Όταν οι ψείρες κάνουν την εμφάνισή τους: τι πρέπει να γνωρίζετε για την αντιμετώπισή τους

Μαζί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, συχνά έρχονται και οι ψείρες ή αλλιώς φθειρίαση, που αποτελούν έναν επιπλέον πονοκέφαλο για τους γονείς. Οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής είναι πιο συχνές στην παιδική ηλικία, συνήθως από 3 ως 12 ετών, καθώς κολλάνε πολύ εύκολα από το ένα παιδί στο άλλο, κυρίως λόγω άμεσης επαφής των κεφαλιών στη διάρκεια του παιχνιδιού. Επίσης, οι ψείρες μπορούν να επιβιώσουν για μικρό χρονικό διάστημα πάνω σε ρούχα, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες ή άλλα προσωπικά αντικείμενα, όπως βούρτσα ή χτένα, οπότε μπορούν να κολλήσουν ακόμη και οι γονείς από τα παιδιά τους. Τέλος, οι ψείρες δεν μπορούν να πετάξουν από το ένα άτομο στο άλλο.

Πρόκειται για μία μεταδοτική, εξωτερική παρασιτική λοίμωξη που οφείλεται στο παράσιτο της ψείρας, που ζει και γεννά τα αυγά της κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής. Δεν μπορούν να επιζήσουν για πολύ μακριά απ' το ανθρώπινο σώμα.

Συνήθως δεν αντιλαμβανόμαστε τις ψείρες, αλλά τις κόνιδες, δηλαδή τα αυγά τους, τα οποία είναι λευκά και πολυάριθμα, και κολλάνε κοντά στη ρίζα των μαλλιών. Οι ψείρες δεν είναι επικίνδυνες, αλλά είναι πολύ ενοχλητικές καθώς δημιουργούν φαγούρα, οπότε η πρόληψη και η εξάλειψή τους είναι απαραίτητες.

Όταν οι ψείρες κάνουν την εμφάνισή τους τι πρέπει να γνωρίζετε για την αντιμετώπισή τους

Πρόληψη

  • Φροντίστε να εξετάζετε τακτικά το κεφάλι του παιδιού σας, ώστε να εντοπίσετε νωρίς τυχόν κρούσμα, πριν κολλήσουν άλλα μέλη της οικογένειας.
  • Αν το παιδί σας έχει μακριά μαλλιά, φροντίστε να είναι πιασμένα ψηλά όταν πηγαίνει στο σχολείο.
  • Ρίξτε μία σταγόνα αιθέριο έλαιο tea tree, καρύδας, λεβάντας, ευκαλύπτου ή δεντρολίβανου στη χτένα που χρησιμοποιείται για να χτενίσετε το παιδί.
  • Ελέγξτε λεπτομερώς τα κεφάλια όλων των μελών της οικογένειας.
  • Απολυμάνετε χτένες, βούρτσες, κλπ. βυθίζοντάς τα σε καυτό νερό με ειδικό προϊόν καθαρισμού για μία ώρα.
  • Πλύνετε στο πλυντήριο στους 90 βαθμούς κλινοσκεπάσματα, ρουχισμό, παιχνίδια με τα οποία ήρθε σε επαφή το παιδί.
  • Το στεγνό καθάρισμα δεν θεωρείται αποτελεσματικό.
  • Οτιδήποτε δεν πλένεται πρέπει να απομονώνεται σε πλαστική σακούλα για 12-14 ημέρες.

Θεραπεία

Για την αντιμετώπιση χρησιμοποιούνται τοπικά αντιφθειρικά προϊόντα. Πριν από την εφαρμογή του αποφύγετε το λούσιμο με κοινό σαμπουάν και τη χρήση conditioner, καθώς και το λούσιμο για δύο ημέρες μετά τη θεραπεία.

Απλώνετε το αντιφθειρικό σε όλο το τριχωτό της κεφαλής, το αφήνετε να δράσει δέκα λεπτά και ξεπλένετε καλά μόνο με νερό. Αν 8-12 ώρες μετά την εφαρμογή του αντιφθειρικού προϊόντος παρατηρήσετε νεκρές ψείρες στα μαλλιά, χτενίστε τα με το ειδικό μεταλλικό χτενάκι που τις απομακρύνει. Μπορεί να χρειασθεί να επαναλάβετε την επάλειψη, ανάλογα με τις οδηγίες της αγωγής. Ελέγχετε καθημερινά τα μαλλιά για μία εβδομάδα και στη συνέχεια πιο αραιά, ειδικά αν υπάρχουν κρούσματα στο σχολείο του παιδιού ή στο στενό σας κύκλο.

Μην χρησιμοποιείτε σαμπουάν για δύο ημέρες μετά την εφαρμογή του τοπικού αντιφθειρικού. Επίσης, αποφύγετε τη χρήση σεσουάρ για το στέγνωμα, καθώς ο ζεστός αέρας επηρεάζει τη δράση του αντιφθειρικού προϊόντος.

Ένας επιπλέον τρόπος απομάκρυνσης των ψειρών, χρονοβόρος, αλλά αποτελεσματικός, είναι να χτενίζετε επανειλημμένα τα μαλλιά του παιδιού, μέχρι να μην είναι πλέον καμία ψείρα ορατή πάνω στη χτένα. Επαναλάβετε κάθε 3-4 ημέρες για αρκετές εβδομάδες, συνεχίζοντας οπωσδήποτε για δύο εβδομάδες, αν τυχόν βρείτε έστω και μία ζωντανή ψείρα.