Ποια είναι η ψυχολογία πίσω από την επιλογή αποκριάτικης στολής;

Οι Απόκριες είναι και πάλι εδώ, φέρνοντας μαζί τους μουσική, χορό, ξεφάντωμα, καρναβαλικές παρελάσεις, πάρτι και βέβαια, το έθιμο του μασκαρέματος. Η περίοδος αυτή αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες για τα παιδιά, που αρέσκονται στις μεταμφιέσεις, καθώς έχουν την ευκαιρία να υποδυθούν έναν άλλο ρόλο ή ένα άλλο πρόσωπο. Ποια είναι, όμως, η ερμηνεία πίσω από την επιλογή μίας αποκριάτικης στολής;

Τις περισσότερες φορές, ξεκινώντας και από τη μικρή ηλικία που η επιλογή της αποκριάτικης στολής ανήκει στους γονείς, αυτή αντικατοπτρίζει τα παραδοσιακά κοινωνικά πρότυπα. Τα κοριτσάκια ντύνονται με μια στολή που παραπέμπει σε κάτι πιο γοητευτικό, ευαίσθητο, λεπτεπίλεπτο και θηλυκό, όπως πριγκίπισσα, νεράιδα, βασιλοπούλα, μπαλαρίνα, κλπ., ενώ τα αγοράκια με κάτι πιο δυναμικό και επιθετικό, όπως σούπερ ήρωας, κάου μπόι, πολεμιστής, κλπ.

Ωστόσο, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και η επιλογή της μεταμφίεσης γίνεται δική τους υπόθεση, οι διαφορές μεταξύ των δυο φύλων συχνά γίνονται πιο έντονες. Επιπλέον, οι μικροί μασκαράδες απολαμβάνουν το σεβασμό και το κύρος που επιβάλλει η στολή τους. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή αποκριάτικης στολής που κάνει ένα παιδί, συνδέεται με τις συναισθηματικές ανάγκες που θέλει να καλύψει και τους ρόλους με τους οποίους θέλει να πειραματιστεί.

Το αγόρι που θα επιλέξει τη στολή ενός υπέρ ήρωα ή ενός πολεμιστή, φαντασιώνεται ότι σώζει τον κόσμο ή ότι έχει εξουσία και εκφράζει μέσα από αυτό την ανάγκη του να είναι γενναίο, δυνατό, να γίνεται αντικείμενο θαυμασμού, ενώ καλύπτει τυχόν συναισθήματα ανεπάρκειας που αισθάνεται απέναντι στους συνομηλίκους του. Το κορίτσι που θα επιλέξει τη στολή της πριγκίπισσας ή της νεράιδας εκφράζει ένα ρομαντισμό, μία θηλυκότητα και υποδηλώνει επιρροή από τις πρωταγωνίστριες των κλασικών παραμυθιών, με τα οποία προφανώς έχει μεγαλώσει.
Ποια είναι η ψυχολογία πίσω από την επιλογή αποκριάτικης στολής;

Έρευνες έχουν καταδείξει ότι τόσο τα παιδιά, όσο και οι ενήλικες, συχνά επιλέγουν (συνειδητά ή ασυνείδητα) μία στολή που τους αποδίδει έναν ή περισσότερους εντελώς διαφορετικούς ρόλους από αυτούς που υποδύονται στην καθημερινότητά τους, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι Απόκριες φέρνουν στην επιφάνεια κρυμμένες πτυχές της προσωπικότητάς μας.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αρκεί ο τρόπος με τον οποίο διαπαιδαγωγούμε την κόρη μας να τη βοηθά να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να τη φέρνει σε επαφή με τη δύναμη της ή να βεβαιωθούμε ότι ο γιος μας, που επέλεξε στολή με όπλο, δεν ασχολείται συνέχεια με αυτό, ακόμη και μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου. Με δεδομένο βέβαια, ότι κάθε παιδί έχει το χαρακτήρα και τα βιώματά του, κάποια μπορεί να επιλέγουν έναν περισσότερο επιβλητικό ή κυριαρχικό ρόλο όταν δυσκολεύονται να επιβληθούν στους άλλους (γονείς, συμμαθητές, αδερφάκι) στην καθημερινότητα.

Οι γονείς θα πρέπει να υποστηρίζουν τις επιλογές των παιδιών ως προς τις αποκριάτικες στολές, εκτός και αν αυτές τονίζουν το σεξουαλικό ρόλο, προσβάλλουν φυλή, θρησκεία ή εθνικότητα, μεταφέρουν ως μήνυμα το μίσος, είναι στολές διάσημων ατόμων που έχουν πεθάνει πρόσφατα ή υμνούν τη βία. Οι συνέπειες που βιώνουν τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μια κοινωνία που σεξουαλικοποιεί τα πάντα, ανέχεται τη βία και μετατρέπει τα σώματα σε αντικείμενα είναι φυσικά ολέθριες. Κάθε γονιός χρειάζεται να διαλέξει με προσοχή τα μηνύματα που θα περάσει στο παιδί του.

Συχνά, οι αποκριάτικες στολές ακολουθούν τη μόδα και τους δημοφιλείς ήρωες της συγκεκριμένης περιόδου. Πριν αποδοκιμάσουμε ή απαγορεύσουμε κάτι, πρέπει να σκεφτούμε ότι το παιδί δεν θέλει να βρεθεί εκτός του συνόλου, καθώς η αυτοεκτίμησή του εξαρτάται κατά μεγάλο ποσοστό από την αποδοχή που θα έχει από τους συνομηλίκους του και από την ένταξή του στην ομάδα. Ουσιαστικά, κάποια παιδιά θα αισθανθούν ασφάλεια και αυτοπεποίθηση μόνο εάν καταλάβουν ότι οι φίλοι τους τα εκτιμούν και τα εγκρίνουν. Συχνά στην παιδική, αλλά και στην προεφηβική ηλικία, η αναγνώριση της αξίας του άλλου περνάει αρχικά μέσα από την εξωτερική εμφάνιση και στην περίπτωσή μας, μέσα από την επιλογή της αποκριάτικης στολής.