Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων – Αντιμετωπίζοντας με σεβασμό την τρίτη ηλικία

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων ή αλλιώς, Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία, γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το 1990, με σκοπό να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στη λεγόμενη τρίτη ηλικία ανήκουν τα άτομα που έχουν υπερβεί το 65ο έτος, σύμφωνα με στατιστικούς λόγους, καθώς δεν υπάρχει βιολογικός, δημογραφικός ή κοινωνικός καθορισμός της. Σε αυτή την ηλιακή ομάδα ανήκουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, δηλαδή οι άνθρωποι που για πολλά χρόνια δούλεψαν σκληρά, πάλεψαν με αντιξοότητες, έκαναν παιδιά, εγγόνια και ήρθε ο καιρός να απολαύσουν όλα αυτά που έχουν δημιουργήσει.
Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων – Αντιμετωπίζοντας με σεβασμό την τρίτη ηλικία
Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο, περίπου 700 εκατομμύρια άτομα είναι πάνω από 60 ετών, αριθμός που υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 θα ανέβει σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια, που αναλογεί στο 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε γηραιό πληθυσμό, καθώς, υπολογίζεται ότι το 2050 θα υπάρχουν 3 εκατομμύρια άνω των 60 ετών, δηλαδή το 1/3 του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε άτομο θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να ζήσει μια μακρά και υγιή ζωή, με ευημερία ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία. Μια σημαντική συνέπεια της δημογραφικής γήρανσης, η οποία αποτελεί κοινό φαινόμενο στις δυτικές κοινωνίες, είναι η διόγκωση μεγάλου αριθμού ιατρικών, κοινωνικών, ασφαλιστικών και οικονομικών θεμάτων.

Οι ηλικιωμένοι σήμερα συμβάλλουν αποφασιστικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, μέσω της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Έχουμε, λοιπόν, βαθύτατη υποχρέωση απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, όχι μόνο για τη συνεχιζόμενη προσφορά τους, αλλά και για λόγους ευαισθησίας απέναντι σε μια ομάδα πολιτών που καθίστανται εκ των πραγμάτων όλο και πιο αδύναμοι και είναι υποχρέωσή μας να φροντίζουμε για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Η Γραμμή Ζωής, η Πανελλήνια Τράπεζα Αίματος για την τρίτη ηλικία, το πρόγραμμα Silver Alert, η Γραμμή 1065 για καταγγελίες κακομεταχείρισης και κακοποίησης ηλικιωμένων, είναι κάποιες από τις υπηρεσίες που προσπαθούν να τους παρέχουν αίσθημα ασφάλειας, κοινωνικοποίησης και αξιοπρέπειας.

Το καλύτερο δώρο, όχι μόνο για τη σημερινή μέρα, αλλά  για κάθε μέρα του χρόνου, είναι η ευγνωμοσύνη για την προσφορά τους, η αγάπη και ο σεβασμός. Οφείλουμε να τους νοιαζόμαστε, να τους χαμογελάμε, να τους κρατάμε το χέρι. Για να μπορούν με ελπίδα να βλέπουν την επόμενη μέρα.