Παραμύθια για ύπνο: Γιατί είναι τόσο σημαντικά και ποια να επιλέξετε

Η ανάγνωση ενός παραμυθιού πριν τον ύπνο του παιδιού, είναι μία από τις πιο διαχρονικές και αγαπημένες συνήθειες για τις περισσότερες οικογένειες. Τα παραμύθια ηρεμούν τα παιδιά και καλλιεργούν τη φαντασία τους και αυτό είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους νευροψυχολόγους, τα παραμύθια μειώνουν τα επίπεδα του στρες καθώς βοηθούν το μυαλό να συγκεντρώνεται, το αποσπούν από ανήσυχες σκέψεις, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη χαλάρωση των μυών και των καρδιακών παλμών. Επίσης, η ακρόαση ενός παραμυθιού ενεργοποιεί τα κέντρα του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με τη φαντασία, δημιουργώντας στο μυαλό εικόνες, χρώματα και φανταστικούς κόσμους.

Μία παλιότερη μελέτη του Oxford University Press επισημαίνει ότι ακόμα και τα παιδιά άνω των 9 ετών έχουν ανάγκη από παραμύθια το βράδυ, ωστόσο, μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των γονέων που διαβάζουν στα παιδιά τους πριν τον ύπνο από τη στιγμή που τα ίδια μπορούν να διαβάζουν μόνα τους, δηλαδή περίπου στα επτά χρόνια. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ακόμη και όταν ένα παιδί ξέρει να διαβάζει, η ανάγνωση ενός βιβλίου από το γονέα είναι ζωτικής σημασίας, καθώς έτσι το παιδί μπορεί να αγαπήσει το διάβασμα και μακροπρόθεσμα, αυτό συμβάλλει και στις επιδόσεις του στο σχολείο.

Παραμύθια για ύπνο: Γιατί είναι τόσο σημαντικά και πώς να τα επιλέξετε

Πώς να επιλέξετε παραμύθια

Η Χιονάτη, η Κοκκινοσκουφίτσα, η Ωραία Κοιμωμένη, ο Κοντορεβυθούλης, ο Κακός Λύκος, ο Παπουτσωμένος Γάτος ήταν μερικοί από τους ήρωες, που ζωντάνευαν μέσα από τις σελίδες των παραμυθιών όταν ήμασταν εμείς παιδιά. Σήμερα, τα παιδιά έχουν άπειρες επιλογές.

Ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να έχετε στο νου σας για να επιλέξετε ένα παραμύθι για το παιδί σας; Για τα παιδάκια μικρής ηλικίας τα παραμύθια πρέπει να έχουν σύντομες προτάσεις και η πλοκή τους να είναι εύκολα κατανοητή. Για τα παιδάκια πάνω από 5 ετών, μπορούμε να διαλέξουμε παραμύθια με πιο σύνθετη πλοκή, περισσότερες προτάσεις και πιο πλούσιο λεξιλόγιο.

Το παραμύθι ενεργοποιεί όχι μόνο την ακοή, αλλά επίσης την όραση και την αφή, αφού το παιδί πιάνει το βιβλίο, παρατηρεί τις ζωγραφιές και τα χρώματα, αγγίζει τυχόν ανάγλυφα σχέδια, τρισδιάστατες εικόνες, κ.α. Ενδιαφέρον έχουν και τα παραμύθια που περιέχουν μουσικά CD ή κουμπιά που αναπαράγουν ήχους και τραβούν την προσοχή των παιδιών.

Πέρα από τα τυπωμένα παραμύθια, μπορείτε επίσης, να βρείτε πολλά και στο διαδίκτυο, σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες, όπως στον γνωστό μας Παραμυθά, στα Παιδικά παραμύθια, στα Παραμύθια της Γιαγιάς και βέβαια στο YouTube.