Πασχαλινές δραστηριότητες στο σπίτι για μικρά παιδιά

Το Πάσχα ή αλλιώς Λαμπρή, είναι η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη γιορτή του χριστιανισμού. Είναι, βέβαια, και μία από τις αγαπημένες γιορτές των παιδιών, αφού συνοδεύεται από τα δώρα και τη λαμπάδα του νονού, τα κόκκινα αυγά, τα βεγγαλικά και τα άλλα παραδοσιακά έθιμα.

Σε κανονικές συνθήκες, το Πάσχα φέρνει και ένα διάλλειμα από τις σχολικές υποχρεώσεις, ένας ακόμη λόγος που κάνει τα παιδιά να απολαμβάνουν τις ημέρες αυτές.
Τώρα, όμως, που οι διακοπές των παιδιών μοιάζουν… παρατεταμένες, αν ψάχνετε για εναλλακτικούς τρόπους ώστε να τα απασχολήσετε ευχάριστα και δημιουργικά ή ακόμη και να περάσετε μαζί εποικοδομητικά το χρόνο σας, ακολουθούν μερικές προτάσεις.

Πασχαλινές ζωγραφιές
Τα παιδιά λατρεύουν τη ζωγραφική. Μπορούν να ασχοληθούν με πασχαλινές ζωγραφιές και σκίτσα, όπως πασχαλινά αυγά, πασχαλινές λαμπάδες, λαγουδάκια, κουνελάκια, κοτοπουλάκια και άλλα, εμπνευσμένα από τα έθιμα των ημερών. Μπορείτε να αφήσετε το παιδί να αντιγράψει σχέδια, να δημιουργήσει τις δικές του πρωτότυπες ζωγραφιές ή να εκτυπώσετε κάποια σχέδια, ώστε να έχετε μία τέλεια κατασκευή. Βρείτε μία ποικιλία από σχέδια εδώ, εδώ και εδώ.
Πασχαλινές δραστηριότητες στο σπίτι για μικρά παιδιά
Πασχαλινό κολάζ

Μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας πρωτότυπο κολάζ με φωτογραφίες που σχετίζονται με τα ήθη και έθιμα του Πάσχα. Χρησιμοποιείστε ως βάση ένα μεγάλο χαρτόνι κάνσον και αναζητήστε τις σχετικές φωτογραφίες σε περιοδικά, βιβλία ή στο διαδίκτυο (τις οποίες θα εκτυπώσετε). Ζητήστε από το παιδί να σημειώσει κάτω από κάθε φωτογραφία μία σύντομη περιγραφή του έθιμου.

Πασχαλινή κατασκευή
Φτιάξτε τα δικά σας χρωματιστά αυγά από φελιζόλ, τα οποία θα προμηθευτείτε από καταστήματα με είδη χειροτεχνίας. Δώστε στα παιδιά νερομπογιές και αφήστε τα να δημιουργήσουν τα δικά τους σχέδια. Αφήνετε τα αυγά να στεγνώσουν και τα τοποθετείτε σε ένα καλάθι, διακοσμώντας το δωμάτιο του παιδιού. Μπορείτε, επίσης, να περάσετε πετονιά και να τα κρεμάσετε από κάποιο σημείο ή να φτιάξετε μία πασχαλινή γιρλάντα.

Πασχαλινά παιχνίδια 
Μία ωραία ιδέα είναι να αφήσετε τα παιδιά να ταιριάξουν αυγά, τα οποία έχουν επάνω τα γράμματα της αλφαβήτου ή αριθμούς. Εκτυπώστε ή σχεδιάστε μόνοι σας αυγά σε κόκκινο χαρτόνι κάνσον, στα οποία εσείς ή τα παιδιά θα γράψουν επάνω με μαρκαδόρο τα γράμματα του αλφαβήτου ή τους αριθμούς από το 1 μέχρι το 10. Στη συνέχεια ζητήστε από τα παιδιά να βάλουν στη σωστή σειρά τα αυγά ή να δημιουργήσουν άλλους συνδυασμούς. Επίσης, μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί να διαλέγει στην τύχη αυγά και ανάλογα με το γράμμα που υπάρχει επάνω γραμμένο, να λέει λέξεις που αρχίζουν από αυτό.