Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Στην εποχή μας μιλάμε ακόμη για ισότητα των φύλων

Photo credits: freepik.com

Η 8η Μαρτίου είναι μία ημέρα αφιερωμένη στις γυναίκες, καθώς έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Φέτος, η σημερινή ημέρα πρεσβεύει το μήνυμα #EmbraceEquity.

Παρά το γεγονός ότι ζούμε στον 21ο αιώνα και πολλά από τα θεσμικά δικαιώματα της γυναίκας έχουν κατοχυρωθεί, κατά πόσο υπάρχει πραγματικά χειραφέτηση της γυναίκας και ισότητας των φύλων;

Στην εποχή μας υπάρχουν ακόμη πολλά μέρη του πλανήτη, όπου οι γυναίκες δεν έχουν βασικά δικαιώματα, αλλά ακόμη και στον δυτικό κόσμο, ο σεξισμός απέναντι στις γυναίκες είναι παρών σε πολλές εκφάνσεις της ζωής. Ας δούμε κάποια σχετικά στοιχεία.

Ενδοοικογενειακή βία
Τουλάχιστον 1 στις 3 γυναίκες σε όλο τον κόσμο (περίπου 736 εκατ. γυναίκες) έχουν βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία, με το πιο συχνό φαινόμενο να είναι αυτό της ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πρώτη αιτία θανάτου στις έγκυες γυναίκες δεν σχετίζεται με κάποιο πρόβλημα υγείας ή επιπλοκή κατά την εγκυμοσύνη, αλλά σύμφωνα με αναφορά του πανεπιστημίου του Harvard, είναι η δολοφονία από τον πρώην ή νυν σύντροφο. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα, εντούτοις μόνο μέσα στο 2022 είχαμε 21 γυναικοκτονίες.

Οι δουλειές του σπιτιού είναι γυναικεία υπόθεση
Αν και σε πολλές δυτικές χώρες ο αριθμός των εργαζόμενων γυναικών είναι πολύ κοντά σε εκείνο των εργαζόμενων ανδρών (με το μισθό της γυναίκας να είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για το 49% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ, όπως δείχνει δημοσκόπηση του 2018 από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News), η ισότητα αυτή δεν επικρατεί μέσα στο σπίτι.

Η στερεοτυπική πατριαρχική αντίληψη των εποχών του ’60, ότι δηλαδή ο φυσικός χώρος της γυναίκας είναι η κουζίνα, φαίνεται να κρατεί καλά και στις μέρες μας. Συγκεκριμένα στη Βρετανία, στο 93% των νοικοκυριών, οι γυναίκες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο από τους άνδρες στις δουλειές του σπιτιού, ακόμα και όταν εργάζονται και οι δύο.

Όταν το ζευγάρι κάνει παιδιά, οι εργαζόμενες μητέρες αφιερώνουν τουλάχιστον 40% περισσότερο χρόνο στη φροντίδα των παιδιών από την πλειοψηφία των ανδρών (σε εργασία πλήρους ωραρίου και για τους δύο).

Αυτό έχει ακόμα μια ενδιαφέρουσα απόρροια. Οι παντρεμένοι άνδρες -: κατά μέσο όρο- φαίνεται να ωφελούνται οικονομικά από το γάμο, αφού ο μισθός τους είναι σημαντικά υψηλότερος από εκείνο των ανύπαντρων ανδρών.

Αντίστροφα, οι παντρεμένες γυναίκες συχνά αναγκάζονται να βάλουν την καριέρα τους σε δεύτερη μοίρα όταν κάνουν οικογένεια και έτσι έχουν μικρότερη επαγγελματική πρόοδο από τις ανύπαντρες, κάτι που αντανακλάται στο μισθό τους, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Σεξουαλική παρενόχληση και χαμηλότερος μισθός στην εργασία 
Σε έρευνα που διεξήγε στην Ελλάδα το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας- ΚΜΟΠ, την περίοδο Ιουνίου- Σεπτεμβρίου 2020, με το 84,13% των εργαζόμενων να είναι γυναίκες, αναφέρθηκε ότι οι μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης που ασκούνται συχνότερα στο χώρο εργασίας τους αφορούν σεξουαλικές προτάσεις ή αστεία που τους κάνουν να αισθάνονται προσβεβλημένοι (70,63%), ανεπιθύμητα σεξουαλικά υπονοούμενα (65,08%), συζητήσεις σχετικά με τη σεξουαλική ζωή ενός συναδέλφου (59,52%) και σεξουαλικά σχόλια για την εμφάνιση ενός ατόμου (59,52%). Η συντριπτική πλειοψηφία του δείγματος (91,27%) διαπίστωσε ότι οι γυναίκες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στη σεξουαλική παρενόχληση.

Στην Ισπανία, ερευνητές έφτιαξαν βιογραφικά με τα ίδια ακριβώς προσόντα και τα έστειλαν σε χιλιάδες εργοδότες. Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες έλαβαν κατά 30% περισσότερες κλήσεις για συνέντευξη, ακόμα και όταν τα προσόντα και η εργασιακή εμπειρία ήταν πανομοιότυπα.

Άλλη μελέτη, αυτή τη φορά στις ΗΠΑ, με δείγμα 30.000 εργαζομένων, έδειξε πως οι εργοδότες επέλεγαν να δώσουν λιγότερες προαγωγές στις γυναίκες, ακόμα και αν η απόδοσή τους στην δουλειά ήταν καλύτερη.

Οι γιατροί υποτιμούν τον γυναικείο πόνο
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γιατροί συχνά υποτιμούν τον πόνο των γυναικών σε σχέση με των ανδρών και δεν τον λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους, όπως φαίνεται μέσα από σχετικό ρεπορτάζ της Washington Post.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι γυναίκες που πήγαν στα επείγοντα περιστατικά λόγω πόνου στο στομάχι ήταν λιγότερο πιθανό να λάβουν ισχυρά παυσίπονα για τον πόνο τους, σε σύγκριση με τους άνδρες.

Η δυσπιστία απέναντι στον πόνο και τη δυσφορία των γυναικών, οι οποίες πολλές φορές αντιμετωπίζονται από το σύστημα υγείας ως "μελοδραματικές", έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους, καθώς δεν λαμβάνουν έγκαιρα την κατάλληλη θεραπεία. Μελέτες έχουν αποδείξει τις συνέπειες αυτές σε προβλήματα του καρδιαγγειακού και αναπαραγωγικού συστήματος, εγκεφαλικά επεισόδια, κ.α. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2019, διαπιστώθηκε ότι το 45% των γυναικών έχουν νιώσει πως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δεν τις πιστεύουν όταν εκφράζουν το μέγεθος του πόνου τους.

Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρουν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να λάβουν κάποιο υπνωτικό ή ηρεμιστικό, παρά κάποιο παυσίπονο, όταν αναφέρουν έντονο πόνο, καθώς πολλές φορές οι γιατροί υποθέτουν πως πρόκειται για ψυχολογικό πρόβλημα και όχι για σωματική ασθένεια.

Μέσα στον 2022, το επιστημονικό περιοδικό του Αμερικανικού Συνδέσμου Καρδιολογίας αποκάλυψε ότι οι γυναίκες με πόνο στο στήθος περίμεναν κατά μέσο όρο 29% περισσότερο από τους άνδρες στην αίθουσα αναμονής των νοσοκομείων, μέχρι να τις δει κάποιος γιατρός.
Ακόμα και όταν οι γιατροί πιστεύουν τις γυναίκες και τους χορηγούν τα κατάλληλα φάρμακα, ο κίνδυνος παραμένει. Όπως υπογραμμίζει αναφορά του πανεπιστημίου του Σικάγο, οι δόσεις των φαρμακευτικών αγωγών βασίζονται στην ανδρική φυσιολογία, κάτι που σημαίνει πως οι γυναίκες συχνά λαμβάνουν μεγαλύτερη δοσολογία από αυτή που θα έπρεπε!

Συστήματα ασφαλείας βάσει της ανδρικής φυσιολογίας  
Οι γυναίκες οδηγοί κινδυνεύουν περισσότερο από τα τροχαία ατυχήματα. Όπως αναφέρει σχετική έρευνα, οι γυναίκες έχουν 73% περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν σοβαρά σε ένα τροχαίο ατύχημα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων (ζώνες ασφαλείας, αερόσακοι κ.τ.λ.) έχουν σχεδιαστεί με βάση την ανδρική φυσιολογία. Σύμφωνα με το Bloomberg, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπινων ομοιωμάτων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο ασφαλείας των οχημάτων είναι κατασκευασμένα για να αναπαριστούν το μέσο άνδρα.

Τα αυτοκίνητα είναι μόνο ένα παράδειγμα μέσα σε πολλά άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, τα οποία δεν έχουν λάβει υπόψη τους το γεγονός ότι τα χρησιμοποιούν και οι γυναίκες: τα κινητά τηλέφωνα και τα μουσικά όργανα έχουν επίσης σχεδιαστεί για τους άνδρες, επισημαίνει ο Guardian.

Πηγή: ieidiseis.gr