Όσα θέλετε να ξέρετε για τη φροντίδα του μωρού: μπάνιο, αλλαγή πάνας, μασάζ

Έχετε υποδεχτεί το νέο μέλος της οικογένειάς σας και μαζί με την απέραντη χαρά που νιώθετε, σίγουρα έχετε κάποιες απορίες για τη φροντίδα του μωρού σας. Τις πρώτες μέρες στο σπίτι με το μωρό πολλά πράγματα θα σας φανούν μάλλον δύσκολα, ίσως σας προκαλέσουν άγχος, είτε πρόκειται για το θηλασμό, είτε για τον ύπνο, το μπάνιο, την αλλαγή της πάνας, κλπ., αλλά σύντομα θα διαπιστώσετε μετά από λίγη εξάσκηση ότι είναι διαδικασίες απλές. Βασικός κανόνας, που δεν πρέπει να ξεχνάτε, είναι πριν από οποιαδήποτε επαφή με το μωρό σας, φροντίστε να έχετε καθαρά χέρια.

Πώς να κρατήσετε το μωρό σας

Μπορεί να μοιάζει εύθραυστο και ευαίσθητο, αλλά μην φοβάστε να το πιάσετε και να το κρατήσετε αγκαλιά. Μην παραλείπετε να υποστηρίζετε το κεφαλάκι του όποτε το σηκώνετε, καθώς οι μύες του αυχένα του δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα. Επίσης, όσο το κρατάτε αγκαλιά, φροντίστε να κρατάτε το κεφαλάκι του με το ένα χέρι σας.

Πώς να ηρεμείτε το μωρό σας

Αν το μωρό σας είναι ανήσυχο ή κλαίει, προσπαθήστε πρώτα να βρείτε την αιτία της δυσφορίας του. Μήπως πεινάει ή η πάνα του χρειάζεται αλλαγή; Το μωρό σας δεν έχει μεγάλη κινητικότητα κατά τις πρώτες εβδομάδες και μπορεί να κλαίει επειδή χρειάζεται βοήθεια, αν π.χ. είναι ξαπλωμένο σε άβολη θέση. Για να το βοηθήσετε να βολευτεί, αλλάξτε του θέση με απαλές κινήσεις. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, τοποθετείτε το μωρό σας πάντα ανάσκελα για ύπνο. Για να ηρεμήσετε ένα νυσταγμένο ή εκνευρισμένο μωρό, κρατήστε το στον ώμο σας, κουνώντας το απαλά. Τραγουδήστε ή μιλήστε του γλυκά και καθησυχάστε το με ήρεμη φωνή. Μπορείτε ακόμη να του τρίβετε την πλατούλα.

Η ώρα του μπάνιου

Η επαφή του μωρού με το νερό είναι πολύ σημαντική, γιατί η διαδικασία του μπάνιου, πέρα από θέμα σωματικής υγιεινής, το βοηθάει να χαλαρώσει και να ηρεμήσει. Σχεδόν όλα τα μωρά αγαπούν και απολαμβάνουν την επαφή τους με το νερό, αφού κολυμπάνε τόσους μήνες στο αμνιακό υγρό. Μπορείτε να κάνετε μπάνιο στο μωρό σας οποιαδήποτε ώρα, αλλά πιο ιδανική είναι λίγο πριν τον ύπνο, γιατί θα κοιμηθεί πιο ήσυχα.

Διαλέξτε μία παιδική μπανιέρα που σας εξυπηρετεί και φροντίστε να έχετε κοντά σας ό,τι χρειάζεστε: σαπούνι, σαμπουάν, μια πετσέτα ή  μπουρνούζι με κουκούλα. Ελέγξτε τη θερμοκρασία του νερού, που πρέπει να είναι περίπου 37οC, ενώ η θερμοκρασία του χώρου να είναι κατάλληλη ανάλογα με την εποχή, περίπου στους 25οC. Βάλτε το μωρό προσεχτικά στη μπανιέρα και κρατήστε το σταθερά, προσέχοντας να μην γλιστρήσει. Σαπουνίστε με απαλές κινήσεις το κεφαλάκι του, πίσω από τα αυτάκια, κάτω από τις μασχάλες και τα ποδαράκια του. Αν δείτε ότι του αρέσει το νερό, αφήστε το να πλατσουρίσει για λίγο. Μην αφήσετε το μωρό σας ούτε λεπτό από τα μάτια σας και μην ασχολείστε με τίποτα άλλο στη διάρκεια του μπάνιου. Αφού το ξεπλύνετε πολύ καλά, σκουπίστε το απαλά με την πετσέτα ή φορέστε του το μπουρνούζι. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ μπατονέτες στα μωρά.

Η καθαριότητα στον ομφαλό παίζει μεγάλη σημασία διότι έτσι εμποδίζουμε τυχόν μολύνσεις. Κάθε φορά που περιποιούμαστε το μωρό μας πρέπει να καθαρίζουμε καλά με αποστειρωμένη γάζα και οινόπνευμα τον ομφαλό γύρω γύρω και από πάνω. Αυτό γίνεται μέχρι να πέσει το κολόβωμα και να επουλωθεί η ουλή που αφήνει πέφτοντας. Δεν καλύπτουμε τον ομφαλό με γάζες και φροντίζουμε η πάνα να διπλώνεται προς τα έξω σε’ αυτήν την περιοχή για να αερίζεται. Αν παρατηρήσετε ερυθρότητα, θερμότητα, πρήξιμο, άσχημη οσμή, ενημερώστε τον παιδίατρο.
Τα προϊόντα καθαρισμού που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένα για μωρά, ώστε να μην ερεθίζουν το δέρμα ή τα μάτια του και να μην διαταράσσουν το φυσικό pH του.

Όσα θέλετε να ξέρετε για τη φροντίδα του μωρού: μπάνιο, μασάζ, αλλαγή πάνας

Η αλλαγή πάνας

Μπορείτε να αλλάξετε το μωρό σε οποιαδήποτε λεία επιφάνεια, φροντίστε όμως, να έχετε κοντά σας όσα θα χρειαστείτε και να είστε συνέχεια δίπλα του. Ξεκολλήστε τα αυτοκόλλητα της πάνας και κολλήστε τα πίσω, για να μην κολλήσουν πάνω στο δέρμα του μωρού. Πριν βγάλετε την πάνα, πιάστε το μωρό από τα ποδαράκια και ανασηκώστε το, διπλώνοντας την πάνα. Κρατήστε πολύ καλά το μωρό και βάλτε το κάτω από τη βρύση για να το πλύνετε τοπικά. Σκουπίστε το απαλά και βάλτε κρέμα αν χρειάζεται. Τοποθετήστε την καθαρή πάνα και κολλήστε τις ταινίες, προσέξτε όμως να μην είναι πολύ σφιχτή και ερεθιστεί το δέρμα του. Αν δεν έχει πέσει ακόμα ο ομφαλός, φροντίστε να μην καλύψετε την περιοχή.

Κάνοντας μασάζ στο μωρό σας

Η επαφή με το μωρό,σας, ενισχύει τον μεταξύ σας δεσμό. Κάνοντάς του απαλά μασάζ θα ευχαριστηθεί και εκείνο και εσείς. Να θυμάστε ότι μέσω της αφής, τα μωρά σχηματίζουν τις πρώτες εντυπώσεις για τον κόσμο που τα περιβάλλει. Επιπλέον, το απαλό μασάζ βοηθάει το μωρό σας, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, ανακουφίζει από τους κολικούς, αλλά κυρίως το χαλαρώνει και το ευχαριστεί.

Καθίστε αναπαυτικά στο κρεβάτι ακουμπώντας καλά την πλάτη σας και βάλτε το μωρό σας πάνω σε ένα μαξιλάρι ή στα πόδια σας. Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό λάδι για μωρά και με αργές, απαλές, κυκλικές κινήσεις τρίψτε μαλακά την πλατούλα και τους ώμους του, τα χεράκια, τα ποδαράκια και τις πατούσες του. Βεβαιωθείτε ότι έχετε βγάλει δαχτυλίδια ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να το ερεθίσει. Μπορείτε ταυτόχρονα να του μιλάτε ή να του τραγουδάτε. Αν τυχόν το μωρό σας δυσανασχετεί ή κλαίει, πάρτε το αγκαλιά και δοκιμάστε αργότερα.

Το κόψιμο των νυχιών

Η δυσκολία δεν είναι να κόψετε τα νύχια, αφού συνήθως είναι πολύ μαλακά, αλλά να κρατήσετε το μωρό σας ακίνητο. Μια λύση είναι να του κόψετε τα νύχια ενώ κοιμάται. Αν όμως αποφασίσετε να τα κόψετε όταν είναι ξύπνιο, ζητήστε από το σύντροφό σας να σας βοηθήσει. Χρησιμοποιείτε πάντα ψαλίδι με στρογγυλεμένες άκρες, ειδικό για βρέφη και μικρά παιδιά. Τις πρώτες βδομάδες, τα νύχια του μωρού μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και ίσως χρειαστεί να τα κόβετε δυο ή τρεις φορές την εβδομάδα.