Ποια μέτρα λαμβάνουμε για να προστατεύσουμε το νεογέννητο μωρό μας από τον νέο ιό COVΙD-19;

Οδηγίες πρόληψης:

  • Εφαρμόζουμε όλα τα μέτρα που ισχύουν για το γενικό πληθυσμό.
  • Πλένουμε τα ρουχαλάκια του μωρού σε υψηλή θερμοκρασία και τα σιδερώνουμε.
  • Αερίζουμε καλά τους χώρους του σπιτιού, σε ξεχωριστό χρόνο το κάθε δωμάτιο, για να μην εκτίθεται το μωρό στα ρεύματα.
  • Όταν η μητέρα θηλάζει θα πρέπει να πλένει τα χέρια της πριν και μετά την επαφή με το μωρό, να καλύπτει το στόμα και τη μύτη με ένα χαρτομάντιλο αν βήχει ή φτερνίζεται, ή με το εσωτερικό του αγκώνα της. Να πετάξει τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
  • Να φοράει μάσκα εφόσον είναι απαραίτητο.
  • Συστηματικά να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι επιφάνειες που χρησιμοποιούνται από τη μητέρα και το μωρό.
  • Αποφυγή ασπασμών στο νεογνό τους- ιδιαίτερα στο κεφάλι/ πρόσωπο/ χέρια του.
  • Επειδή τα μωρά μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς, όσο δύσκολο και αν είναι για τις γιαγιάδες και τους παππούδες, καλό είναι να μην έχετε επαφές μαζί τους.

Επιτρέπεται ο μητρικός θηλασμός όταν η μητέρα είναι θετική για COVID-19;

Ποια μέτρα λαμβάνουμε για να προστατεύσουμε το νεογέννητο μωρό μας από τον νέο ιό COVΙD-19;_small

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει ότι οι γυναίκες με COVID-19 μπορούν να θηλάσουν αν το επιθυμούν.

Η Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικού και Γυναικολογικού Επείγοντος αναφέρει ότι φαίνεται ότι ο COVID-19 δεν μεταδίδεται μέσω του θηλασμού, οπότε επιτρέπεται η μητέρα να θηλάσει. Τόσο ο θηλασμός όσο και η επαφή της μητέρας με το μωρό της προσφέρουν πολλαπλά οφέλη. Επομένως, στην περίπτωση που η μητέρα έχει διαγνωσθεί με COVID-19 δεν συστήνεται διακοπή του θηλασμού, αλλά θα πρέπει να γίνει ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες και μέτρα προστασίας

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) δεν έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση για τον θηλασμό κατά τη διάρκεια μόλυνσης από όμοιους ιούς όπως ο SARS-CoV ή ο ιός Αναπνευστικού Συνδρόμου Μέσης Ανατολής (MERS-CoV). Το CDC συστήνει ότι η μητέρα με γρίπη μπορεί να συνεχίζει να θηλάζει ή να αντλεί μητρικό γάλα εφόσον παίρνει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού στο βρέφος. 

Σε σχέση με την ασφάλεια του θηλασμού στην περίπτωση που μια γυναίκα γεννά το νεογνό της ενώ νοσεί από τον ιό, οι απόψεις στην επιστημονική κοινότητα διίστανται. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) (2020) αναφέρει ότι η επιλογή της απομόνωσης της μητέρας από το νεογνό της θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή. Σημειώνει ωστόσο, ότι θα πρέπει η απόφαση να λαμβάνεται μετά από πλήρη ενημέρωση της οικογένειας για τα οφέλη και τους κινδύνους αυτής της επιλογής.

Αντίθετα, οι οδηγίες του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων (RCOG), αναφέρουν ότι μια τέτοια απόφαση δεν πρέπει να λαμβάνεται εύκολα καθώς ο χωρισμός της μητέρας από το νεογνό της για 14 ημέρες μπορεί να επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία και στην εγκατάσταση του θηλασμού. Εάν το νεογνό είναι υγιές, προτείνουν η μητέρα και το νεογνό να είναι μαζί. Σημειώνουν ωστόσο, ότι η απόφαση πρέπει να λαμβάνεται ανάλογα με την κλινική εικόνα της μητέρας και του νεογνού, ύστερα από ανάλυση των κινδύνων και των ωφελειών κάθε επιλογής στην οικογένεια και πάντα σε συνεργασία με τους νεογνολόγους.

Γράφουν η Παιδίατρος Κατερίνα Κατσιμπάρδη και η Μαία Αναστασία Νομικού.