Ποια είναι η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε για ένα μωρό 5 μηνών

Η σύσταση των ειδικών είναι τα βρέφη να θηλάζουν αποκλειστικά μέχρι και τον έκτο μήνα της ζωής τους, για να έχουν την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά μωράκια που ήδη από τον 5ο μήνα δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την όρεξή τους μόνο με το μητρικό γάλα.

Στην περίπτωση αυτή και αν το μωρό σας μπορεί να κρατήσει το κεφαλάκι του όρθιο χωρίς βοήθεια ή δείχνει ενδιαφέρον για τις νέες τροφές και το κουτάλι, μπορείτε να ξεκινήσετε τις βρεφικές κρέμες. Για οποιαδήποτε απορία να συμβουλεύσετε πάντα τον παιδίατρό σας.

Από τον 5ο μήνα μπορείτε να ξεκινήσετε με κρέμα βανίλια και φρούτα. Κάθε νέα στερεή τροφή χορηγείται με 7 μέρες διαφορά από την προηγούμενη και χορηγείται σταδιακά, σε προοδευτικά αυξανόμενες ποσότητες. Την πρώτη μέρα δίνετε 2-3 κουταλάκια κρέμα και μετά γάλα. Τη δεύτερη μέρα δίνετε 5 κουταλάκια και μετά γάλα. Την τρίτη μέρα δίνετε 10 κουταλάκια και μετά δίνετε γάλα.

Φροντίστε να δίνετε μικρές κουταλιές βρεφικής κρέμας στο μωρό σας ώστε να εξοικειωθεί με τη νέα τροφή του. Είναι πιθανό να βγάλει τις πρώτες κουταλιές, καθώς πρέπει να μάθει να καταπίνει. Προτιμήστε να δίνετε στο μωρό σας φρέσκιες τροφές και όχι τις έτοιμες του εμπορίου. Δεν θα πρέπει να προσθέτετε αλάτι και ζάχαρη. Και βέβαια, συνεχίστε να θηλάζετε όσο μπορείτε, για 12 ως και 24 μήνες.
Ποια είναι η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε για ένα μωρό 5 μηνών
Κρέμα βανίλια
Στον 5ο μήνα, αρχίζουμε με τη κρέμα βανίλια, αντικαθιστώντας σταδιακά το δεκατιανό και απογευματινό γάλα. Η κρέμα βανίλια παρασκευάζεται με χλιαρό νερό και σκόνη για κρέμα (20γρ. νερό με 1 μεζούρα σκόνη κρέμας, 40γρ. με 2 μεζούρες, 60γρ με 3 μεζούρες, 200γρ. με 10 μεζούρες). Ρίχνετε σε ένα πιάτο σούπας χλιαρό νερό, προσθέτετε την κρέμα και ανακατεύετε με το κουταλάκι μέχρι να χυλώσει. Η κρέμα είναι έτοιμη να τη δώσετε στο μωρό με κουταλάκι, όχι μπιμπερό.

Την πρώτη μέρα φτιάχνουμε λίγη κρέμα (1 μεζούρα) και δίνουμε στο μωρό 2-3 κουταλάκια και συμπληρώνουμε το γεύμα με γάλα. Τη δεύτερη μέρα δίνουμε 5-6 κουταλάκια και συμπληρώνουμε πάλι με γάλα. Στο τέλος της εβδομάδας το μωρό θα τρώει 1 μπολάκι κρέμα βανίλια που φτιάχνουμε με 200γρ. νερό και την ανάλογη σκόνη. Μην ξεχνάτε ότι το μωρό διψάει, οπότε του δίνετε λίγο νερό είτε ενδιάμεσα, είτε αφού φάει την κρέμα του.

Φρουτόκρεμα
Δέκα ημέρες μετά την έναρξη της κρέμας, προσθέτουμε και φρούτο (μόνο στη πρωινή, όχι στην απογευματινή). Χρησιμοποιούμε ώριμα φρούτα εποχής, όπως αχλάδι, μήλο, μπανάνα, πορτοκάλι, ροδάκινο, καρπούζι, τα οποία αλέθουμε στο μπλέντερ.

Την πρώτη μέρα βάζουμε στην κρέμα ¼ αλεσμένου φρούτου, τη δεύτερη μέρα τα 2/4, την τρίτη μέρα ¾ και στη συνέχεια ολόκληρο το φρούτο. Μετά το πρώτο φρούτο δοκιμάζουμε δεύτερο, τρίτο, κ.ο.κ., ενώ μπορούμε να κάνουμε αναμείξεις.

Tips

  • Φροντίστε να ζεσταίνετε μόνο την ποσότητα βρεφικής τροφής που υπολογίζετε ότι μπορεί να φάει το μωρό σας.
  • Αν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων ανακατέψτε καλά μετά το ζέσταμα, ώστε η θερμοκρασία να είναι ανομοιόμορφη.
  • Κρατήστε το υπόλοιπο στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε το μέχρι την επόμενη μέρα.
  • Ελέγξτε τη θερμοκρασία της κρέμας πριν ταΐσετε το μωρό σας.