Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για γυμναστική

Photo credits: freepik.com
Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η σωματική δραστηριότητα για τον οργανισμό και ότι η άσκηση παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας. Υπάρχει κάποια ώρα της ημέρας που ενδείκνυται περισσότερο για γυμναστική;

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα Ισπανών επιστημόνων, η ιδανική ώρα της ημέρας για να κάνετε γυμναστική, ώστε να μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είναι το βράδυ.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν το σάκχαρο στο αίμα και τη σωματική δραστηριότητα 186 ενηλίκων που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σημειώνοντας εάν ασκούνταν μεταξύ 6 π.μ. και μεσημεριού, μεσημέρι έως 6 μ.μ. ή 6 μ.μ. μέχρι τα μεσάνυχτα.

Η βραδινή άσκηση συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου την ημέρα, τη νύχτα και συνολικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άνδρες και γυναίκες. Αυτή η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη σε συμμετέχοντες με προδιαβήτη, μια σοβαρή, κοινή πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2.
Photo credits: freepik.com  
Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για γυμναστική

Μια μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο έβγαλε παρόμοια συμπεράσματα, επισημαίνοντας ότι η νυχτερινή σωματική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα το πρωί. Άλλες έρευνες έχουν βρει ότι η άσκηση αργότερα μέσα στην ημέρα, ειδικά μετά τα γεύματα, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, αν ο στόχος σας η μεγαλύτερη καύση λίπους, τότε συστήνεται η πρωινή άσκηση. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το να ασκείστε τακτικά το πρωί έχει ως αποτέλεσμα την καύση λίπους, καθώς σχετίζεται με μια κατηγορία ορμονών, τα γλυκοκορτικοειδή, οι οποίες ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διατηρεί και συσσωρεύει λίπος. Η δράση τους κορυφώνεται γύρω στις 8 π.μ., γεγονός που μας κινητοποιεί και ενεργοποιεί την όρεξή μας, πριν φτάσουν στο χαμηλότερο επίπεδό τους γύρω στις 3 π.μ. Επομένως, η πρωινή άσκηση ακολουθεί αυτόν τον κύκλο, με αποτέλεσμα το σώμα να παράγει λιγότερα επιπλέον λιποκύτταρα.

 

Διαβάστε ακόμη: Άσκηση: το μυστικό για καλύτερη υγεία
5 ασκήσεις που θα κάνετε το πρωί για περισσότερη ενέργεια στη μέρα