Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης που θα ισχύσουν στα σχολεία από τις 14 Σεπτεμβρίου

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να καλούνται να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και να εφαρμόσουν 16 μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, τα οποία βασίζονται στην εισήγηση και τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Η έναρξη του νέου σχολικού έτους θα γίνει με όλους τους μαθητές και τα μέτρα θα ισχύσουν για τα φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κ.λπ.

Χρήση μάσκας
Η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς, όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο ως και την τρίτη Δημοτικού. Η πολιτεία θα διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δημοσίων αλλά και ιδιωτικών σχολείων.
Ενημέρωση και οδηγίες
Οι επικαιροποιημένες οδηγίες θα σταλούν στα σχολεία και θα δημοσιευθούν στον ιστότοπο του ΥΠΑΙΘ. Έχει δρομολογηθεί συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στο πλαίσιο της οποίας γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης και την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
Αντισηπτικά στο σχολείο
Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ σχολαστικός θα είναι ο καθαρισμός όλων των χώρων, με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ενίσχυση ολοήμερου σχολείου
Το ολοήμερο σχολείο θα λειτουργήσει κατά τη σχολική χρονιά 2020-21, έχοντας διασφαλισμένες επιπλέον πιστώσεις άνω των 100.000.000 ευρώ, με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες.
Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ
Σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία.
Διαφορετικά διαλείμματα
Με στόχο τον περιορισμό του συγχρωτισμού μεταξύ μαθητικών ομάδων, θα πραγματοποιούνται τα διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες και σε διαφορετικούς χώρους του εκάστοτε σχολείου.
Προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων
Η ειδική εθνική επιτροπή έχει δώσει οδηγίες για την προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων.
Σχολικοί εορτασμοί
Οι σχολικές γιορτές θα πραγματοποιούνται εντός κάθε σχολικού τμήματος. Ειδικότερα, για την ημέρα του αγιασμού, κατά την πρώτη ημέρα μαθημάτων στα σχολεία, υπάρχει πρόβλεψη να γίνει ανά τάξη, σε εξωτερικούς χώρους και με όλα τα μέτρα προστασίας.
Μαθητικοί διαγωνισμοί
Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη σχολική χρονιά (2020-21) με υποχρεωτική μάσκα και τήρηση των λοιπών μέτρων.
Εκδρομές και συνέδρια
Δεν θα πραγματοποιηθούν για την ερχόμενη σχολική χρονιά (2020-21) πολυήμερες εκδρομές και συνέδρια.
Επισκέψεις και περίπατοι
Οι επισκέψεις σε μουσεία, δημόσια κτίρια κ.λπ. θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.
Αθλήματα
Προβλέπονται μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια. Ωστόσο, δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.
Εργαστήρια
Προβλέπονται σταθερές ομάδες συνεργασίας και καθαρισμός υλικών/εξοπλισμού έπειτα από κάθε χρήση.
Αίθουσα πληροφορικής
Καθαρισμός πληκτρολογίου και ποντικιού.
Μουσικά όργανα
Προβλέπεται καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση. Ειδικά σε περίπτωση πνευστών οργάνων, συστήνεται να τηρείται απόσταση 3 μέτρων.
Ισχυρή σύσταση για ατομικό παγούρι
Παρέχεται δωρεάν σε κάθε μαθητή Δημοτικού, δημοσίου και ιδιωτικού, δωρεά του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη. Ένα μέτρο για την αποφυγή ανταλλαγής μπουκαλιών, ποτηριών, επαφής στόματος με τη βρύση. Η μείωση χρήσης πλαστικού αποτελεί και μία φιλοπεριβαλλοντική λύση.
Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης που θα ισχύσουν στα σχολεία από τις 14 Σεπτεμβρίου

Ο λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας παραδέχτηκε πως η χρήση μάσκας σε μικρά παιδιά είναι μια δύσκολη υπόθεση, γι' αυτό κάλεσε τους γονείς να ξεκινήσουν από τώρα να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους στη χρήση της και να μην περιμένουν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Τα παιδιά, όπως εξήγησε, θα μιμηθούν τους γονείς τους, οπότε από αυτούς θα πρέπει να ξεκινά η σωστή χρήση της μάσκας. Επίσης, ανέφερε ότι θα πρέπει να ακολουθούνται συνδυαστικά τα εξής: «Απόσταση μεταξύ των θρανίων, συχνή υγιεινή των χεριών, χρήση μάσκας με σωστή εκπαίδευση, αποφυγή του συγχρωτισμού. Η κάθε τάξη να λειτουργεί σαν μια οικογένεια».

«Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να δίνουν δυνατότητα για ένα μικρό διάλειμμα από τη χρήση μάσκας στα παιδιά, τα οποία θα πρέπει να κατανοήσουν γιατί πρέπει να φορούν τη μάσκα. Η χρήση της μάσκας προστατεύει εμάς, αλλά ακόμη περισσότερο τους άλλους. Τα σταγονίδια από έναν έντονο βήχα μπορεί να ταξιδέψουν έως και 8 μέτρα. Η μάσκα μας διευκολύνει να συνεχίσουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα όταν υπάρχουν υψηλά επιδημιολογικά φορτία στην κοινότητα. Τα παιδιά συγκεκριμένα, χρειάζονται το σχολείο και η εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να γίνεται από απόσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα», επισήμανε.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, δήλωσε: «Η υφασμάτινη μάσκα είναι σαφώς αυτή η οποία συνιστάται να χρησιμοποιούν οι μικροί μαθητές. Έχουν δοθεί οι προδιαγραφές για τη συγκεκριμένη μάσκα, η οποία θα είναι δύο μεγεθών, πιο μικρή μάσκα για τα μικρά ώστε να έχει καλύτερη εφαρμογή στο πρόσωπο, και πιο μεγάλη για τους μεγαλύτερους μαθητές. Θα είναι τουλάχιστον δύο στρώσεων υφάσματος και το ύφασμα καλής ποιότητας με πυκνή ύφανση, αλλά λεπτή ίνα, έτσι ώστε να είναι πιο καλά ανεκτή, αλλά και πιο αποτελεσματική».

Βρεφονηπιακοί σταθμοί

Χθες άνοιξαν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους σε αυτούς, αλλά όχι για τα βρέφη και τα νήπια, όπως συνέστησε η επιτροπή των ειδικών.
Για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, είναι απαραίτητο να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Με βάση την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών σε καθημερινή βάση, χωρίς περιορισμό στις δυναμικότητες και με την αυστηρή τήρηση των μέτρων και των οδηγιών:

  • Η χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών είναι προαιρετική.
  • Υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.
  • Διαχωρισμός των δραστηριοτήτων κατά τμήματα στο προαύλιο.
  • Ειδική μέριμνα για τη σίτιση.