Οι μετακινήσεις πληθυσμών δεν αποτελούν χαρακτηριστικό της σύγχρονης εποχής. Είναι μία διαδικασία που παρατηρείται σε όλη την ιστορία του ανθρώπινου γένους, ωστόσο σήμερα, η Ελλάδα από χώρα εξαγωγής μεταναστών έχει γίνει χώρα υποδοχής τους. Έχει δημιουργηθεί, έτσι, μια κοινότητα με κύριο χαρακτηριστικό την πολυμορφία και πολυπολιτισμικότητα, η οποία απαντάται και στο πλαίσιο της σχολικής τάξης.
Ο όρος πολυπολιτισμικότητα αναφέρεται στη συνύπαρξη κοινωνικών ομάδων με διαφορετικά εθνικά και πολιτισμικά στοιχεία, στην αμοιβαία αποδοχή της διαφορετικότητας, στην ισότιμη αναγνώριση, το σεβασμό και την προαγωγή πολλαπλών πολιτισμών. Ο πολυπολιτισμισμός, ως η τέχνη της διαχείρισης της πολυμορφίας, αποτελεί μία διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς.
Ο ρόλος του σχολείου στη διαμόρφωση πολυπολιτισμικής συνείδησης
Το σχολείο διαδραματίζει καίριο ρόλο στην ομαλή ένταξη των μεταναστών στην Ελλάδα. Καλείται, λοιπόν, να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα των πολυπολιτισμικών κοινωνιών, μέσα από την καλλιέργεια της ανεκτικότητας και της αποδοχής διαφορετικού χρώματος, εθνότητας, θρησκείας, σωματικών ή νοητικών δυνατοτήτων και να εξασφαλίζει το δικαίωμα των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση.
Οι μέθοδοι διδασκαλίας θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των διαφορετικών μαθητών, να ενθαρρύνουν κάθε παιδί να αποκτήσει βαθύτερη αντίληψη του εαυτού του και των άλλων, καθώς επίσης, να θεωρεί τη γλωσσική και πολιτισμική πολυμορφία ως θετικό στοιχείο. Να καλλιεργούν κλίμα διαλόγου, μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται τις απόψεις που διαφέρουν από τις δικές τους. Χρέος του σχολείου είναι να εμποδίσει τον σχηματισμό στερεότυπων και προκαταλήψεων, να δίνει έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, προωθώντας την κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.
Τα θετικά σημεία της πολυπολιτισμικής συνύπαρξης στη σχολική τάξη
Η πολιτισμική πολυφωνία συμβάλλει στην καταπολέμηση των προκαταλήψεων, του ρατσισμού και του φανατισμού. Προάγει την αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβασμό και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Αναπτύσσει την ενσυναίσθηση, δηλαδή την κατανόηση της διαφορετικότητας και των προβλημάτων, με την τοποθέτηση του εαυτού στη θέση του άλλου και διαμορφώνει σκεπτόμενους πολίτες. Οι διαπολιτισμικές δράσεις στο χώρο του σχολείου αναπτύσσουν την αυτοεκτίμηση των "διαφορετικών" παιδιών, βοηθούν στην καλλιέργεια ισότιμων σχέσεων, στην αναγνώριση και το σεβασμό των δικαιωμάτων τους, όπως επίσης, στην καταπολέμηση επιθετικότητας και παραβατικών συμπεριφορών.
Η συμβολή των γονιών
Οι γονείς έχουν, επίσης, ευθύνη στη διαμόρφωση ενηλίκων με σύγχρονες αντιλήψεις, που θα συμβάλλουν στο μετασχηματισμό της σύγχρονης πολυπολιτισμικής κοινωνίας και θα υποστηρίζουν την ποικιλομορφία. Δηλαδή, τη διαδικασία που απελευθερώνει τις κλίσεις και τις ικανότητες που ένας διαφορετικός πληθυσμός φέρνει σε μία κοινωνία, ώστε να δημιουργηθεί ένα υγιές, χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον, που αξιοποιεί στο μέγιστο την πλήρη δυναμική όλων των μελών, προς όφελος του συνόλου.