Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του νονού / της νονάς για το μυστήριο της βάπτισης

Αποφασίσατε να γίνετε νονός ή νονά και αναρωτιέστε ποιες είναι οι υποχρεώσεις σας, ως προς το μυστήριο της βάπτισης, πέρα από την ουσία του ρόλου αυτού. Ας δούμε, λοιπόν, τι χρειάζεται να γνωρίζετε για όσα πρέπει να αγοράσετε πριν τη βάπτιση, τι αναλογεί στις δικές σας αρμοδιότητες και ποια είναι η διαδικασία στη διάρκεια του μυστηρίου.  

Όταν γεννηθεί το μωρό

Σύμφωνα με την παράδοση, όταν γεννηθεί το μωρό, του κάνετε δώρο μία μικρή καρφίτσα με ένα ματάκι και ένα γούρι, καθώς, επίσης, ρουχαλάκια, λευκά είδη ή κάποιο παιχνίδι.

Πριν τη βάπτιση

Είναι καλό να είστε σε συνεννόηση με τους γονείς σχετικά με τις αγορές που πρέπει να κάνετε, συζητώντας μαζί τους το θέμα και το ύφος της βάπτισης. Στις αρμοδιότητές σας είναι η αγορά του λεγόμενου βαπτιστικού κουτιού, το οποίο περιλαμβάνει:

 • Μία μεγάλη πετσέτα για να τυλίξετε το μωρό
 • Δύο μικρές πετσέτες για να σκουπίσετε τα χέρια σας εσείς και ο ιερέας
 • Ένα σεντονάκι ή ποδιά, για να προστατέψετε τα ρούχα σας
 • Λαδόπανα (φανελάκι, βρακάκι, σκουφάκι)
 • Τα βαφτιστικά ρούχα, καλτσάκια και παπούτσια του μωρού
 • Ένα μικρό μπουκάλι ελαιόλαδο  
 • Σαπούνι
 • 3 κεράκια
 • Τα μαρτυρικά (τα σταυρουδάκια που μοιράζονται στους καλεσμένους)
 • Τη λαμπάδα
 • Το βαπτιστικό σταυρό του μωρού

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του νονού ή της νονάς για το μυστήριο της βάπτισης

Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, μπορείτε να αναλάβετε και το στολισμό της κολυμπήθρας (εφόσον το επιτρέπει η  εκκλησία). Τέλος, συνηθίζεται να δίνετε ένα συμβολικό ποσό στην εκκλησία όπου θα τελεστεί το μυστήριο για τα λειτουργικά του έξοδα.

Οι γονείς αναλαμβάνουν τα προσκλητήρια, τον στολισμό της εκκλησίας, τις μπομπονιέρες, τα γλυκά, κ.λπ.

Στη διάρκεια του μυστηρίου

Σε όλη τη διάρκεια του μυστηρίου ακολουθείτε την καθοδήγηση του ιερέα. Στην αρχή, κρατώντας αγκαλιά το μωρό και παρουσία των γονέων, στέκεστε στον πρόναο, όπου ο ιερέας σας καλεί να πείτε ότι αποτάσσεστε το σατανά, προσκυνάτε το Θεό και σας ζητά να διαβάσετε το Σύμβολο της Πίστεως. Αμέσως μετά θα σας ρωτήσει το όνομα του παιδιού.

Στη συνέχεια θα προχωρήσετε προς την κολυμπήθρα. Εκεί, ο ιερέας ευλογεί το νερό και το λάδι, με το οποίο αλείφει το μωρό, ενώ μετά αλείφετε κι εσείς όλο το σωματάκι του μωρού με λάδι.

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του νονού ή της νονάς για το μυστήριο της βάπτισης
Ακολουθεί το ιερό βάπτισμα στην κολυμπήθρα, τρεις φορές, από τον ιερέα, ο οποίος αφού ανασηκώσει το μωρό, σας το δίνει να το κρατήσετε αγκαλιά. Τότε κάνετε τρεις κύκλους γύρω από την κολυμπήθρα.

Μετά από αυτό, ο ιερέας κόβει με ένα ψαλιδάκι μικρές τούφες από τα μαλλάκια του μωρού και σας το δίνει πάλι, για να το ντύσετε με τη βοήθεια της μαμάς, με τα βαφτιστικά του ρουχαλάκια.

Αφού ντύσετε το μωρό, πλησιάζετε πάλι κοντά στον ιερέα, για να του φορέσετε μαζί τον βαπτιστικό σταυρό. Τέλος, παραδίδετε το μωρό στη μητέρα του, η οποία σκύβει να ασπαστεί το χέρι σας.

Μετά τη βάπτιση

Τις τρεις πρώτες Κυριακές μετά το μυστήριο, πηγαίνετε με τους γονείς το μωρό στην εκκλησία για να λάβει τη Θεία Κοινωνία. Θα πρέπει να έχετε μαζί σας τη λαμπάδα της βάπτισης, την οποία αφήνετε στην εκκλησία την τελευταία Κυριακή.  

Tip
Φροντίστε να περνάτε χρόνο με το μωρό πριν τη βάφτιση, ώστε να σας γνωρίζει και να νιώθει οικεία στην αγκαλιά σας.