Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση»

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει ως θέμα: «Επανασχεδιασμός. Αναδημιουργία. Αποκατάσταση» (Reimagine. Recreate. Restore), εστιάζοντας στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021 αποτελεί την απαρχή της διεθνούς δεκαετούς δράσης (2021-2030) για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων των Ηνωμένων Εθνών (UN), μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την αποκατάσταση και αναβίωση ποικίλων οικοσυστημάτων, από τις κορυφές των βουνών μέχρι τα βάθη της θάλασσας.

Οι βιολογικοί πόροι και η ποικιλία τους, τα αγαθά που εξασφαλίζουν και οι υπηρεσίες των φυσικών οικοσυστημάτων συνιστούν παράγοντες πρωταρχικής σημασίας για την επιβίωση του είδους μας και την ανάπτυξη των πολιτισμών μας.

Ο αέρας που αναπνέουμε, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που κάνει τον πλανήτη μας βιώσιμο, όλα προϋποθέτουν υγιή οικοσυστήματα.
Είναι η ώρα να κάνουμε πράσινες τις γειτονιές και τις πόλεις μας, να καθαρίσουμε τις θάλασσες, τα ποτάμια, τις λίμνες. Με γνώμονα την ευεξία μας και τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και ερχόμαστε σε αρμονία με τη φύση.

Συνεπώς, η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση για τα προβλήματα του περιβάλλοντος γενικότερα, αλλά και για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, προβάλλουν ως άμεση προτεραιότητα για την προώθηση θετικών αλλαγών στην πορεία μας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται την 5η Ιουνίου και θεσμοθετήθηκε το 1972 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σε θέματα περιβάλλοντος.

Δράσεις για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η WWF Ελλάς, με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας και την έναρξη της περιόδου ωοτοκίας της χελώνας Καρέτα, μας προσκαλούν σε μία γνωριμία με την αξία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και σε συζήτηση για τη σημασία της συμμετοχής μας, ως πολίτες, σε δράσεις για την προστασία του από την πλαστική ρύπανση.
 
Η πρωτοβουλία Support Earth έχει προγραμματίσει για σήμερα Σάββατο, στην πλατεία Συντάγματος, το ακόλουθο πρόγραμμα εκδηλώσεων:
16:00 – Ανοιχτή Ορχήστρα των Support ART Workers
17:00 - Από το κίνημα των Πλατειών, έως τους αγώνες του σήμερα, 10 χρόνια μετά
18:00 - Περιβαλλοντικά κινήματα & Οικολογία: όρια και προοπτικές
Τοποθετήσεις / καλέσματα / ανακοινώσεις συλλογικοτήτων
19:00 – Πορεία μέσα από το κέντρο της πόλης μέχρι το Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

Επίσης, η πρωτοβουλία του προγράμματος Κάθε Κουτί Μετράει (Every Can Counts), μία πρωτότυπη, δυναμική εκστρατεία που πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε 15 χώρες και 19 τοποθεσίες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθώς και την αύξηση της ρύπανσης που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε δημόσιους χώρους, διοργανώνει το European Recycling Tour 2021.

Ομάδες νέων θα βρεθούν σε παραλίες, πάρκα, πλατείες και εμπορικούς δρόμους, κουβαλώντας μεγάλα καταπράσινα σακίδια, με αποστολή να ενθαρρύνουν τους πολίτες να διατηρούν τους δημόσιους χώρους καθαρούς και να τους βοηθήσουν να ανακυκλώσουν τα άδεια κουτάκια αναψυκτικών και μπίρας, όπου κι αν βρίσκονται.