Παιδί στο αυτοκίνητο: Τα πάντα για την οδική ασφάλειά του

Η ασφάλεια των παιδιών αδιαμφισβήτητα αποτελεί προτεραιότητα για κάθε γονέα. Θλιβερά είναι, ωστόσο, τα στοιχεία που δημοσίευσε η Αττική Οδός, καθώς δείχνουν πως στην Ελλάδα, μόνο 1 στους 4 γονείς χρησιμοποιεί παιδικά καθίσματα, ενώ πολλοί γονείς αγνοούν τους βασικούς κανόνες ασφαλείας και τι ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία και ο Κ.Ο.Κ σε σχέση με την παραμονή των παιδιών στο αυτοκίνητο. 

Τι λένε τα στατιστικά νούμερα για την Ελλάδα

Σύμφωνα με δημοσιευμένη έρευνα της Αττικής Οδού, έχει υπολογιστεί ότι τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, αποτρέπουν κατά 71% τα θανατηφόρα ατυχήματα και κατά 67% τους σοβαρούς τραυματισμούς. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου αγοράζουν μόνο 58% των γονιών που μένουν στην Αθήνα και έχουν αυτοκίνητο, και ακόμα λιγότεροι (32%) στην επαρχία, ενώ, μόνο 0,5-1% αγοράζουν πιο σύγχρονων προδιαγραφών κάθισμα ασφαλείας, που είναι ειδικό για το βάρος, την ηλικία, το ύψος του παιδιού και παρέχει ικανοποιητική προστασία. Στατιστικές δείχνουν ότι 35% των παιδιών ηλικίας από 13 ετών και μικρότερα, που σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, κάθονταν στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου.

Παιδί στο Αυτοκίνητο: Τα πάντα για την Οδική Ασφάλεια τουΚ.Ο.Κ για ασφαλή μεταφορά μωρών και ανηλίκων

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας στο θέμα της χρήσης των παιδικών καθισμάτων είναι αρκετά συγκεκριμένος τονίζοντας πως: Για τη μεταφορά παιδιών ηλικίας μικρότερης των 12 ετών με αυτοκίνητο, είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ. Σε περίπτωση παράβασης της παραπάνω οδηγίας το πρόστιμο που θα επιβαρυνθεί ο οδηγός είναι 83 ευρώ. 

Επιπρόσθετα σε άλλο άρθρο του νόμου αναφέρεται: «Απαγορεύεται η κατάληψη θέσης παραπλεύρως του οδηγού από παιδιά ηλικίας μικρότερης των 12 ετών, εφόσον δεν συγκρατούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους». Ο Κ.Ο.Κ όμως αναφέρει ρητά κανονισμούς και για τους γονείς, τονίζοντας πως είναι υποχρεωτική η χρήση των παιδικών καθισμάτων στο πίσω μέρος της καμπίνας του αυτοκινήτου και μόνο, ενώ απαραίτητη είναι και η χρήση ζώνης ασφαλείας στον συνοδό γονέα που κάθεται μπροστά. Ο βασικότερος λόγος που πρέπει να χρησιμοποιούμε την ζώνη ασφαλείας τόσο σε εμας όσο και στα παιδιά μας είναι για την ύψιστη προστασία. Ο δεύτερος σημαντικότερος λόγος είναι για να αποκτήσουν τα παιδιά μια συγκεκριμένη σωστή οδική συμπεριφορά στο αυτοκίνητο. 

Στην περίπτωση που οι ανήλικοι επιβάτες πρέπει να αποχωριστούν τα ειδικά καθίσματα, λόγω ηλικίας, τότε θα πρέπει να δένονται πάντα με ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα και σε καμία περίπτωση στο κάθισμα του συνοδηγού, τουλάχιστον έως την ηλικία των 12 ετών, όπως προβλέπει σχετικά ο Κ.Ο.Κ. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά από 5 ετών, έως και 25 κιλά, πρέπει να τοποθετούνται σε κάθισμα που βλέπει προς τα εμπρός, ενώ παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, μεταξύ 6 έως 13 ετών και από 22 μέχρι 36 κιλά, πρέπει να τοποθετούνται σε ανυψωτικό κάθισμα. Επιπλέον, τα παιδιά ύψους 135 έως 150 εκατοστών, επιτρέπεται να συγκρατούνται από ζώνη ασφαλείας για ενήλικους, αλλά είναι υποχρεωτικό να κάθονται σε κάποιο από τα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου.

Είδη και προδιαγραφές παιδικών καθισμάτων

Η μέγιστη ασφάλεια για τα παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο επιτυγχάνεται με την επιλογή του καταλληλότερου παιδικού καθίσματος και με την σωστή χρήση αυτού. Μια μεγάλη πληθώρα γονέων θεωρεί πως το παιδικό κάθισμα είναι μέχρι την ηλικία των 6 ετών, ενώ τα συστήματα ασφαλείας των οχημάτων είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα για επιβαίνοντες ύψους 135 εκ και άνω. Τα πιο αξιόπιστα καθίσματα αυτοκινήτων για παιδιά, οφείλουν να φέρουν τη σήμανση «ECE R44/03» ή μεταγενέστερη αυτής, να αναγράφουν σε ευδιάκριτο σημείο τα όρια βάρους και ηλικίας του παιδιού, καθώς και την ένδειξη συμβατότητας για όλα τα οχήματα «UNIVERSAL». 
Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι παιδικών καθισμάτων και οι τρόποι με τους οποίους χρησιμοποιούνται, αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ενός παιδιού. Οι κατηγορίες των παιδικών καθισμάτων σχετίζονται με τα εκάστοτε κιλά /ηλικία ενός παιδιού.

Οι βασικές κατηγορίες είναι οι εξής:

  • Κατηγορία 0 | 0-10 κιλά, σύσταση ηλικίας από τη γέννηση έως 6-9 μηνών (προσανατολισμός καθίσματος προς τα πίσω)
  • Κατηγορία 0+ |  0-13 κιλά, σύσταση ηλικίας από τη γέννηση έως 12-15 μηνών (προσανατολισμός καθίσματος προς τα πίσω)
  • Κατηγορία 1| 9-18 κιλά, σύσταση ηλικία από περίπου 9 μηνών έως περίπου 4 ετών
  • Κατηγορία 2 | 15-25 κιλά, σύσταση ηλικίας από περίπου 4 ετών έως περίπου 12 ετών
  • Κατηγορία 3 | 22-36 κιλά, σύσταση ηλικίας από 6 περίπου ετών έως περίπου 13 ετών

Παιδί στο Αυτοκίνητο: Τα πάντα για την Οδική Ασφάλεια του

Αλλαγές στην ευρωπαϊκή οδηγία για τα παιδικά καθίσματα

Σύμφωνα με την νέα ευρωπαϊκή οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης «i-SIZE / ECE R129», προβλέπεται πως η επιλογή του παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο θα γίνεται ανάλογα με το ύψος του παιδιού. Παράλληλα δίνεται η οδηγία για τοποθέτηση του καθίσματος με μέτωπο προς τα πίσω, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 15 μηνών, καθώς με αυτόν τον τρόπο έχει διαπιστωθεί ότι παρέχεται βελτιωμένη προστασία στις ισχυρότερες δυνάμεις πλάγιας και μετωπικής σύγκρουσης, καθώς και αποτελεσματικότερη προστασία του κεφαλιού και του αυχένα.

Οι Top 5 συμβουλές για μέγιστη ασφάλεια

  • Ενεργοποιούμε τις παιδικές ασφάλειες στις πίσω πόρτες του αυτοκινήτου
  • Απενεργοποιούμε τα πίσω ηλεκτρικά παράθυρα
  • Φροντίζουμε πάντα να έχουμε ασφάλεια αυτοκινήτου ώστε να είμαστε απόλυτα καλυμμένοι ότι και αν συμβεί τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας
  • Δεν βάζουμε ποτέ αντικείμενα στην εταζέρα γιατί μπορεί να εκτοξευτούν μπροστά
  • Αντικαθιστούμε πάντα το παιδικό κάθισμα μετά από ένα ατύχημα