Όσα θέλετε να ξέρετε για τις πρώτες μέρες με το νεογέννητο μωρό σας στο σπίτι

Ο ερχομός ενός μωρού στον κόσμο είναι για τους νέους γονείς μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Επιστρέφοντας στο σπίτι με το νέο μέλος της οικογένειας, έρχεστε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα και καλείστε να ανταποκριθείτε σε νέες προκλήσεις.

Κάθε μέρα μαθαίνετε κάτι νέο για την καθημερινή ρουτίνα του μωρού σας, που όμως, έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη και την υγεία του. Επειδή κάθε αρχή και δύσκολη, ακολουθούν κάποιες χρήσιμες συμβουλές για το σωστό χειρισμό του νεογέννητου.

Βασικοί κανόνες χειρισμού του νεογέννητου

  • Πλύνετε τα χέρια σας (ή χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών) πριν κρατήσετε το μωρό σας. Τα νεογέννητα δεν έχουν ακόμη ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης. Βεβαιωθείτε ότι κάνουν το ίδιο όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με το μωρό σας.
  • Κρατήστε το κεφαλάκι και τον αυχένα του μωρού σας όταν πηγαίνετε να το σηκώσετε ή το έχετε αγκαλιά.
  • Ποτέ μην κουνάτε το νεογέννητο μωρό σας και αποφύγετε οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι έχει αναπήδηση. Το κούνημα μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στον εγκέφαλο, ακόμη και θάνατο.
  • Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας είναι με ασφάλεια δεμένο στο καρότσι του ή στο κάθισμα αυτοκινήτου.

Όσα θέλετε να ξέρετε για τις πρώτες μέρες με το νεογέννητο μωρό σας στο σπίτι

Πώς να κρατάτε σωστά το μωρό σας

Εκτός από το να κρατάτε αγκαλιά το μωρό σας, μπορείτε να ακουμπήστε το μωρό σας στον ώμο σας, με τα χεράκια του πάνω από τον ώμο σας. Αυτή η θέση μπορεί να το διευκολύνει και στο ρέψιμο.

Αφήνοντας το μωρό σας μπρούμυτα (tummy time)

Αν και τα μωρά δεν πρέπει να κοιμούνται μπρούμυτα, είναι σημαντικό να περνούν χρόνο κάθε μέρα σε αυτή τη θέση, πάντα με τη δική σας επίβλεψη. Αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξή τους, στον έλεγχο του κεφαλιού και τα προετοιμάζει να  μπουσουλίσουν. Δοκιμάστε το μωράκι σας να ακουμπά με την κοιλιά του πάνω στο χέρι ή στο γόνατό σας, στο στήθος σας ή στο κρεβάτι σας.

Για ασφαλή ύπνο

Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες για ασφαλή ύπνο. Είναι σημαντικό το μωρό σας να κοιμάται για ίσο χρονικό διάστημα με το κεφάλι του προς τα αριστερά, τα δεξιά και στο κέντρο, για να αποτρέψετε την πιθανότητα ασυμμετρίας ή παραμόρφωσης του κεφαλιού. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε βάζοντας το μωρό σας να κοιμάται σε διαφορετικά σημεία και πλευρές της κούνιας. Είναι πολύ σημαντικό το μωρό σας να μένει αρκετό χρόνο ξαπλωμένο ανάσκελα.

Διαδικασία αλλαγής πάνας

  • Μην αφήνετε ποτέ το μωρό μόνο του πάνω στην αλλαξιέρα.
  • Φροντίστε να έχετε οπτική επαφή με το μωρό σας, τοποθετώντας μια μικρή πετσέτα ή μαξιλάρι κάτω από το κεφαλάκι του.
  • Αφού βγάλετε τη χρησιμοποιημένη πάνα, καθαρίστε την περιοχή των γεννητικών οργάνων με ένα πανάκι, ένα χαρτί εμποτισμένο με λαδάκι ή με υγρό μωρομάντηλο. Στα κοριτσάκια, σκουπίζετε πάντα με κατεύθυνση από μπροστά προς τα πίσω ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο να μεταφερθούν εντεροβακτηρίδια στον κόλπο. Στα αγοράκια, καλύψτε το πέος με ένα πανί ή με την πάνα, ώστε να μην λερωθείτε αν ουρήσει κατά τη διάρκεια της αλλαγής.
  • Σκουπίστε σχολαστικά το δέρμα και βάλτε την καθαρή πάνα.