Παλίνδρομη Κύηση: Τι είναι και που οφείλεται

Όταν πριν την 20η εβδομάδα η κύηση σταματήσει αυτόματα τότε σημαίνει ότι η γυναίκα είχε παλίνδρομη κύηση και συνεπώς η παλίνδρομη αποβολή. Αν η γυναίκα κάνει πάνω από 3 παλίνδρομες αποβολές (καθ’ έξιν αποβολές) τότε υπάρχουν λόγοι ανησυχίας, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση θεωρείται σπάνια.

Αίτια μιας παλίνδρομης κύησης

Αν και δεν είναι εφικτό σε κάθε γυναίκα να εντοπιστούν τα ακριβή αίτια, ωστόσο η παλίνδρομη αποβολή μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους.

Αν συμβεί στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (πιο συχνή), τότε τα προβλήματα εμφανίζονται στο έμβρυο. Αν συμβεί κατά το δεύτερο τρίμηνο τότε το πρόβλημα εντοπίζεται στην μητέρα και πιθανότητα μπορεί να οφείλεται σε κάποια ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για παλίνδρομη κύηση/αποβολή στο 1ο τρίμηνο

  • Αυξημένη ηλικία της μητέρας
  • Παχυσαρκία
  • Κάπνισμα
  • Υπερκατανάλωση καφεΐνης
  • Κατανάλωση αλκοόλ

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για παλίνδρομη κύηση/αποβολή στο 2ο τρίμηνο

  • Χρόνια προβλήματα υγείας
  • Μολύνσεις
  • Τροφική δηλητηρίαση
  • Ανεπάρκεια τραχήλου της μήτρας

Συμπτώματα μιας παλίνδρομης κύησης / αποβολής

Το βασικό σύμπτωμα είναι η κολπική αιμορραγία, όπου αποτελεί και τη συχνότερη διαταραχή που κάνει τη γυναίκα να επισκεφθεί τον γυναικολόγο της. Το αίμα μπορεί να είναι από καφέ μέχρι ζωηρό κόκκινο. Επίσης άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι κράμπες στην κοιλιά και κολπικές εκκρίσεις.

Παλίνδρομη Κύηση

Διάγνωση της παλίνδρομης κύησης / αποβολής

Οι εξετάσεις αίματος και ένας απλός κολπικός υπέρηχος αρκούν για να διαπιστωθεί μία παλίνδρομη κύηση. Αν τα αποτελέσματα κρίνει ο γιατρός ότι ήταν οριακά, πιθανότητα να επαναληφθεί η διαδικασία.

Παλίνδρομη κύηση & απόξεση: Πότε χρειάζεται απόξεση

Η αποβολή χωρίς απόξεση μήτρας δεν είναι εφικτή σε αρκετές περιπτώσεις. Μερικές φορές μετά από μία παλίνδρομη κύηση, παραμένουν ιστοί στην κοιλότητα της μήτρας, ο οποίοι πρέπει να αφαιρεθούν, προκειμένου να εκκενωθεί η κοιλότητα της μήτρας. Η απόξεση αποφασίζεται από τον ιατρό, όταν η κύηση είναι μη βιώσιμη και η αποβολή δεν έχει γίνει φυσικά (ατελής αποβολή).

Η διαδικασία

Με γενική αναισθησία πραγματοποιείται η απόξεση της μήτρας σε παλίνδρομη κύηση, η οποία διαρκεί 20 λεπτά. Πριν το χειρουργείο, ο γιατρός βοηθάει με φάρμακα τον τράχηλο να διασταλεί, μειώνοντας σημαντικά τις επιπλοκές. Κατόπιν στο περιεχόμενο της κοιλότητας της μήτρας γίνεται αναρρόφηση με ειδικό εργαλείο, την ξέστρα. Ο τράχηλος επανέρχεται στο μέγεθός του από μόνος του μετά το πέρας της επέμβασης. Αν είναι απαραίτητο, οι ιστοί που αφαιρέθηκαν μπορούν να σταλούν για εργαστηριακή εξέταση.

Επανεξέταση

Προτείνεται πάντοτε η επανεξέταση στο ιατρείο σε λιγότερο από έναν μήνα μετά την επέμβαση. Τότε θα ελεγχθεί η κοιλότητα της μήτρας με υπέρηχο. Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των γυναικών μετά από παλίνδρομη αποβολή, έχει στο μέλλον μία υγιή κύηση. Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να επανέλθει ψυχολογικά και προσπαθήστε πάλι να μείνετε έγκυος.