Ποιες είναι οι πιο συχνές γυναικείες μολύνσεις του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι και οι διακοπές είναι μια περίοδος ξενοιασιάς και απόδρασης από την καθημερινότητα για όλους μας. Ωστόσο, για πολλές γυναίκες η περίοδος αυτή συνοδεύεται από μολύνσεις και λοιμώξεις, που μπορεί να προκύψουν αν δεν λαμβάνονται προληπτικά μέτρα και δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

Οι πιο συνηθισμένες από τις παθολογικές καταστάσεις, που ταλαιπωρούν τις γυναίκες την περίοδο του καλοκαιριού, είναι:

  • Μυκητιάσεις
  • Κολπίτιδες
  • Ιογενείς λοιμώξεις (HPV, έρπης γεννητικών οργάνων)
  • Λοιμώξεις του ουροποιογεννητικού συστήματος (κυστίτιδες)
  • Διαταραχές της έμμηνου ρύσης
  • Πυελικές φλεγμονές

Μυκητιάσεις
Οι μυκητιασικές κολπίτιδες οφείλονται συνήθως στον μύκητα Candida albicans. Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η τοπικά αυξημένη υγρασία δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη κολπικής μυκητίασης. Υπάρχουν και άλλες συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων, όπως η λήψη αντιβιοτικών ή αντισυλληπτικών.

Είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι οι γυναίκες «κολλούν» τους μύκητες από τη θάλασσα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η περιοχή όπου κολυμπούν να είναι πολύ μολυσμένη, ουσιαστικά να απαγορεύεται η κολύμβηση εκεί.

Η μυκητιασική κολπίτιδα εκδηλώνεται με κνησμό στο αιδοίο και παχύρρευστο λευκωπό έκκριμα από τον κόλπο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας.

Συνήθως η θεραπεία περιλαμβάνει κολπικές αντιμυκητιασικές κρέμες, κολπικά υπόθετα ή και αγωγή από το στόμα. Είναι καθοριστικό να γίνεται και θεραπεία του συντρόφου. Σε πολλές μυκητιάσεις που υποτροπιάζουν, αποδεικνύεται ότι έχει γίνει πλημμελής θεραπεία ή ότι ο σύντροφος δεν έκανε θεραπεία. Η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη. Προληπτικά, πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής τοπικά, να διατηρείται η περιοχή στεγνή και καθαρή και να γίνεται άμεσα αλλαγή του βρεγμένου μαγιό στη θάλασσα.

Κολπίτιδες
Το καλοκαίρι παρατηρούνται τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης κολπίτιδων στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας, από αιμόφιλο, τριχομονάδες, κοινά μικρόβια, μυκόπλασμα, χλαμύδια.

Τα συμπτώματα ποικίλουν, ανάλογα με το είδος του μικροβίου. Η διάγνωση γίνεται με απλή γυναικολογική εξέταση ή μπορεί να χρειαστεί και λήψη καλλιεργειών. Και στην περίπτωση αυτή η θεραπεία του συντρόφου είναι καθοριστική, όπως και η χρήση προφυλακτικού.
Ποιες είναι οι πιο συχνές γυναικείες μολύνσεις του καλοκαιριού
HPV λοιμώξεις / Έρπης
Η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα που παρατηρείται το καλοκαίρι, κάνει πιο συχνές τις HPV λοιμώξεις. Η διάγνωση γίνεται με γυναικολογική εξέταση, οπότε είναι εμφανή τα κονδυλώματα και με τεστ Παπανικολάου.

Μία άλλη λοίμωξη που μπορεί να ταλαιπωρήσει το γυναικείο γεννητικό σύστημα είναι ο έρπης των γεννητικών οργάνων. Η διάγνωση γίνεται εύκολα μέσω της κλινικής εικόνας, αλλά και με το τεστ Παπανικολάου. Για τη θεραπεία δίνονται φαρμακευτικές αγωγές

Διαταραχές έμμηνου ρύσης
Αυτή την εποχή παρατηρούνται συχνά διαταραχές στην έμμηνο ρύση και την ωορρηξία, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Ο συνδυασμός της καλοκαιρινής εφίδρωσης και της μειωμένης πρόσληψης υγρών σχετίζεται με την εμφάνιση κυστίτιδας. Συχνουρία, δυσουρία, τσούξιμο στην ούρηση, επώδυνη ούρηση, αιματουρία είναι μερικά από τα συμπτώματα.

Η διάγνωση πρέπει να γίνει γρήγορα και να αρχίσει άμεσα θεραπεία (αντιβιοτικά έπειτα από αντιβιόγραμμα), για να μην έχουμε επέκταση της φλεγμονής στο ανώτερο ουροποιητικό.

Πυελικές φλεγμονές
Συχνές είναι και οι πυελικές φλεγμονές, καθώς η επαφή του σώματος με πολύ κρύο νερό προκαλεί αλλοιώσεις στους βλεννογόνους, με αποτέλεσμα την εκδήλωση φλεγμονής.

Βασικό σύμπτωμα είναι ο πόνος στην κοιλιά. Ο έλεγχος που κάνει ο γυναικολόγος περιλαμβάνει και τη μέτρηση της χοριακής γοναδοτροπίνης του αίματος, γιατί στη διαφορική διάγνωση πρέπει να σκεφτόμαστε και την εξωμήτρια κύηση.

Tip
Οι γυναίκες που διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης το καλοκαίρι, πρέπει να είναι ιδιαίτερα σχολαστικές ως προς τα μέτρα υγιεινής και να συμβουλεύονται πιο συχνά τον γυναικολόγο τους.