Πέντε τρόποι για να απαλλαγείτε από την "ομίχλη του εγκεφάλου"

Σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από άγχος, υπερπληροφόρηση, κακή διατροφή και έλλειψη ύπνου, η "ομίχλη του εγκεφάλου" είναι μια κατάσταση που επηρεάζει συχνά ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Προσπαθείτε να θυμηθείτε λέξεις ή ονόματα, δυσκολεύεστε να κάνετε υπολογισμούς, κ.λπ.; Αν αυτά τα χαρακτηρστικά σας φαίνονται γνώριμα, τότε πιθανότατα αντιμετωπίζετε την "ομίχλη του εγκεφάλου", αλλά σίγουρα δεν είστε οι μόνοι. Έτσι κι αλλιώς, όσο μεγαλώνουμε ο εγκέφαλος παύει να είναι τόσο ευέλικτος. Ωστόσο, φαίνεται ότι και η πανδημία έχει επιδεινώσει την κατάσταση, συμβάλλοντας στη δημιουργία χρόνιου άγχους.

Τι ακριβώς είναι, λοιπόν, η ομίχλη του εγκεφάλου; "Ο καλύτερος τρόπος για να την περιγράψω είναι όταν πραγματικά δεν αισθάνεσαι ο εαυτός σου. Είναι στην πραγματικότητα ο τρόπος του εγκεφάλου σας να σας πει ότι κάτι δεν είναι βέλτιστο", εξηγεί ο Mike Dow, PhD, PsyD, ειδικός στην υγεία του εγκεφάλου και συγγραφέας του The Brain Fog Fix. "Μπορεί να εξελιχθεί διαφορετικά για διαφορετικούς ανθρώπους. Μπορεί να είναι δυσκολία να φέρεις λέξεις στο μυαλό σου, γκρίζα διάθεση, χαμηλή ενέργεια ή να ξεχνάς πράγματα".

Τα καλά νέα είναι ότι συνήθως είναι μόνο προσωρινή και με τις σωστές αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορείτε να επαναφέρετε τον εγκέφαλό σας σε καλή λειτουργία.

Πέντε τρόποι για να απαλλαγείτε από την "ομίχλη του εγκεφάλου"

Υγιεινή διατροφή

Η κακή υγεία του εντέρου είναι μία από τις κύριες αιτίες ομίχλης του εγκεφάλου. Η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία τροφοδοτούν τα κακά βακτήρια στο έντερό μας, οδηγούν σε φλεγμονή όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στον εγκέφαλο. Γι' αυτό μπορεί συχνά να νιώθετε υπνηλία μετά από μια γλυκιά λιχουδιά ή ένα γεύμα με πολλούς υδατάνθρακες. Αυτή η "κατάρρευση" δεν είναι μόνο σωματική, αλλά και ψυχική. Στην πραγματικότητα, περίπου το 95% της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης (οι νευροδιαβιβαστές της ευεξίας) παράγονται στον εντερικό σωλήνα.

Καθώς μπορεί να μην θέλετε να παραλείψετε εντελώς τα αγαπημένα σας καλούδια, οι ειδικοί συνιστούν να ενσωματώσετε στη διατροφή σας περισσότερες αντιφλεγμονώδεις τροφές. Η καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών και η λήψη πρεβιοτικών και προβιοτικών μπορεί να εισαγάγει υγιή βακτήρια στο έντερο, τα οποία βοηθούν το σώμα σας να παράγει καλύτερα τους νευροδιαβιβαστές που ενισχύουν τον εγκέφαλο. Βεβαιωθείτε, επίσης, ότι λαμβάνετε αρκετά ωμέγα-3, είτε από θαλασσινά είτε από συμπληρώματα, τα οποία μπορούν επίσης να θεραπεύσουν την εγκεφαλική ομίχλη.

Η διαλείπουσα νηστεία -ο περιορισμός του διατροφικού σας παραθύρου σε 10 ώρες την ημέρα- μπορεί, επίσης, να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία, καθώς προκαλεί την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων, που ονομάζεται νευρογένεση. Δίνοντας στο σώμα σας ένα διάλειμμα από την πέψη, στην πραγματικότητα δίνετε και στον εγκέφαλό σας ένα διάλειμμα.

Λιγότερο άγχος

Στις μέρες μας, ο εγκέφαλός μας κατακλύζεται από πληροφορίες από τις ειδήσεις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη συνεχή εισροή κειμένων και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που πλημμυρίζουν τα smartphones. Το αποτέλεσμα: Ο εγκέφαλός μας είναι κουρασμένος. Όταν έχετε υπερβολικό γνωστικό φορτίο -δηλαδή κάνετε πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα ή έχετε πάρα πολλά στο μυαλό σας- αυτό επιβαρύνει τα νοητικά αποθέματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουμε κάτι που ονομάζεται υπερδιαφανείς ρυθμοί, οι οποίοι είναι κύκλοι που διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια των ωρών εγρήγορσής μας. Οι έρευνες δείχνουν ότι η εργασία σε διαστήματα 90 λεπτών και στη συνέχεια ένα διάλειμμα για να πιείτε νερό, να κάνετε έναν σύντομο περίπατο ή ένα τηλεφώνημα, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εγκεφαλικής  ισχύος. Ελαχιστοποιώντας αυτά τα χρονικά διαστήματα εργασίας, μειώνετε το άγχος.

Ο διαλογισμός μπορεί, επίσης, να σας βοηθήσει να καθαρίσετε το μυαλό σας. Ο Dow συνιστά διαλογισμό για 12 λεπτά κάθε μέρα. Και οπωσδήποτε, προσπαθήστε να μένετε μακριά από το τηλέφωνο για λίγες ώρες στη διάρκεια της ημέρας, για να αποφύγετε την υπερφόρτωση με πληροφορίες.
 Πέντε τρόποι για να απαλλαγείτε από την "ομίχλη του εγκεφάλου"

Ποιοτικός ύπνος

Είναι γνωστή η αξία του καλού, ποιοτικού ύπνου. Οι κακές συνήθειες ύπνου μπορούν να μας πλήξουν με δύο τρόπους: αυξάνοντας τα επίπεδα άγχους και διαταράσσοντας την ευκαιρία του εγκεφάλου να ξεκουραστεί και να ανακάμψει. Αυτό μπορεί να προέλθει από ένα ασυνεχές πρόγραμμα ύπνου ή επειδή δεν κοιμάστε βαθιά ή ξυπνάτε στη μέση της νύχτας. Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν παροδική εγκεφαλική ομίχλη.

Μια μελέτη του 2020 που έγινε στο Στάνφορντ διαπίστωσε ότι το να βγείτε έξω για λίγα λεπτά νωρίς το πρωί καθώς ανατέλλει ο ήλιος και ξανά πριν δύσει, επαναφέρει τους κιρκάδιους ρυθμούς σας. "Αυτό το φως βοηθά στην ευθυγράμμιση του φυσικού σας κύκλου ύπνου-αφύπνισης, γεγονός που επιτρέπει στον εγκέφαλό σας να μπει σε λειτουργία "αυτοκαθαρισμού" τη νύχτα, καθαρίζοντας τις πλάκες που προκαλούν την εγκεφαλική ομίχλη", επισημαίνει ο Dow.

Σωματική δραστηριότητα

Μια καλή προπόνηση κάνει το αίμα και το οξυγόνο να ρέουν στο σώμα, οπότε είναι λογικό η άσκηση να δίνει ώθηση και στον εγκέφαλο. Ακόμη και ένας καθημερινός περίπατος -μια ώρα είναι το καλύτερο- μπορεί να επαναφέρει τον εγκέφαλό σας.

Παιχνίδια που εξασκούν τον εγκέφαλο

Κλείστε την τηλεόραση που κουράζει το μυαλό για μια ώρα και αντ' αυτού, λύστε ένα σταυρόλεξο, παίξτε πασιέντζα ή ένα επιτραπέζιο παιχνίδι (κατά προτίμηση ένα με στοιχείο μνήμης). Ακόμα και το να μάθετε κάτι καινούργιο -εφόσον είναι συναρπαστικό και όχι αγχωτικό- μπορεί να δώσει στον εγκέφαλό σας μια απαραίτητη επανεκκίνηση.

Φυσικά, αν αυτές οι βελτιώσεις στον τρόπο ζωής δεν διορθώνουν το πρόβλημα και η ομίχλη του εγκεφάλου σας φαίνεται να επιμένει, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Πηγή: iefimerida.gr