Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Η αξία των βιβλίων στη ζωή μας

Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν» την ίδια ημέρα από τη ζωή (23 Απριλίου 1616), τους Ουίλιαμ Σαίξπηρ και Μιγκέλ ντε Θερβάντες.

Η ημέρα αυτή αποτελεί μία αφορμή για να μας υπενθυμίσει την αξία των βιβλίων, τα οποία αποτελούν πηγή πνευματικού πλούτου, γλωσσικής καλλιέργειας και πληροφόρησης.

Το διάβασμα εξευγενίζει το πνεύμα, διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες, ακονίζει τη σκέψη, διεγείρει τη φαντασία, εμπλουτίζει το λεξιλόγιό μας, κρατά σε εγρήγορση και βελτιώνει τις λειτουργίες του μυαλού μας.

Όπως είχε αναφέρει ο Άγγλος δοκιμιογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Joseph Addison, «το διάβασμα είναι για το μυαλό, ό,τι η γυμναστική είναι για το σώμα».
Μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου, ο συγγραφέας καταθέτει την μελέτη, την έρευνα, τις εμπειρίες και τα συναισθήματά του. Μας εισάγει στον κόσμο του και μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε, να τον προσεγγίσουμε και να ερμηνεύσουμε την σκέψη του.

Η ανάγνωση βιβλίων εξυψώνει το πολιτιστικό επίπεδο μιας κοινωνίας και συμβάλλει στην ευημερία της. Αντίθετα, η απουσία της έχει ως αποτέλεσμα την πολιτισμική οπισθοδρόμηση.

Οι νέες γενιές χρειάζεται να αγαπήσουν το βιβλίο, καθώς όσο περισσότερο ανοίγουν τα κινητά, τους υπολογιστές και την τηλεόραση, τόσο περισσότερο κλείνουν τα βιβλία.
Γονείς και δάσκαλοι οφείλουν να ενδιαφερθούν για την πνευματική καλλιέργεια των παιδιών, τα οποία, όσο περισσότερο ασχολούνται με τις οθόνες, τόσο περισσότερο απωθούν την κριτική σκέψη και τη φαντασία τους. «Οι άνθρωποι που διαβάζουν είναι περισσότερο πολιτισμένοι και έχουν μεγάλη κοινωνική αποδοχή. Όταν δεν έχεις γνώση δε δικαιούσαι να έχεις γνώμη» (Πλάτων).
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Η αξία των βιβλίων στη ζωή μας

Διαδικτυακές δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
Συζήτηση για το βιβλίο στη νέα εποχή διοργανώνει το CNNGreece και ο ιστότοπος Bookia.gr, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Η εκδήλωση έχει τίτλο «Το βιβλίο στη νέα εποχή: Πανδημία και ψηφιακή πραγματικότητα» και θα μεταδοθεί σήμερα, Παρασκευή 23 Απριλίου, στις 16:00 από το κανάλι του CNN Greece στο Youtube.
Θέμα της συζήτησης είναι το πώς λειτούργησε το βιβλίο την εποχή της πανδημίας Covid19 και του εγκλεισμού και ποια είναι η δυναμική του ψηφιακού βιβλίου στη χώρα μας. Πόσο διαβάσαμε οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Μας επηρέασε ο εγκλεισμός και εάν ναι, προς ποια κατεύθυνση; Πώς καταγράφηκε αυτό στους εκδοτικούς οίκους και τα βιβλιοπωλεία και πώς αναμένεται να εξελιχθεί αυτή η τάση; Τι διαβάσαμε οι περισσότεροι και τι αποφύγαμε; Σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η πρώτη ενότητα της εκδήλωσης, ενώ στο επόμενο μέρος θα διερευνηθεί το ψηφιακό βιβλίο, το πώς έχει επηρεάσει τον χώρο του βιβλίου στη χώρα μας και πώς θα αναμένεται να εξελιχθεί στο μέλλον αυτή η πραγματικότητα. Στο τρίτο μέρος, τον πρωταγωνιστικό ρόλο της εκδήλωσης παίρνει το σπουδαίο έργο «Ο Αναγνώστης» του Μάξιμ Γκόργκι, που έχει ως κεντρικό θέμα τη σχέση συγγραφέα και αναγνώστη.

Το Σάββατο 24 Απριλίου 2021, στις 20:00, η αγάπη για τα βιβλία, την τέχνη και τον άνθρωπο γιορτάζεται μέσα από ένα διαδικτυακό εργαστήριο ενηλίκων. Οι συμμετέχοντες παρέα με τη Στεφανία Τσακιράκη (Museum Art Therapist και συγγραφέας) θέτουν στο επίκεντρο τη θεραπευτική σχέση που μπορεί να αναπτύξει κανείς με βιβλία κάθε είδους. Οι συμμετέχοντες θα εισαχθούν στο book-journaling, μια μέθοδο που βοηθά τον αναγνώστη να μπει βαθύτερα στην εμπειρία του βιβλίου και να δημιουργήσει συνδέσεις ανάμεσα στον εαυτό του και κάποιον χαρακτήρα ή τον συγγραφέα του έργου.