμυθά Ευγένιου Τριβιζά "Το όνειρο του Σκιάχτρου" που με το συγκεκριμένο έργο σε μουσική Μίμη Πλέσσα θίγονται με κατανοητό τρόπο θεμελιώδεις έννοιες όπως η αγάπη, η πίστη, η δύναμη της θέλησης, η φιλία, η ομαδικότητα, η απολύτρωση και η ελευθερία, συνδέοντας με αριστοτεχνικό τρόπο το θέατρο με την καθημερινή ζωή των παιδιών! 

Τα παιδαγωγικά μηνύματα του μαγευτικού αυτού έργου είναι πολλά και ουσιαστικά. Με διασκεδαστικό και αυθόρμητο τρόπο ισχυροποιείται ένα πολύτιμο παιδαγωγικό εργαλείο που μας πείθει ότι ακόμα και το πιο ταπεινό σκιάχτρο μπορεί να γίνει πουλί, να απογειωθεί και να φτερουγίσει στα ουράνια, πέρα από κάθε φόβο και κάθε φόβητρο. Πότε όμως μπορεί να συμβεί αυτό; Όταν ανατέλλει ο ήλιος της ελευθερίας!!!

Λίγα λόγια για το έργο
Ο Κυρ-Δίκανος, ένας άτεγκτος γαιοκτήμονας κατασκευάζει ένα σκιάχτρο και του δίνει μαθήματα αγριάδας. Το σκιάχτρο, όμως, αισθάνεται μοναξιά και πιάνει φιλίες με τα πουλιά που το βαφτίζουν Αχυρούλη και υπόσχονται ότι θα το μάθουν να πετάει. Όταν ο κυρ-Δίκανος υποπτεύεται ότι κάτι δεν πάει καλά, μεταμφιέζεται σε σκιάχτρο και ξεσκεπάζει την αλήθεια. Ακολουθεί η σύλληψη και δίκητου σκιάχτρου. Ο στυγνός Αρχιδικαστής ορίζει ότι ο Αχυρούλης πρέπει να μείνει έγκλειστος σε ένα ανήλιαγο κελί, ώσπου να φτιάξει χίλια εκατό κλουβιά. Τα φτιάχνει, αλλά, όταν καταλαβαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν για φυλακές των φίλων του, των πουλιών, τα καταστρέφει. Οργισμένος ο Αρχιδικαστής καταδικάζει το ανυπάκουο σκιάχτρο σε κάψιμο. Το τελευταίο βράδυ στο κελί της φυλακής του ο Αχυρούλης βλέπει ένα όνειρο. Ο Τιτιβούε, ο παλιός φτερωτός φίλος, του εξηγεί γιατί τώρα μπορεί επιτέλους να πετάξει. Στην τελευταία σκηνή μια μοναδική έκπληξη περιμένει τόσο τον δεσμοφύλακα όσο και τους θεατές του υπέροχου αυτού έργου.

Χαρακτηριστικό της παράστασης είναι ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται σε παιδική σκηνή η πρωτοποριακή και φαντασμαγορική τεχνοτροπία 3D mapping projection, η οποία σχεδιάστηκε στο εξωτερικό, ειδικά και αποκλειστικά για τις ανάγκες του συγκεκριμένου έργου, ούτως ώστε οι θεατές να βιώνουν μια ανεπανάληπτη, αξέχαστη αισθητική εμπειρία!

Συντελεστές της παράστασης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Παπαθανασίου, Σπύρος Καψίλης
Ηθοποιοί: Ναταλία Δραγούμη, Μέμος Μπεγνής, Χρύσα Κλούβα, Δανάη Μιχοπούλου, Βαγγέλης-Ραφαήλ Καλλίτσογλου, Γιώργος Αντωνόπουλος, Γιάννης Παπαθανασίου

27/06 – 16/07/2021, 21.15
Θέατρο Πέτρας – Πετρούπολη
Κηποθέατρο Νίκαιας – Νίκαια
Δημοτικό θέατρο του Άλσους (Δ. Κιντής) – Ηλιούπολη
Κόστος:
Από 9 ευρώ
Ηλικίες: 5-11 ετών