Πώς το άγχος και η διατροφή επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερίνης

Είναι γνωστό ότι το άγχος και η κακή διατροφή επηρεάζουν αρνητικά τον ανθρώπινο οργανισμό και βλάπτουν συνολικά στην υγεία μας. Έχει, επίσης, διαπιστωθεί ότι πέρα από την ρόλο της διατροφής, υπάρχει επίσης, συσχέτιση μεταξύ έντονου στρες και επιπέδων χοληστερίνης.

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη, είναι μία λιπαρή ουσία που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων, παράγεται κυρίως στο ήπαρ, ενώ ένα μικρό ποσοστό προέρχεται από τη διατροφή. Υπάρχει η καλή (HDL) και η κακή (LDL) χοληστερόλη. Τα ιδανικά επίπεδα είναι τα εξής:

  • LDL χοληστερόλη λιγότερη από 100 mg/dL
  • HDL χοληστερόλη περισσότερη από 60 mg/dL
  • Ολική χοληστερόλη λιγότερη από 200 mg/dL

Η χοληστερίνη επιτελεί σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, όταν όμως συγκεντρώνεται σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες, επηρεάζοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και στην καρδιά, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα υψηλά επίπεδα αποδίδονται συχνά στην κληρονομικότητα, καθώς και σε άλλους παράγοντες, όπως κακή διατροφή, παχυσαρκία, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, κάπνισμα, κ.α. Πώς το άγχος και η διατροφή επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερίνης Το έντονο άγχος μπορεί να έχει έμμεση επίδραση στα επίπεδα χοληστερίνης, καθώς ενδέχεται να οδηγήσει σε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, αλλά και άμεσα, αφού σε κατάσταση στρες ο οργανισμός παράγει κορτιζόλη και αδρεναλίνη, ορμόνες που όταν απελευθερώνονται αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης και συμβάλλουν στην αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.

Επίσης, σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, το στρες πιθανότατα αναστέλλει την ικανότητα του οργανισμού να καταστρέψει την πλεονάζουσα χοληστερίνη, ενώ ενδεχομένως πυροδοτεί τη δημιουργία φλεγμονής, που αυξάνει με τη σειρά της την παραγωγή χοληστερίνης.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το στρες πιθανώς να ενισχύει την τάση που έχει ο οργανισμός μας να παράγει ενέργεια με τη μορφή λιπαρών οξέων και γλυκόζης. Αυτά τα δύο απαιτούν από το συκώτι να παράγει και να απελευθερώνει μεγαλύτερες ποσότητες «κακής» χοληστερίνης ώστε να μπορούν να μεταφερθούν και σε άλλους ιστούς του σώματός μας.

Διατροφή για τη μείωση του στρες και της χοληστερίνης

Μία υγιεινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης. Είναι σημαντικό να περιορίσετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, κατεργασμένων γευμάτων, κορεσμένων και τρανς λιπαρών. Αποφύγετε τα τηγανητά, το γρήγορο φαγητό, τα τυροπιτοειδή, τα γλυκίσματα με βούτυρο. Φρονίστε να ψήνετε, να βράζετε και να μαγειρεύετε στον ατμό, μόνο με ελαιόλαδο. Προτιμήστε τις παρακάτω διατροφικές επιλογές:

  • Άπαχο κοτόπουλο χωρίς πέτσα και ψάρι
  • Σύνθετους υδατάνθρακες (ρεβύθια, φακές, μαύρα φασόλια, γλυκοπατάτες, καστανό ρύζι, βρώμη, κινόα, κ.α.)
  • Όσπρια (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα)
  • Φρέσκα και εποχιακά προϊόντα (5 μερίδες καθημερινά)
  • Προϊόντα ολικής άλεσης και μη επεξεργασμένα (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, δημητριακά)
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά
  • Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (π.χ. ελαιόλαδο) και ω–3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια), 2-3 φορές την εβδομάδα
  • Ωμούς, ανάλατους ξηρούς καρπούς (με μέτρο, λόγω θερμίδων)

Επιπλέον, καθώς σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η πλειονότητα των ανθρώπων αυξάνει την πρόσληψη τροφής σε έντονα στρεσογόνες καταστάσεις, αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν τροφές που φαίνεται ότι συμβάλλουν στην καταπολέμηση του άγχους, λόγω σύστασης ή λόγω κάποιου συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού που περιέχουν. Σε αυτές συγκαταλέγονται τα κάσιους, τα μανιτάρια, ο μαϊντανός, τα στρείδια, ο κολοκυθόσπορος, το σουσάμι και τα αυγά, που είναι καλές πηγές ψευδαργύρου, η έλλειψη του οποίου σχετίζεται με υψηλά επίπεδα άγχους.

Άσκηση για τη μείωση του στρες και της χοληστερόλης

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η άσκηση αποτελεί το μυστικό για καλύτερη υγεία. Φροντίστε να εντάξετε μία δραστηριότητα στο πρόγραμμά σας, για τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά. Αρχίστε με απλούς στόχους για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, όπως περπάτημα/τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμβηση ή όποιο άλλο σπορ σας αρέσει. Η τακτική φυσική δραστηριότητα, όπως το έντονο περπάτημα, μειώνει την κακή χοληστερόλη και μπορεί να αυξήσει την καλή, ως και 10%.

Tip
Σε άτομα ηλικίας άνω των 20 ετών, οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων καρδιάς ή υψηλή χοληστερόλη, συστήνεται ο έλεγχος της χοληστερόλης κάθε 4-6 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για τη συχνότητα που πρέπει να εξετάζεστε.