Πάμε σχολείο με ασφάλεια: Η χρήση της μάσκας και οι κανόνες ατομικής υγιεινής

Καθώς γίνεται πολύς λόγος για τα νέα δεδομένα και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δημιούργησε μία νέα καμπάνια για την ασφαλή έναρξη της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, ώστε να ενημερώσει γονείς και μαθητές.

Η καμπάνια έχει σκοπό να υπογραμμίσει τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, ιδιαίτερα την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας και να αποκρούσει ανυπόστατες θεωρίες που παρακινούν στην παράβαση των κανόνων προφύλαξης από το νέο κορωνοϊό.

Στην ιστοσελίδα mathainoumeasfaleis.gov.org  μπορεί κανείς να βρει οδηγίες που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές, απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις, σχετικούς συνδέσμους, δράσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού, κ.α.

Είναι αλήθεια ότι επικρατεί προβληματισμός στις υγειονομικές αρχές και στο υπουργείο Παιδείας από τους αρνητές της μάσκας στα σχολεία, ειδικότερα μετά τις συγκεντρώσεις γονέων που στρέφονται κατά των μέτρων προστασίας για την πανδημία του κορωνοϊού, οι οποίοι φέρονται έτοιμοι να στραφούν ακόμη και με ένδικα μέσα κατά εκπαιδευτικών που θα προσπαθήσουν να φορέσουν τη μάσκα στα παιδιά τους.

Πάντως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ξεκαθάρισε ότι κανένας μαθητής δεν θα τιμωρείται σε περίπτωση που δεν φορά μάσκα, ωστόσο όπως είπε δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος εντός της τάξης. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική μόνο στους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς, όπου υπάρχει συνωστισμός.

Σημειώνεται ότι μάσκα θα φορούν μαθητές, εκπαιδευτικοί καθώς και το λοιπό προσωπικό. Από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας εξαιρούνται μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς, καθώς και μαθητές με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στο σχολείο αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.



Σχετικά με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η υποχρεωτική χρήση μάσκας από γονείς μαθητών, η Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου, μιλώντας στο star.gr, ανέφερε: «Το θέμα είναι σύνθετο καθώς σε μεγάλο βαθμό ξεκινάει από τους ίδιους τους γονείς και τις πεποιθήσεις τους. Πολλοί ενήλικες δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν τη μάσκα ή είναι αρνητικοί γιατί δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητά της.

Ωστόσο, τα παιδιά δείχνουν μεγαλύτερη δυνατότητα ευελιξίας από τους ενήλικες σε πολλές περιπτώσεις και επομένως δεν θα υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες στο να πεισθούν για την αναγκαιότητά της. Σε κάθε περίπτωση, το γονικό παράδειγμα αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα στην υιοθέτηση της χρήσης μάσκας από τα παιδιά.

Οι γονείς θα πρέπει να εξηγήσουν στα παιδιά τους λόγους που κάνουν αναγκαία τη μάσκα, ότι δηλαδή χρειάζεται οπωσδήποτε για να μπορέσουν να γυρίσουν στους φίλους, στο σχολείο, στα παιχνίδια, στην καθημερινότητά τους και ότι η μάσκα είναι ένα μέσο προστασίας από τον κορωνοϊό, με ένα πολύ γλυκό και όμορφο τρόπο και ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.

Ασπίδα προστασίας αποτελούν και οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και οι αποστάσεις, πράγματα που δεν θα πρέπει να λησμονούνται από τους γονείς.

Ειδικά στα μικρότερα παιδιά, οι γονείς θα μπορούσαν να επιστρατεύσουν το παιχνίδι προκειμένου να πείσουν τα παιδιά τους για την αναγκαιότητα της μάσκας. Για παράδειγμα, να ζωγραφίσουν μαζί κάποιες μάσκες, να κόψουν κάποια μάσκα στο χαρτί και να τη φτιάξουν, να δουν βιντεάκια στο διαδίκτυο με ανθρώπους που φορούν μάσκες ή να βάλουν μάσκα στα αγαπημένα τους κουκλάκια.
Πάμε σχολείο με ασφάλεια: Η χρήση της μάσκας και οι κανόνες ατομικής υγιεινής

Παράλληλα, να βάλουν τα παιδιά στη διαδικασία να τοποθετήσουν στο πρόσωπό τους μία μάσκα, προκειμένου να εξοικειωθούν με αυτή. Ένα ακόμη κίνητρο είναι η μάσκα να απεικονίζει παιδικούς ήρωες. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να έχουν τα παιδιά μία πλήρη «υποταγή» στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας όλες τις ώρες, χωρίς να την κατεβάζουν.

Αυτό είναι και δύσκολο να γίνει και μη πραγματικό, γιατί τα παιδιά δεν μπορούν όλη την ώρα να φορούν μάσκα, ούτε εμείς οι μεγάλοι μπορούμε να το ανεχτούμε πολλές φορές. Στόχος είναι να καλλιεργηθεί στα παιδιά μία κουλτούρα για τον τρόπο που μπορούν να προστατεύονται μόνα τους και σχετικά με την ευθύνη που έχουν να προφυλάξουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα φορώντας μάσκα.

Η χρήση της μάσκας δεν επηρεάζει τη συγκέντρωση του παιδιού ή τη γνωστική και μαθησιακή του απόδοση.

Στην περίπτωση που οι γονείς ενός παιδιού αντιδρούν στη χρήση μάσκας, τότε μπαίνοντας αυτό στο σχολικό περιβάλλον όπου η μάσκα είναι υποχρεωτική, θα βρεθεί σε σύγκρουση. Εξίσου σημαντικό πρόβλημα με την μάσκα αποτελεί ο μεγάλος αριθμός μαθητών ανά τάξη. Χρειάζονται να γίνουν κινήσεις από την πολιτεία, ώστε να υπάρχει μείωση των μαθητών ανά τμήμα και έξτρα τάξεις προκειμένου να μπορέσουν να φιλοξενηθούν οι μαθητές.

Τι ισχύει για τα κυλικεία

Το προσωπικό των κυλικείων πρέπει να εφαρμόζει σχολαστικά τους γενικούς κανόνες καθαριότητας, απολύμανσης χώρων και ατομικής υγιεινής. Το κυλικείο θα διαθέτει τρόφιμα και υγρά συσκευασμένα ή που θα έχουν ετοιμαστεί πριν την διάθεσή τους σε ατομικές συσκευασίες και θα είναι προστατευμένες από κατάλληλο υλικό.

Οι μαθητές θα πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου κατά την αναμονή και εξυπηρέτηση τους από το κυλικείο, για αυτό απαιτείται σήμανση στο έδαφος με τις προβλεπόμενες αποστάσεις. Δίπλα στο ταμείο θα πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό τζελ προκειμένου οι μαθητές να κάνουν χρήση του μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. 

Γενικοί κανόνες υγιεινής

  • Πλένουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον 15-20 δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιούμε ένα απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 70% αλκοόλ.
  • Αποφεύγουμε να αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα με άπλυτα χέρια.
  • Βήχουμε ή φτερνιζόμαστε στο εσωτερικό του αγκώνα ή σε ένα χαρτομάντηλο, το οποίο στη συνέχεια πετάμε.
  • Αποφεύγουμε τις χειραψίες και τη σωματική επαφή.