Παγκόσμια Ημέρα Γονέων: Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή του παιδιού

Photo credits: freepik.com  

Η Παγκόσμια Ημέρα Γονέων γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου και καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 2012, σε ένδειξη τιμής στους γονείς όλου του κόσμου.

Οι γονείς είναι η αρχή της οικογένειας, είναι εκείνοι που μας έφεραν στη ζωή, που μας στηρίζουν, μας επηρεάζουν περισσότερο από κάθε άλλον και διαμορφώνουν κατά κύριο λόγο την προσωπικότητά μας.

Όπως ορίζει ο ΟΗΕ, "οι γονείς είναι εκείνοι που έχουν την πρωταρχική ευθύνη για την ανατροφή, την προστασία των παιδιών, την πλήρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Τα παιδιά θα πρέπει να μεγαλώνουν σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η ευτυχία, η αγάπη και η κατανόηση".

Ο ρόλος των γονιών στην ανάπτυξη των παιδιών

Οι γονείς είναι τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή του παιδιού, καθώς του προσφέρουν κάθε φυσική και ψυχολογική στήριξη, αλλά και το πλαίσιο για την συναισθηματική του εξέλιξη. Ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα απαιτητικός.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς είναι πολλές, όπως και οι ενδιασμοί τους για το κατά πόσο ανταποκρίνονται καλά στο ρόλο τους. Ένα καλό κριτήριο για αυτό, είναι οι παρακάτω δείκτες:

  • Κατά πόσο ένα παιδί μπορεί να ζει πλήρως λειτουργικά, χωρίς την βοήθεια των γονέων του.
  • Κατά πόσο υγιείς και ισορροπημένες είναι οι σχέσεις τους (που να αντιστοιχούν πλέον σε δύο ισότιμα ενήλικα άτομα και όχι σε ένα άτομο που βοηθάει τον άλλον, ο οποίος υστερεί σε κάτι).

Εννοείται ότι πρέπει να υπολογίσουμε τις συνθήκες και τα ποιοτικά στοιχεία. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί έχει μια μόνιμη παράλυση και χρειάζεται βοήθεια από τους γονείς του για τις ανάγκες του, δεν σημαίνει ότι εκείνοι δεν ανταποκρίνονται σωστά στο ρόλο τους. 
Photo credits: freepik.com  
 Παγκόσμια Ημέρα Γονέων: Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή του παιδιού

Οι γονείς είναι εκείνοι που κατά κύριο λόγο συμβάλλουν στη δόμηση της προσωπικότητας ενός παιδιού. Καθώς τα παιδιά διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους μέχρι την ηλικία των 5 ετών, σε αυτά τα πρώτα χρόνια ζωής του, οι γονείς καλούνται να διαχειριστούν τα προσωπικά τους ζητήματα και δυσκολίες, τις μεταξύ τους σχέσεις και παράλληλα να καλύπτουν κάθε ανάγκη του παιδιού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για την όσο το δυνατόν πιο υγιή ανάπτυξη του παιδιού, παρά τις όλες δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως γονείς, πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι εκείνο που χρειάζεται περισσότερο κάθε παιδί, είναι η "παρουσία" των γονιών του.

Εκείνο που χρειάζεται περισσότερο κάθε παιδί, είναι η "παρουσία" των γονιών του

Χρειάζεται ο γονιός να μάθει να αποδέχεται την δική του ατελή φύση, τις αδυναμίες του, το δικαίωμα στο λάθος. Ίσως τότε να μπορεί να χαρεί τον πιο όμορφο ρόλο της ζωής: του ατελούς, αλλά αληθινού γονέα.

Ο «αυθεντικός – ιδανικός γονέας» είναι εκείνος που δείχνει με κάθε τρόπο, απλόχερα, την αγάπη του προς το παιδί, ενθαρρύνει την αυτονομία του (σε λογικά και σαφή όρια) και παροτρύνει το παιδί κάθε μέρα να γίνεται καλύτερο με μεγαλύτερη υπεύθυνη και ώριμη συμπεριφορά.

Είναι σημαντικό να γίνεται ολοένα και πιο συνειδητή η προσπάθεια και των δύο γονέων να δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν συνεχώς να ενημερώνονται και να εξελίσσονται γύρω από τις τεχνικές και τις μεθόδους που μπορούν να ενσωματώσουν και να εφαρμόζουν στην καθημερινότητά τους, προκειμένου να συμβάλλουν στην ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών τους.

Άλλωστε, η συμπεριφορά των γονέων προς τα παιδιά τους προσδιορίζει όχι μόνο το είδος των ενηλίκων που θα γίνουν τα παιδιά τους, αλλά κυρίως το είδος των γονέων που θα έχει η επόμενη γενιά.