Παγκόσμια Ημέρα Αυστηράς Χορτοφαγίας:Τι γνωρίζετε για τον βιγκανισμό;

Ο βιγκανισμός είναι μία συνειδητή στάση ζωής και όχι απλά μία διατροφική επιλογή. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αυστηράς Χορτοφαγίας (World Vegan Day) και με δεδομένο ότι ο βιγκανισμός κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, ας δούμε τι ακριβώς πρεσβεύει.

Είναι μία φιλοσοφία και τρόπος ζωής που προσπαθεί να αποκλείσει όλες τις μορφές εκμετάλλευσης και βαναυσότητας των ζώων –στο μεγαλύτερο δυνατό και εφικτό βαθμό– για τροφή, ένδυση ή οποιοδήποτε άλλο σκοπό και κατ’ επέκταση να προάγει την ανάπτυξη και χρήση μη ζωικών εναλλακτικών για το συμφέρον των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος. Στον τομέα της διατροφής υποδηλώνει την πρακτική της κατάργησης όλων των προϊόντων που προέρχονται εξ’ ολοκλήρου ή μερικώς από ζώα.

Ο βιγκανισμός είναι, λοιπόν, ένας στόχος για ένα καλύτερο μέλλον, όπου όλα τα αισθανόμενα πλάσματα θα ζουν ελεύθερα από κάθε εκμετάλλευση και βλάβη εκ προθέσεως.
Κάποιος που υιοθετεί αυτή τη φιλοσοφία, πέρα από την απόρριψη του κρέατος, βγάζει από τη διατροφή του τα γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα, καθώς για να παραχθούν τα προϊόντα αυτά, τα ζώα ζουν ως επί το πλείστων κάτω από καταχρηστικές συνθήκες και θανατώνονται με βάναυσο τρόπο.

Ο όρος vegan επινοήθηκε από τον Άγγλο Donald Watson, υπερασπιστή των δικαιωμάτων των ζώων, και προκύπτει από τη λέξη vegetarian (χορτοφάγος). Με δική του πρωτοβουλία συστήθηκε η οργάνωση Vegan Society, που ιδρύθηκε την 1η Νοεμβρίου 1944.
Παγκόσμια Ημέρα Αυστηράς Χορτοφαγίας (World Vegan Day)
Πώς θα ακολουθήσατε την vegan διατροφή

Η φυτοφαγική διατροφή περιλαμβάνει τις ακόλουθες βασικές 5 ομάδες τροφών: λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς. Μία διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά αλλά χαμηλή σε ζωικό λίπος και κόκκινο κρέας προσφέρει πολυάριθμα οφέλη υγείας, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικά χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, νεφρικής ανεπάρκειά και καρδιακής προσβολής.

Χωρίστε το πιάτο σας σε τέσσερα μέρη. Στο μισό πιάτο βάλτε φρούτα και λαχανικά, στο ένα τέταρτο μια καλής ποιότητας πρωτεΐνη και στο υπόλοιπο τέταρτο αμυλούχες τροφές. Μην ξεχνάτε τα ακατέργαστα λίπη και το λάδι.

Επιλέξτε τουλάχιστον τρία διαφορετικά λαχανικά τη μέρα, φύκη ή φυτά που ζουν δίπλα στη θάλασσα για την επαρκή πρόσληψη ιωδίου, τρία φρούτα την ημέρα, τα οποία μπορείτε να προσθέσετε και στις σαλάτες σας. Συνδυάστε σε κάθε γεύμα λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς ή σπόρους και δημητριακά. Τα λαχανικά αποτελούν σημαντική πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο και νάτριο, βιταμινών, όπως Α, Β, C και πρωτεϊνών.

Πρωτεΐνες
Στη φυτική διατροφή πρωτεϊνικές πηγές αποτελούν τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί, με τα όσπρια να είναι η πιο πλούσια ομάδα σε πρωτεΐνη. Επομένως, μπορείτε σε κάθε γεύμα να έχετε μία επιλογή από χούμους, φακοκεφτέδες, τόφου, γιαούρτι ή ρόφημα σόγιας, σούπα, γίγαντες, κλπ.

Αμυλούχες τροφές
Οι αμυλούχες τροφές ή αλλιώς υδατάνθρακες περιέχουν γλυκόζη, τη βασική ουσία που χρειάζονται τα κύτταρα και ο εγκέφαλός μας.
Στις αμυλούχες τροφές περιλαμβάνονται τα δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, κεχρί, ρύζι, καλαμπόκι), τα ψευδοδημητριακά (φαγόπυρο, κινόα, αμάρανθος) και λαχανικά όπως παντζάρια, πατάτες, γλυκοπατάτες και κολοκύθα.

Λίπη
Επιλέξτε ακατέργαστα λίπη όπως ελιές, σπόρους, ξηρούς καρπούς και αβοκάντο, όπως επίσης, λάδι ψυχρής έκθλιψης ή πάστα από ξηρούς καρπούς (ακατέργαστο ταχίνι, αμυγδαλοβούτυρο κ.α.), για την πρόσληψη των απαραίτητων Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων. Προσέξτε την υπερβολική κατανάλωση για να αποφύγετε την πρόσληψη πολλών θερμίδων. Αποφύγετε τους αλατισμένους ή ψημένους καρπούς.