Πέντε αλήθειες για τις δίαιτες αποτοξίνωσης με φρούτα και λαχανικά

Η απώλεια κιλών είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν την πλειοψηφία των γυναικών και οι δίαιτες αποτοξίνωσης με φρούτα και λαχανικά γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Βιβλία με διατροφές για την απώλεια λίπους γίνονται best seller, σταρ του Χόλυγουντ και διάσημοι παρουσιαστές της τηλεόρασης ολοένα και συχνότερα δηλώνουν ότι ακολουθούν προγράμματα που στοχεύουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και τη γρήγορη απώλεια βάρους για βελτίωση της εικόνας τους.

Μετά από καιρό, όμως, ανακαλύπτουν τις παγίδες που κρύβουν αυτά τα εξαντλητικά προγράμματα διατροφής. Παράδειγμα αποτελεί η γνωστή ηθοποιός Anne Hathaway, η οποία αμέσως μετά τα γυρίσματα της πετυχημένης ταινίας Les Miserables, εκμυστηρεύτηκε ότι η απότομη δίαιτα που έκανε για τις ανάγκες του ρόλους της, την οδήγησε στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Ποια είναι η αλήθεια σχετικά με τις δίαιτες αποτοξίνωσεις και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν για την υγεία μας; 

1. Οι δίαιτες αποτοξίνωσης, οι οποίες συχνά περιέχουν μόνο φρούτα, λαχανικά, χυμούς, αφεψήματα ή άφθονο νερό, θεωρείται ότι μπορούν να συμβάλλουν στην απομάκρυνση τοξινών από τον οργανισμό. Δεν υπάρχει, όμως, επιστημονική τεκμηρίωση ότι έχουν τέτοια αποτελέσματα. Επιπλέον, οι νεφροί και το ήπαρ είναι τα δύο βασικά όργανα του οργανισμού που συμβάλλουν φυσικά στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό μας, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε φυσιολογικούς μηχανισμούς για να μας αποτοξινώνουν.

2. Οι δίαιτες αποτοξίνωσης που περιέχουν μόνο φρούτα ή/και λαχανικά, περιέχουν αμελητέες ποσότητες πρωτεΐνης και είναι συνήθως πολύ χαμηλές σε θερμίδες. Και οι δύο αυτοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στον καταβολισμό μυϊκής μάζας και κατά συνέπεια σε αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας. Αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μείωση του μεταβολισμού, λιγούρες και τάση για τσιμπολόγημα.
Πέντε αλήθειες για τις δίαιτες αποτοξίνωσης με φρούτα

3. Υπάρχουν αρκετά σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, που δεν τα βρίσκει κανείς σε επαρκείς ποσότητες στα φρούτα, όπως νιασίνη, βιταμίνη Β12 και Β6, ψευδάργυρος και σίδηρος. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, στο μεταβολισμό των λιπών και των πρωτεϊνών, καθώς και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Για αυτό και κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας απώλειας βάρους -και ιδιαίτερα απώλειας σωματικού λίπους- είναι σημαντικό να περιλαμβάνετε στη διατροφή σας επαρκείς ποσότητες αυτών των θρεπτικών συστατικών.

4. Συχνά οι δίαιτες αποτοξίνωσης με φρούτα διαταράσσουν τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και δημιουργούν υπογλυκαιμίες, οι οποίες επίσης συνοδεύονται από αίσθημα αδυναμίας και συχνούς πονοκεφάλους. Παράλληλα, μια δίαιτα αποτοξίνωσης ενδέχεται να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές, όπως φουσκώματα και διάρροια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και διαταραχές ηλεκτρολυτών, όπως επίσης σε ωχρότητα και θαμπάδα του δέρματος.

5. Η αποφυγή τυποποιημένων σνακ, γρήγορου φαγητού, γλυκών και αρτοσκευασμάτων είναι απαραίτητη σε μια δίαιτα αποτοξίνωσης. Για αυτό και μπορείτε να δείτε αποτελέσματα όσον αφορά στην απώλεια βάρους όταν κάνετε μια τέτοια δίαιτα, αλλά αυτό μπορείτε να το πετύχετε ακολουθώντας έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής, χωρίς να εξαντλείτε τον οργανισμό σας. Άλλωστε είναι απαραίτητη η απομάκρυνση τέτοιων σνακ από τη διατροφή σας, καθώς επιβαρύνουν τον οργανισμό με περιττό αλάτι, κορεσμένο λίπος, trans λιπαρά οξέα και με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, χωρίς να είναι πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. 

Για να ρυθμίζετε καλά το σωματικό σας βάρος, να είστε και να αισθάνεστε υγιείς, δώστε έμφαση σε μια διατροφή που στηρίζεται στην κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, αλλά περιέχει και τρόφιμα από όλες τις ομάδες. Επιλέξτε ολικής άλεσης σιτηρά και δημητριακά, ωμούς ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο σαν πηγές λίπους, όσπρια ή ψάρια, πουλερικά και κρέας σαν πηγές πρωτεΐνης. Προσπαθήστε να προγραμματίζετε τα γεύματά σας, ούτως ώστε να μην πέφτετε στην παγίδα του γρήγορου φαγητού και εντάξτε ήπια φυσική δραστηριότητα, αλλά και στιγμές χαλάρωσης στην καθημερινότητά σας.

TIPS

  • Ένα από τα λιγότερο διαδεδομένα, αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικό μυρωδικό, που συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού δεσμεύοντας βλαβερές τοξίνες, είναι ο κόλιανδρος. Μπορείτε να τον προσθέσετε σε σαλάτες ή λαδερά φαγητά. 
  • Προτιμήστε βιολογικά φρούτα και λαχανικά εποχής. Καθαρίστε τα καλά για να αποφύγετε όσο γίνεται την έκθεση του οργανισμού σας σε τοξίνες και φάρμακα, τα οποία περιέχονται σε αυτά. 
  • Ενυδατωθείτε, καταναλώνοντας τουλάχιστον 1,5-2 λίτρα υγρών τη μέρα.