Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι μπορείτε να δώσετε στερεές τροφές στο μωρό σας

Το μωρό σας μεγαλώνει τόσο γρήγορα κι εσείς αναρωτιέστε ποια είναι η σωστή στιγμή για να ξεκινήσει να τρώει στερεές τροφές. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε ποια είναι η σωστή στιγμή, αλλά και κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που καλό είναι να υιοθετήσετε.

Η Εθνική Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής συστήνει ότι τα βρέφη θα πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά μέχρι και τον έκτο μήνα της ζωής τους, ώστε να έχουν την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία.

Μετά τους πρώτους έξι μήνες, μπορείτε να δίνετε στο μωρό σας συμπληρωματική τροφή, ώστε να καλύψετε τις αυξανόμενες διατροφικές ανάγκες του, συνεχίζοντας παράλληλα το μητρικό θηλασμό, αν είναι δυνατό ως τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του ή και περισσότερο.
endeikseis gia-tin-eisagogi-ton-stereon-trofon

Η εισαγωγή των στερεών τροφών στη διατροφή του μωρού σας προϋποθέτει την αναπτυξιακή εξέλιξή του, καθώς και την ωρίμανση του πεπτικού συστήματός του. Κατά κανόνα, ένα μωρό έξι μηνών, μπορεί να στηρίζει καλά το κεφάλι του, να κάθεται με υποστήριξη, να κρατά αντικείμενα στην παλάμη του και να τα φέρνει στο στόμα του, να εκφράζει την πείνα του ανοίγοντας το στόμα του, να καταπίνει με μεγαλύτερη ευκολία, να δείχνει πεινασμένο αφού έχει πιει το γάλα του, αλλά και να δείχνει τη δυσαρέσκεια του κουνώντας το σώμα του προς τα πίσω.

Η κυριότερη ένδειξη που δείχνει ότι το μωρό σας είναι έτοιμο για στερεές τροφές, είναι όταν μπορεί να έχει στο στόμα του και να καταπιεί χωρίς κανένα πρόβλημα κάποια τροφή που είναι χοντροαλεσμένη.

Δύο άλλα σημάδια που αποτελούν ένδειξη, είναι αν παρατηρήσετε δίνοντας στο μωρό σας λίγη αλεσμένη τροφή, ότι αρχίζει να μετακινεί το φαγητό στο στόμα του χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του και κάνει τις πρώτες κινήσεις μάσησης.

Γιατί είναι σημαντικό να παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια; Επειδή μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα τρώει το παιδί σας από εδώ και πέρα.

Άλλες ενδείξεις που πρέπει να λάβετε υπόψη, είναι οι ακόλουθες:

  • Το μωρό σας μπορεί να στηρίζει καλά το κεφάλι του σε καθιστή θέση
  • Αναγνωρίζει το κουτάλι
  • Ανοίγει το στόμα όταν του δίνετε φαγητό
  • Δέχεται το κουτάλι στο στόμα του χωρίς να το σπρώχνει έξω
  • Καταπίνει την τροφή χωρίς να πνίγεται
  • Αρχίζει να βγάζει τα πρώτα δοντάκια, γεγονός που δείχνει ότι το μωρό προετοιμάζεται σιγά σιγά για τις στερεές τροφές.

Υπενθυμίζουμε, βέβαια, ότι κάθε μωρό λειτουργεί διαφορετικά. Η καλύτερη στρατηγική είναι να συνεχίσετε να δίνετε στο μωρό σας μία ποικιλία υφών και γεύσεων. Στόχος είναι να μπορεί το μωρό σας να κάθεται στο τραπέζι με όλη την οικογένεια και σιγά σιγά να τρώει τα φαγητά που τρώνε και τα υπόλοιπα μέλη.