Ποιες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μειώνουν την πιθανότητα εκδήλωσης άνοιας

Photo credits: freepik.com

Η άνοια είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων, που εμφανίζονται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, επηρεάζοντας τις γνωσιακές λειτουργίες του εγκεφάλου (μνήμη, προσανατολισμός, συγκέντρωση, αντίληψη, λόγος, επίλυση προβλημάτων, κ.α.). Υπάρχουν πολλά αίτια για την άνοια, το συχνότερο εκ των οποίων είναι η νόσος Alzheimer.

Ωστόσο, κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας, όπως αναφέρει νέα έρευνα.

  • Τακτικός έλεγχος της ακοής
  • Επτά ώρες ύπνου τη νύχτα
  • Περισσότερη άσκηση

Αυτές οι τρεις παράμετροι, είναι μόλις κάποια από τα σημαντικά βήματα στον τρόπο ζωής και την καθημερινότητά μας, που θα μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να πάθει άνοια έως και 40%.

Οι εμπειρογνώμονες πρότειναν ότι απλά βήματα, όπως το τεστ ακοής στα 30 και 40 μας χρόνια, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των ποσοστών άνοιας και ζήτησαν η υγεία του εγκεφάλου να αποτελέσει μεγαλύτερο μέρος προληπτικού ελέγχου.

Το 2020, η Επιτροπή Lancet κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έως και το 40% των περιπτώσεων θα μπορούσε να προληφθεί ή να καθυστερήσει με τη στόχευση κάποιων τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2, της σωματικής αδράνειας, της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και του καπνίσματος.

Με τα κρούσματα να αναμένεται να αυξηθούν κατά 75% έως το 2050, μια δημοσκόπηση σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι μόλις το 2% του κοινού λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσει τους κινδύνους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η απώλεια ακοής, για παράδειγμα, έχει συνδεθεί με πέντε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής απομόνωσης, της κατάθλιψης, της σωματικής αδράνειας/παχυσαρκίας και των εγκεφαλικών τραυματισμών από πτώσεις.

Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι οι χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας είχαν κατά 50% χαμηλότερο κίνδυνο ήπιας γνωστικής διαταραχής από εκείνους που δεν τα χρησιμοποιούσαν, ενώ μια άλλη έδειξε ότι μπορούν να μειώσουν την εξέλιξη από την ήπια γνωστική διαταραχή στην άνοια κατά 27%.

Ωστόσο, τα στίγματα που συνδέονται με τα ακουστικά βαρηκοΐας και οι δυσκολίες πρόσβασης σε αυτά σημαίνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που τα χρειάζονται εξακολουθούν να μην τα χρησιμοποιούν.

Η τελευταία έρευνα στη Βρετανία έδειξε ότι ενώ το 35% των ανθρώπων δήλωσαν ότι είχαν ανησυχίες σχετικά με την ακοή τους, έξι στους δέκα (59%) ανέφεραν ότι δεν έκαναν τίποτα γι' αυτό.

Ο τακτικός έλεγχος της ακοής σε όλα τα επίπεδα του πληθυσμού είναι πολύ σημαντικός και μάλιστα σε όλη τη διάρκεια της ζωής, ώστε να είναι φυσιολογικό να κάνεις έναν έλεγχο ακοής όταν είσαι 30 ή 40 ετών, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Επίσης, λιγότεροι από το ένα τρίτο (31%) του κοινού δήλωσαν ότι κοιμούνται τις συνιστώμενες επτά ώρες ποιοτικού ύπνου τη νύχτα - τη συνιστώμενη ποσότητα για την καλή υγεία του εγκεφάλου.

Και πάνω από το ένα τρίτο των ανθρώπων αναφέρουν ότι αποτυγχάνουν να προκαλούν τακτικά τον εγκέφαλό τους, με το 32% να το καταφέρνει μόνο περιστασιακά και το 4% να το κάνει σπάνια.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου - οι οποίοι αλλάζουν καθώς μεγαλώνουμε, οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τις πιθανότητές τους να προσβληθούν από τη νόσο.

Ο καθηγητής Jonathan Schott, επικεφαλής ιατρός του Alzheimer's Research UK, δήλωσε ότι η ασθένεια έχει γίνει ο "μεγαλύτερος φόβος" των ανθρώπων για τη γήρανση. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποβάλλονται σε γενετικές εξετάσεις. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη βελτίωση του τρόπου ζωής θα μπορούσε να μειώσει τα κρούσματα κατά δεκάδες χιλιάδες ετησίως, προτείνει ο καθηγητής.

"Η άνοια είναι πλέον η πιο επίφοβη συνέπεια της γήρανσης και έτσι οι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν για τον κίνδυνο που διατρέχουν. Οι άνθρωποι έρχονται σε εμάς, πηγαίνουν και κάνουν τις γενετικές τους εξετάσεις, τις οποίες φυσικά δεν μπορούν να αλλάξουν και στη συνέχεια ρωτούν τι μπορούν να κάνουν για να τροποποιήσουν τον κίνδυνο", πρόσθεσε.

Πηγή: iefimerida.gr

Ένα άρθρο για: