Όταν η σχέση πατέρα και γιου είναι προβληματική

Είναι αλήθεια ότι ένα αγόρι σε μικρή ηλικία έχει ως πρότυπο τον πατέρα του, τον οποίο θαυμάζει απεριόριστα. Όσο όμως μεγαλώνει, τα δεδομένα αλλάζουν, η αμφισβήτηση μπαίνει στη μέση και η σχέση πατέρα-γιου ενδέχεται να εξελιχθεί σε μία προβληματική σχέση. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Αν είστε πατέρας ενός μικρού αγοριού, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να απολαμβάνετε μια πολύ στενή σχέση με το γιο σας. Πιθανόν να εξιδανικεύει ό,τι κάνετε, να αντιγράφει το ντύσιμο σας, να μιμείται τις κινήσεις σας ή τον τρόπο που μιλάτε και γενικά να κάνει τα πάντα για να κερδίσει την προσοχή και την αποδοχή σας. Μπορεί ίσως να βλέπετε στα μάτια του ότι, χωρίς αμφιβολία, για εκείνον είστε ο πιο σημαντικός άνδρας στον κόσμο. Και αν είστε πατέρας με ένα γιο λίγο μεγαλύτερο σε ηλικία, ίσως να χαμογελάτε όταν θυμάστε όλες εκείνες τις ξεχωριστές εμπειρίες που έχετε ζήσει μαζί.

Με το πέρασμα του χρόνου, ωστόσο, η σχέση σας αλλάζει, καθώς ο γιος σας αρχίζει να εξελίσσεται σε ένα νεαρό άνδρα. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε και οι δύο είναι πολλές και απαιτούν δουλειά και από τις δύο πλευρές για να διατηρηθεί μια υγιής σχέση αγάπης στο χρόνο. 
Όταν η σχέση πατέρα και γιου είναι προβληματική
Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι γενικά, καθώς τα αγόρια μπαίνουν στην εφηβεία, μερικές φορές αμφισβητούν τις προηγούμενες αντιλήψεις τους για τον πατέρα τους. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην προσπάθειά τους να ανεξαρτητοποιηθούν και να μάθουν πώς θα γίνουν κι εκείνα άνδρες. Έτσι, σε αυτή φάση, οι έφηβοι συχνά απορρίπτουν τις αξίες που έχουν διδαχτεί από τον πατέρα τους.

Τότε, ο πατέρας καλείται να διατηρήσει τα πράγματα σε ισορροπία. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πλέον δεν φαντάζει στα μάτια του γιου του ως ο καλύτερος άνδρας στον κόσμο. Από την άλλη, εννοείται ότι δεν είναι τόσο κακός ή άσχετος, όπως τον χαρακτηρίζει ο έφηβος γιος του. Όταν η σχέση πατέρα - γιου έχει εντάσεις, είναι μια ευκαιρία για τον πατέρα να διερευνήσει τη σχέση του με το γιο του και να δουλέψουν ώστε μέσω της σύγκρουσης να έρθουν πιο κοντά. Σίγουρα η κόντρα και η επίθεση δεν είναι καλές επιλογές. 

Προσπαθήστε να καταλάβετε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του γιου σας. Αναλογιστείτε τα εξής: 

  • Τι τον κάνει να ερμηνεύει όσα λέτε με τον τρόπο που το κάνει;
  • Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα; Είναι πραγματικά το ακατάστατο δωμάτιό του ή κάτι περισσότερο; 
  • Καλλιεργήστε την καλή επικοινωνία μεταξύ σας και ακούστε προσεκτικά αυτά που σας λέει. 
  • Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί.
  • Τονίστε τα θετικά στοιχεία της σχέσης σας. 
  • Να είστε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτόμυαλοι. Ο δεσμός της οικογένειας είναι για πάντα.