Όταν τα παιδιά πηγαίνουν καλοκαιρινές διακοπές με τον παππού και τη γιαγιά

Η σχέση του παππού και της γιαγιάς με τα εγγόνια είναι πολύτιμη, ειδικά όταν περνάνε μαζί ποιοτικό χρόνο στη διάρκεια των διακοπών. Μπορεί οι παππούδες να μην γνωρίζουν τους κανόνες σχετικά με το πόση ώρα μπορεί το παιδί να δει τηλεόραση ή πότε επιτρέπεται να φάει γλυκό, αλλά σίγουρα είναι εκείνοι που μπορείτε να εμπιστευτείτε περισσότερο για να περάσουν μερικές μέρες με τα παιδιά σας. Έτσι, όχι μόνο αναπτύσσονται βαθύτεροι δεσμοί μεταξύ τους, αλλά παράλληλα, το παιδί αποκτά εμπιστοσύνη στον εαυτό του και νιώθει ανεξαρτησία, καθώς είναι μεν σε ένα εποπτευόμενο περιβάλλον, αλλά έξω από την άμεση οικογένειά του. Για τα περισσότερα παιδιά ο χρόνος με τον παππού και τη γιαγιά είναι γεμάτος ωραίες εμπειρίες και αναμνήσεις. Αν, λοιπόν, είστε έτοιμοι να στείλετε το παιδί σας διακοπές με τους παππούδες, λάβετε υπόψη τα παρακάτω. 

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις διακοπές των παιδιών με τους παπούδες

1. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί γνωρίζει το ονοματεπώνυμο των παππούδων και τα στοιχεία επικοινωνίας τους (αριθμό τηλεφώνου και διεύθυνση), σε περίπτωση που χαθεί από κοντά τους. Αν πρόκειται για νήπιο, συμπεριλάβετε στις αποσκευές του ένα χαρτί με τα δικά σας στοιχεία και των παππούδων. 
Καλοκαιρινές διακοπές με τον παππού και τη γιαγιά
2. Μιλήστε με τους παππούδες για τα πράγματα που αρέσει στο παιδί να κάνει και για τυχόν δραστηριότητες που δεν εγκρίνετε, καθώς επίσης, για τις φοβίες που μπορεί να έχει. Ενημερώστε τους αν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που του αρέσουν ή που δεν πρέπει να φάει. Γνωρίζετε το παιδί σας καλύτερα από τον καθένα και είναι σημαντικό να γνωστοποιήσετε τις λεπτομέρειες στους παππούδες, ώστε να προετοιμαστούν και εκείνοι κατάλληλα, κάνοντας τις διακοπές όσο το δυνατόν πιο ευχάριστες για όλους.

3. Δώστε στους παππούδες όλες τις απαραίτητες ιατρικές πληροφορίες, όπως π.χ. τυχόν αλλεργίες ή φάρμακα που μπορεί να παίρνει το παιδί και βέβαια τα στοιχεία επικοινωνίας του παιδίατρου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

4. Μιλήστε με το παιδί σας πριν τις διακοπές και εξηγήστε του ότι στη διάρκειά τους θα είναι υπεύθυνοι οι παππούδες και ότι περιμένετε να συμπεριφέρεται με σεβασμό και να τηρεί τους κανόνες που θα θέσουν εκείνοι. 

4. Βάλτε στις αποσκευές του παιδιού ένα από τα αγαπημένα του αντικείμενα ή παιχνίδια που έχουν ιδιαίτερη σημασία για το ίδιο και μπορεί να το βοηθήσουν να γεφυρώσει την απόσταση μεταξύ διακοπών και σπιτιού και να νιώσει πιο άνετα

5. Αν το παιδί σας έχει κινητό τηλέφωνο, βεβαιωθείτε ότι ενεργοποιήσατε την παρακολούθηση θέσης GPS και θυμίστε του ότι πρέπει να παραμένει συνεχώς ενεργή.