Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού: Ζωτικής σημασίας η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση

Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού και η 25η Οκτωβρίου αποτελεί την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού, στο πλαίσιο μίας διεθνούς προσπάθειας για την καταπολέμηση της νόσου.
 
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το πιο συχνό κακοήθες νεόπλασμα των γυναικών στον δυτικό κόσμο. Σύμφωνα με τις μελέτες, 1 στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Στην Ελλάδα η συχνότητα εμφάνισης της νόσου έχει αυξηθεί σημαντικά και υπολογίζεται σε 4.500 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο.

Το ποσοστό έγκαιρης διάγνωσης της ασθένειας στη χώρα μας είναι εξαιρετικά χαμηλό, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που φτάνει έως και το 60%. Πρέπει να τονίσουμε ότι αν η αντιμετώπιση της νόσου γίνει σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό ίασης ξεπερνά πολλές φορές το 97%. Επομένως, η έγκαιρη διάγνωση είναι επιτακτική.

Τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου μαστού αυξάνουν με την ηλικία. Επίσης, παράγοντες που πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου, είναι η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η πρώιμη έναρξη εμμήνου ρύσης, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, η λήψη οιστρογόνων τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:

  • Στις γυναίκες ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερα εντοπισμένος καρκίνος
  • Στο γενικό πληθυσμό ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός μετά τον καρκίνο του πνεύμονα
  • Ο καρκίνος του μαστού είναι η 3η αιτία θανάτου από καρκίνο στο σύνολο του πληθυσμού

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού: Ζωτικής σημασίας η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση

Η σημασία της πρόληψης

Η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία και αυτή περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή, άσκηση και προληπτικό έλεγχο. Η τακτική άσκηση και μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, που δίνει επαρκή πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, μειώνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων οιστραδιόλη και οιστρόνη.

Παρόλο που τα οιστρογόνα είναι απαραίτητα για τις γυναίκες, προκειμένου να ωριμάσουν και να έχουν γερά οστά, η αυξημένη έκθεση σε αυτά μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του μαστού. Η άσκηση είναι ένας απλός και εύκολος τρόπος για να μειωθούν τα επίπεδα οιστρογόνων. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού κατάφεραν να ελαττώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης όγκου κατά ¼ με μόλις 20 λεπτά άσκησης μέτριας προς μεγάλης έντασης, για τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή. Οι γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από τη γυμναστική ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση.

Όσο για τις προληπτικές εξετάσεις, κάθε γυναίκα δεν θα πρέπει να παραλείπει, ανάλογα με την ηλικία τα εξής:

  • 20-40 ετών: κλινική εξέταση μαστών από ιατρό κάθε 3 χρόνια
  • 35-40 ετών: πρώτη μαστογραφία αναφοράς
  • 40 και άνω: μαστογραφικός έλεγχος και κλινική εξέταση από γιατρό κάθε χρόνο (ο μαστογραφικός έλεγχος θα πρέπει να αρχίζει νωρίτερα αν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού).

Θυμηθείτε:

  • Η σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης θεραπείας είναι ζωτικής σημασίας.
  • Ελέγξτε το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού.
  • Υιοθετήστε σωστή διατροφή και άσκηση, πείτε όχι στο τσιγάρο και το αλκοόλ.
  • Μην αμελείτε την αυτοεξέταση από την ηλικία των 20 ετών.
  • Η μαστογραφία πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο από τα 40 έτη και μετά.
  • Άλλες μέθοδοι διάγνωσης είναι το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία μαστών.