Ποια είναι τα βασικά μέτρα προφύλαξης των παιδιών το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι αναμφισβήτητα η αγαπημένη εποχή μικρών και μεγάλων. Ανεμελιά, παιχνίδια στην αμμουδιά, βουτιές στη θάλασσα, διακοπές… Αλλά επειδή σε κάθε τι όμορφο μπορεί να εμφανιστεί ένα δυσάρεστο απρόοπτο και να χαλάσει τις ξένοιαστες αυτές στιγμές, καλό είναι να έχουμε πάντα υπόψη κάποια βασικά μέτρα προφύλαξης των παιδιών στη διάρκεια του καλοκαιριού.  

Και αυτό, γιατί, το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα παιδιά είναι περισσότερο επιρρεπή σε απρόοπτες καταστάσεις. Επομένως, ως γονείς οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, αλλά και να μάθουμε τα παιδιά μας να προφυλάσσονται, για να έχουμε ένα ανέφελο καλοκαίρι.

Τι θα πρέπει, λοιπόν, να προσέχουμε και πώς να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να ανταπεξέλθουμε σε απρόοπτα

  • Αν πρόκειται να ταξιδέψετε με αυτοκίνητο αυτό το καλοκαίρι, μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά πρέπει να κάθονται πάντα στο πίσω κάθισμα, σωστά δεμένα με τη ζώνη ασφαλείας, ανάλογα με την ηλικία τους. Το ίδιο ισχύει, βέβαια, και για τις μικρές αποστάσεις.
  • Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11:00-16:00. Η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη. Για τα παιδιά συνιστώνται αντηλιακά με φυσικά φίλτρα και δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 30. Εφαρμόζουμε το αντηλιακό 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή του μετά από κολύμπι, εφίδρωση ή σκούπισμα με πετσέτα.
  • Επιπλέον, για την προστασία των παιδιών από τον ήλιο χρησιμοποιούμε πλατύγυρο καπέλο, ανοιχτόχρωμες μπλούζες με μανίκια, γυαλιά ηλίου.
    https://www.citykidsguide.com/paidika-atyhimata-kai-protes-voitheies
  • Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να κολυμπούν από μικρή ηλικία. Ωστόσο, δεν τα αφήνουμε ποτέ χωρίς επιτήρηση όσο είναι στη θάλασσα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα βρέφη!
  • Πριν επιτρέψουμε στα παιδιά να κολυμπήσουν, θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις ώρες από ένα πλήρες γεύμα και μία ώρα από ένα ελαφρύ γεύμα.
  • Τα παιδιά θα πρέπει να φορούν πάντα σωσίβιο όταν ασχολούνται με θαλάσσια αθλήματα ή βρίσκονται σε σκάφη και να ακολουθούν όλους τους κανόνες ασφαλείας.
  • Σε περίπτωση τσιμπήματος από μέλισσες, σφήκες ή θαλάσσιους οργανισμούς, καθαρίζουμε το σημείο με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό, απομακρύνουμε το κεντρί ή το αγκάθι, βάζουμε κομπρέσες με κρύο νερό ή πάγο, κι αν χρειαστεί, δίνουμε παυσίπονο και αντισταμινικό από το στόμα ή βάζουμε τοπικά κορτιζονούχο κρέμα.
  • Έχουμε πάντα μαζί μας το φαρμακείο των διακοπών, το οποίο περιλαμβάνει:
  1. Αλοιφή αντιισταμινική ή τζελ (για τσιμπήματα)
  2. Αντιισταμινικό σιρόπι (αλλεργικές αντιδράσεις)
  3. Αλοιφή κορτιζονούχα (δερματικά εξανθήματα)
  4. Αλοιφή αντιβιοτική σε συνδυασμό με κορτιζόνη με αντιφλεγμονώδη δράση (πληγές και εκδορές)
  5. Αμμωνία σε στικ ή διάλυμα (για τσιμπήματα από σφήκες, τσούχτρες κτλ)
  6. Ιωδιούχο διάλυμα, οξυζενέ
  7. Βαμβάκι
  8. Αποστειρωμένες γάζες, λευκοπλάστ και αντισηπτικά μαντηλάκια
  9. Επιδέσμους ελαστικούς, αυτοκόλλητα ράμματα
  10. Αμπούλες με φυσιολογικό ορό
  11. Θερμόμετρο, ψαλίδι
  12. Αντιπυρετικό σιρόπι ή υπόθετα, αντιβίωση
  13. Σταγόνες κορτιζόνης (ή σε ενέσιμη μορφή όταν υπάρχει ιστορικό αλλεργίας)
  14. Σκεύασμα ηλεκτρολυτών (σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας ή εμέτων)
  15. Οφθαλμικό κολλύριο (σε περίπτωση επιπεφυκίτιδας)
  16. Ωτικές σταγόνες (εξωτερική ωτίτιδα «αυτί του κολυμβητή»)