Ποιες είναι οι εξετάσεις που πρέπει να κάνετε πριν την εγκυμοσύνη

Το θέμα της μητρότητας είναι μία πολύ σημαντική απόφαση για κάθε γυναίκα και ακολούθως, ο ερχομός ενός παιδιού της στη ζωή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα για την ίδια.
Είναι, λοιπόν, αναγκαίο κάθε γυναίκα να κάνει ό,τι είναι εφικτό για να εξασφαλίσει μία επιτυχή σύλληψη και στη συνέχεια να γίνει μητέρα με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και να αποκτήσει ένα υγιές παιδί.

Ο μέσος χρόνος που συνήθως χρειάζεται να προσπαθήσει ένα ζευγάρι για να έχει μία εγκυμοσύνη, είναι περίπου 6 μήνες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί η εγκυμοσύνη να επιτευχθεί από τον πρώτο μήνα, ενώ σε άλλες να περάσει ακόμη και ένας χρόνος χωρίς να υπάρξει σύλληψη. Στη δεύτερη περίπτωση το ζευγάρι θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ειδικό, καθώς ένα ποσοστό 10-15% των ζευγαριών εμφανίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, τα οποία ωστόσο αντιμετωπίζονται με επιτυχία.

Η ιδανική ηλικία για να γίνει μια γυναίκα μητέρα είναι τα 25-30 χρόνια, παρόλο στην εποχή μας συνήθως αναβάλλεται η έναρξη προσπάθειας για εγκυμοσύνη. Πολλές γυναίκες γίνονται πλέον μητέρες στις ηλικίες μεταξύ 35-40 ετών ή και ακόμη μεγαλύτερες, λόγω καριέρας ή άλλων προτεραιοτήτων. Ωστόσο κάθε γυναίκα, πριν από την εγκυμοσύνη καλό είναι να φροντίσει τη διατροφή, τον τρόπο ζωής της, το σωματικό βάρος της, καθώς επίσης να υποβληθεί σε έναν βασικό προγεννητικό έλεγχο.

Μία υγιεινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία (σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο) και πρωτεΐνες, με άφθονα φρούτα και λαχανικά, φυσικούς χυμούς, μέλι, δημητριακά, γάλα, γιαούρτι, λευκό / κόκκινο κρέας και ψάρι. Επίσης είναι χρήσιμο να λαμβάνει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυλλικό οξύ. Για ένα σωστό σωματικό βάρος και γενικά μία καλή φυσική κατάσταση, είναι απαραίτητη η σωματική δραστηριότητα, όπως γρήγορο περπάτημα, κολύμπι, γιόγκα, πιλάτες ή κάποια άλλη άσκηση. Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, πρέπει να αποφεύγονται το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, καθώς μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα όπως υπογονιμότητα, γενετικές βλάβες στο έμβρυο, προωρότητα ή χαμηλό βάρος γέννησης.

Ποιες είναι οι εξετάσεις που πρέπει να κάνετε πριν την εγκυμοσύνη

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνει η υποψήφια μητέρα

Το πιο σημαντικό είναι ο βασικός προγεννητικός έλεγχος, που περιλαμβάνει:

  • Γενική αίματος.
  • Γενική ούρων.
  • Σάκχαρο - ουρία.
  • Ομάδα αίματος και Rhesus (αν η γυναίκα έχει Rhesus αρνητικό θα πρέπει να ελεγχθεί και ο άντρας, καθώς αν αυτός έχει Rhesus θετικό χρειάζεται ειδική παρακολούθηση κατά την εγκυμοσύνη).
  • Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης (έλεγχος για μεσογειακή αναιμία. Αν η γυναίκα είναι φορέας θα πρέπει να ελεγχθεί και ο άντρας. Αν είναι επίσης φορέας χρειάζεται έλεγχος του εμβρύου κατά την κύηση, καθώς η πιθανότητα να έχει τη νόσο της μεσογειακής αναιμίας είναι 25/100).
  • Αυστραλιανό αντιγόνο (έλεγχος για ηπατίτιδα Β).
  • HCV (ηπατίτιδα C).
  • HIV (AIDS).
  • TSH (εξέταση για θυρεοειδοπάθεια).
  • Αντισώματα ερυθράς, τοξοπλάσματος, λιστέριας και CMV (κυτταρομεγαλοϊού) τύπου G και Μ (τα τύπου G αντισώματα δείχνουν παλαιά μόλυνση, δηλαδή ανοσία, ενώ τα τύπου Μ δείχνουν πρόσφατη μόλυνση).
  • Καλλιέργεια κολπικού υγρού για αερόβια και αναερόβια μικρόβια, μύκητες, μυκόπλασμα και χλαμύδια.
  • Τεστ Παπανικολάου (έλεγχος για παθήσεις και φλεγμονές του τραχήλου της μήτρας).
  • Μαστογραφία (αν η γυναίκα είναι πάνω από 35 ετών).

Με τις εξετάσεις αυτές πραγματοποιείται έλεγχος για ορισμένα νοσήματα, που αν τυχόν υπάρχουν, θα πρέπει να θεραπευτούν πριν από την εγκυμοσύνη, γιατί σχετίζονται με προβλήματα και κινδύνους για την υγεία της εγκύου και του εμβρύου.

Όταν τίθεται θέμα υπογονιμότητας, οι παραπάνω εξετάσεις δίνουν σαφέστερη εικόνα για το ποιο μπορεί να είναι το πρόβλημα. Έτσι, στη συνέχεια αναλαμβάνει ο ειδικός, που ενημερώνει το ζευγάρι για τις πιθανές επιλογές θεραπείας.