Ποιος είναι ο ρόλος της εργασίας για τον άνδρα και πώς επιδρά η ανεργία στην ψυχολογία του

Ο εργασιακός τομέας αποτελεί βασικό κεφάλαιο στη ζωή ενός άνδρα. Είναι συνυφασμένος με την ταυτότητά του, προσδίδει αξία στην προσωπικότητά του, αποτελεί μέσο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικής ανέλιξης.  

Η επαγγελματική ενασχόληση του εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή διαβίωση μέσα από την οποία εισπράττει σεβασμό από το περιβάλλον του, κοινωνικοποιείται, αποκτά αυτοπεποίθηση, παίρνει επιβράβευση, αφού μόνο κατέχοντας μια θέση στην κοινωνία νιώθει άξιος και χρήσιμος.

Η εργασία δίνει δίνει νόημα στη ζωή ενός άνδρα, αποτελεί στοιχείο αναγνώρισης και μέσο σύνδεσης με την πραγματικότητα, τον ευρύτερο κόσμο και την κοινωνική ζωή του, καθώς τον καθιστά μέλος μιας ομάδας. Τον κρατά απασχολημένο, τον προσδιορίζει ως λειτουργικό, δημιουργικό, συνεργατικό. Μπορεί αν του προσφέρει συναισθήματα υπερηφάνιας, χαράς, αξιοπρέπειας, ικανοποίησης.

Πώς επιδρά η ανεργία στην ψυχολογία ενός άνδρα

Στην εποχή μας, οι συνθήκες και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι, έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των θέσεων εργασίας και την αύξηση της ανεργίας. Αλλά ακόμη και στις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, η μείωση του εισοδήματος και η αύξηση των ωρών απασχόλησης, είναι επίσης σύνηθες φαινόμενο, με το άγχος και την ανασφάλεια να μεγαλώνουν.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και έχοντας από πολύ νωρίς επενδύσει στον τομέα της εργασίας, ένας άνδρας νιώθει ότι χάνει κομμάτι της ταυτότητάς του και εγκλωβίζεται μία κατάσταση που μοιάζει με αδιέξοδο.
Για έναν άνδρα, η ανεργία βιώνεται ως μια μεγάλη αποτυχία και συνοδεύεται από απώλεια αυτοεκτίμησης, αυτοπεποίθησης, αίσθημα εγκατάλειψης και συναισθηματικό κενό.
Ποιος είναι ο ρόλος της εργασίας για τον άνδρα και πώς επιδρά η ανεργία στην ψυχολογία του
Καθώς αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του ή να καλύψει τα έξοδα της οικογένειας, ο άνεργος άνδρας γίνεται εσωστρεφής, αισθάνεται ανεπαρκής, νιώθει ενοχές, θλίψη, ντροπή, φόβο, ανασφάλεια. Επιπλέον, στην περίπτωση που η σύντροφός του εργάζεται και εξασφαλίζει τα προς το ζην της οικογένειας, πλήττεται ανεπανόρθωτα η αυτοπεποίθηση και ο ανδρισμός του.

Τις περισσότερες φορές ένας άνδρας δυσκολεύεται να διαχειριστεί την καινούργια αυτή στρεσογόνα κατάσταση αποτελεσματικά και να εκφράσει τα επώδυνα συναισθήματά του, με συνέπεια να αισθάνεται μόνος και απελπισμένος.

Η απώλεια της εργασίας του άνδρα, έχει επίσης, ως αποτέλεσμα την αλλαγή στις ισορροπίες μέσα στο σπίτι, με τους ρόλους του ζευγαριού να έρχονται συχνά σε σύγκρουση. Σύμφωνα με έρευνες σε νοικοκυριά με άνεργα μέλη, παρατηρούνται συχνότερα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, κατανάλωση τοξικών ουσιών και αύξηση διαζυγίων. Η θνησιμότητα στους μακροχρόνια ανέργους είναι μεγαλύτερη, όπως επίσης τα ποσοστά αυτοκτονιών.

Σε μία εποχή όπου όλα είναι ρευστά και μεταβλητά, είναι πιθανό ο σύγχρονος άνδρας να κληθεί να χαράξει νέους δρόμους, να επαναπροσδιορίσει τις ανάγκες του, να επαναξιολογήσει τις προτεραιότητες του. Χρειάζεται προσαρμοστικότητα, πρωτότυπες ιδέες, διάθεση να δημιουργήσει, να συνεργαστεί με άλλους, να συνυπάρξει αλληλοεπιδρώντας. Η ευελιξία και η επένδυση στις ανθρώπινες σχέσεις, ίσως να είναι η λύση για έναν σύγχρονο άνδρα για να ανοίξει μια καινούργια πόρτα που μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον.