Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες καριέρας

Οι γυναίκες καλούνται να αποδεικνύουν τις ικανότητές τους καθημερινά στον επαγγελματικό στίβο και να αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, ειδικά αν είναι και μητέρες, μολονότι συνήθως έχουν λιγότερες ευκαιρίες και μικρότερες οικονομικές απολαβές.

Το δίλημμα καριέρα ή οικογένεια παραμένει έντονο για πολλές γυναίκες και όσες αποφασίζουν να συνδυάσουν και τα δύο, από τη μία έχουν να αντιμετωπίσουν το αναγκαστικό «πάγωμα» της καριέρας τους, τους πρώτους μήνες της μητρότητας και από την άλλη, στη συνέχεια, νιώθουν την πίεση προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν εξίσου στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τους δύο ρόλους.
Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες καριέρας  Μετά το πέρας του ωραρίου στην εργασία, οι εργαζόμενες μητέρες είναι υποχρεωμένες να ανταπεξέλθουν στα πολλαπλά καθήκοντα που έχουν, καλύπτοντας τις ανάγκες του σπιτιού, φροντίζοντας τα παιδιά και τις προσδοκίες του συζύγου.

Επίσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των γυναικών που δέχονται πιέσεις ή και σεξουαλική παρενόχληση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα, 9 στις 10 γυναίκες παρενοχλούνται σεξουαλικά στον χώρο εργασίας τους.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης κάνει πολλές γυναίκες να βιώνουν το φόβο της αποτυχίας, που είναι φυσιολογικό να υπάρχει, δεν πρέπει όμως να μας οδηγεί σε στασιμότητα.
Οι γυναίκες θα πρέπει να αναγνωρίζουν την αξία τους και όχι να την υποτιμούν. Να έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, να προβάλουν τα επιτεύγματά τους και να διαχειρίζονται σωστά την εικόνα τους, ώστε να εξελίσσονται και να προοδεύουν. Να μάθουν να ξεπερνούν τους φόβους τους και να μην επιτρέπουν να επηρεάζουν τις αποφάσεις και τις επιλογές τους.

Οι ίσες ευκαιρίες και η αξιοκρατία πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες, ώστε οι γυναίκες να διεκδικούν και να μπορέσουν να αναπτυχθούν χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις.

Tip
Οι γυναίκες έχουν την τάση να θέλουν να τους ευχαριστήσουν όλους. Αυτό οδηγεί σε εξάντληση. Αν θέλετε να πετύχετε, μάθετε να λέτε «όχι», να βάζετε προτεραιότητες και να μοιράζετε αρμοδιότητες.