Όταν το μωρό δεν τρώει

Είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα το ζήσουν όλοι οι γονείς αυτό. Το μωρό δεν τρώει… Κάποιοι γονείς απογοητεύονται και αγχώνονται, καθώς προσπαθούν με χίλιους τρόπους να πείσουν το μωρό να φάει.

Το αφήνουν παράλληλα να παίζει, να βλέπει τηλεόραση, το παρακαλάνε, κάνουν ολόκληρη παράσταση μπροστά του για να του αποσπάσουν την προσοχή ή τελικά, νευριάζουν και του βάζουν τις φωνές. Αυτές οι μέθοδοι, όμως, βλάπτουν το παιδί και τη σχέση του με το φαγητό, και βέβαια, κουράζουν ψυχολογικά τους γονείς.

Όταν το μωρό δεν τρώει, οι γονείς ανησυχούν για την υγεία και την ανάπτυξή του. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές δεν πειράζει όταν το μωρό δεν τρώει. Αν το πιέζουμε να φάει, είναι τελικά χειρότερο από το να μην φάει. Επίσης, αποφύγετε να το επαινείτε για κάθε μπουκιά που τρώει.

Οι γονείς οφείλουν να προσφέρουν στο μωρό τη σωστή τροφή και εκείνο θα την καταναλώσει ανάλογα με την όρεξή του. Τα παιδιά πάντα τρώνε όταν πεινάνε πραγματικά. Από τη στιγμή που αναπτύσσονται σωστά και παίρνουν βάρος καταναλώνοντας (μικρές έστω) ποσότητες υγιεινών τροφών, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Μην αφήσετε το μωρό να δει το φαγητό σαν παιχνίδι. Μείνετε ατάραχοι όταν δεν τρώει, ρωτήστε το μια δυο φορές αν έχει σκοπό να φάει και αν δεν έχει, αφήστε το. Αν το παιδί δεν τρώει για να σας προκαλέσει, δοκιμάζοντας τα όρια των δυνατοτήτων του απέναντί σας (όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό να συμβαίνει ιδιαίτερα στα νήπια) και διαπιστώσει ότι δεν σας ενοχλεί και ότι δεν το κάνετε ιδιαίτερα θέμα, αργά ή γρήγορα θα σταματήσει να θεωρεί ότι αν δεν φάει θα κερδίσει το ενδιαφέρον σας.

Λόγοι που ένα μωρό μπορεί να μην τρώει

Η αλήθεια είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των γονιών διαπιστώνουν την ύπαρξη μιας επιλεκτικής σχέσης των παιδιών τους με το φαγητό. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες:

  • Το μωρό απλώς δεν πεινάει. Τα μωρά και τα νήπια έχουν μικρά στομάχια, που συνήθως χορταίνουν σύντομα με μικρές ποσότητες φαγητού. Επιπλέον, τα νήπια δεν αναπτύσσονται με τον γρήγορο ρυθμό που αναπτύσσονται τα μωρά, οπότε συχνά τρώνε λιγότερο καθώς μεγαλώνουν σε σχέση με όσο έτρωγαν παλαιότερα.
  • Ίσως έχει παρατηρήσει ότι αν δεν τρώει κερδίζει την προσοχή σας και ότι ασχολείστε περισσότερο μαζί του.
  • Πιθανώς έχει συνδυάσει τη διαδικασία του φαγητού με πίεση και εκνευρισμό εκ μέρους σας.
  • Δεν έχει προλάβει να εξοικειωθεί με το συγκεκριμένο τρόφιμο που του προσφέρετε.
  • Ίσως η ποσότητα φαγητού στο πιάτο, του φαίνεται μεγάλη και του προκαλεί εκνευρισμό.
  • Μπορεί να είναι χορτάτο ακόμη από το τελευταίο γεύμα.
  • Αποσπάται η προσοχή του από κάτι άλλο, π.χ. τηλεόραση, tablet, κλπ.

Όταν το μωρό δεν τρώει

Συμβουλές για τους γονείς

Μην ταΐζετε το μωρό με το ζόρι
Αν το μωρό σας αποφεύγει το κουτάλι, σας λέει ότι δεν θέλει άλλο, ακόμη και αν θεωρείτε ότι έχει φάει ελάχιστα. Αν το πιέζετε, θα το κάνετε να συνδέσει το τάισμα με την ένταση και τον εκνευρισμό.

Η υφή παίζει ρόλο
Ακόμα και τα μωράκια έχουν προτιμήσεις. Σε μερικά αρέσουν οι κρέμες και το αλεσμένο φαγητό, άλλα προτιμούν τις στερεές τροφές και άλλα θέλουν περισσότερα υγρά για ένα διάστημα. Επομένως, παρατηρήστε ποια είναι η αγαπημένη του υφή.

Όχι στους αντιπερισπασμούς
Βοηθήστε το μωρό σας να συγκεντρωθεί στο φαγητό του. Αυτό σημαίνει ότι η τηλεόραση που παίζει δεν βοηθάει, ούτε η οθόνη του tablet ή του κινητού, τα παιχνίδια, κλπ.

Φαγητό σημαίνει αισθήσεις
Αφήστε το παιδί να "εξερευνήσει" το φαγητό του με όλες του τις αισθήσεις. Να το δει, να το μυρίσει, να το αγγίξει και βέβαια, να το γευτεί.

Στο δικό του ρυθμό
Αφήστε το μωρό σας να φάει το φαγητό του στο δικό του ρυθμό, ωστόσο να θυμάστε ότι ένα γεύμα δεν πρέπει να ξεπερνάει σε διάρκεια τα 20’-30’.

Αφήστε το μωρό να φάει μόνο του
Είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τη σχέση που θα αναπτύξει με το φαγητό, αλλά και για την ψυχοκινητική του ανάπτυξη, να προσπαθεί να τρώει μόνο του. Από την ηλικία των 9 μηνών είναι έτοιμο να το κάνει.

Δοκιμάστε ξανά
Κάποια μωρά μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσουν μια τροφή περισσότερες από δέκα φορές πριν τελικά τη συνηθίσουν και την αποδεχτούν. Μετά την πρώτη απόρριψη, δοκιμάστε ξανά λίγες μέρες αργότερα, προσφέροντας τη συγκεκριμένη τροφή με διαφορετικό τρόπο.