Πώς αλλιώς μπορείτε να ρωτήσετε τα παιδιά "Πώς ήταν η μέρα σου στο σχολείο";

Photo credits: freepik.com

Η ερώτηση "Πώς ήταν η μέρα σου στο σχολείο;" αποτελεί για τους περισσότερους γονείς μία κλασική ερώτηση στην προσπάθειά τους να είναι σε επαφή με ό,τι συμβαίνει στη ζωή και την καθημερινότητα του παιδιού τους.

Συχνά, όμως, τα παιδιά απαντούν σχεδόν μονολεκτικά, "καλά", "τα ίδια", κ.λπ, με αποτέλεσμα οι γονείς να συνεχίζουν τις ερωτήσεις, προσπαθώντας να εκμαιεύσουν κάποιες πληροφορίες. Σε αυτή την περίπτωση, ένα παιδί μπορεί να αντιδράσει απότομα ή απλώς να μείνει σιωπηλό.

Γιατί τα παιδιά δεν απαντούν στις ερωτήσεις; 

Τα παιδιά επιστρέφουν από το σχολείο και τις δραστηριότητες κουρασμένα, ίσως και αγχωμένα. Τα απασχολούν περιστατικά που συνέβησαν με φίλους και συμμαθητές, τυχόν παρατηρήσεις από τους δασκάλους και έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν και να συμπεριφερθούν όπως εκείνα θέλουν, χωρίς πολλές ερωτήσεις.

Όταν οι γονείς τα βομβαρδίζουν με ερωτήσεις για το πώς πέρασαν την ημέρα τους, τα παιδιά νιώθουν ότι όχι μόνο δεν μπορούν να χαλαρώσουν, αλλά επιπλέον, πρέπει να ανταποκριθούν σε ένα ακόμη αίτημα.

Όταν μεγαλώνοντας καταλαβαίνουν ότι δεν είναι αναγκαίο να μιλήσουν στους γονείς τους ή να προσποιηθούν αυτό που ο γονιός θέλει να ακούσει, τότε πιθανώς τον αγνοούν ή δεν απαντούν στις ερωτήσεις του.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γονείς δεν πρέπει να ρωτούν τα παιδιά για την ημέρα τους. Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι ώστε ένας γονιός να αξιολογήσει τα συναισθήματα του παιδιού και να το ενθαρρύνει να μιλήσει μαζί του όταν αυτό νιώσει έτοιμο, κάνοντας, επιπλέον, τις σωστές ερωτήσεις.
Πώς αλλιώς μπορείτε να ρωτήσετε τα παιδιά "Πώς ήταν η μέρα σου στο σχολείο";
Photo credits: freepik.com

Πώς να προσεγγίσετε το παιδί σας

Δώστε στο παιδί χώρο και χρόνο
Όταν το παιδί γυρίσει από το σχολείο, δώστε του έναν ήρεμο και υποστηρικτικό χώρο, τουλάχιστον για μισή ώρα. Μην του ζητήσετε να ξεκινήσει το διάβασμα αμέσως ή να κάνει κάποια δουλειά, ώστε να μπορέσει να εκτονώσει την ένταση της ημέρας.

Ώρα για φαγητό
Μπορεί το παιδί να έχει πεινάσει ήδη αρκετή ώρα πριν επιστρέψει στο σπίτι και αυτό να του δημιουργεί εκνευρισμό. Επομένως, όταν επιστρέψει στο σπίτι, αφήστε το να φάει με ηρεμία το μεσημεριανό του.

Περιμένετε πρώτα να δράσει το παιδί
Δίνοντας χρόνο στο παιδί, μπορεί να αρχίσει το ίδιο να μιλάει πρώτο. Αν συμβεί αυτό, ακούστε το προσεκτικά. Μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε κάτι μαζί, να το βοηθήσετε σε κάτι ή να παίξετε, γιατί επιθυμεί να συνδεθεί και πάλι μαζί σας.

Εκμεταλλευθείτε τις χαλαρές στιγμές
Αν το παιδί παίζει μόνο του, μπορείτε να παίξετε μαζί του. Σε μία τέτοια φάση χαλαρότητας, μπορείτε να μάθετε πώς ήταν η μέρα του, κάνοντας μικρές και συγκριμένες ερωτήσεις, ίσως και με χιούμορ. Μπορείτε π.χ. να πείτε: "Συνέβη κάτι ασυνήθιστο σήμερα;", "Γέλασες με τους φίλους σου σήμερα;", "Μίλησες με τη δασκάλα για αυτό που σε δυσκόλευε; Νιώθεις ότι κατάλαβε όσα της είπες;", κ.λπ.

Επίσης, μπορείτε να αναφερθείτε στα μη λεκτικά σήματα που παρατηρήσατε στο παιδί, λέγοντάς του, π.χ.: "Όταν φεύγαμε από το σχολείο, μου φάνηκε ότι κοίταζες επίμονα στην αυλή. Υπήρχε κάτι εκεί που παρατηρούσες;" ή "Μπαίνοντας στο σπίτι είδα ότι τα παπούτσια σου είχαν πολλές λάσπες. Τι συνέβη;".

Ποιες ερωτήσεις μπορείτε να κάνετε στα παιδιά όταν γυρίζουν από το σχολείο

Αν το παιδί δεν δείχνει πρόθυμο να απαντήσει στην κλασική ερώτηση, "Πώς ήταν η μέρα σου σήμερα", μπορείτε να του κάνετε κάποιες άλλες ερωτήσεις, μέσα από τις οποίες θα πάρετε πιο εύκολα τις απαντήσεις που θέλετε, για να καταλάβετε τι έχει προηγηθεί μέσα στην ημέρα.

Ανοίξτε αυτή την κουβέντα κάποια στιγμή που κι εσείς έχετε χρόνο να ακούσετε προσεκτικά το παιδί, για να του δείξετε ότι του δίνετε όλη την προσοχή σας. Τέλος, μην κάνετε όλες τις ερωτήσεις μαζί.

  • Ποιο ήταν το καλύτερο πράγμα που έγινε στο σχολείο σήμερα;
  • Πες μου κάτι καινούργιο που έμαθες σήμερα.
  • Πες μου κάτι που σε έκανε να γελάσεις σήμερα.
  • Με ποιον θα ήθελες να κάθεσαι στο θρανίο και με ποιον δε θα καθόσουν με τίποτα; Γιατί;
  • Πες μου κάτι περίεργο που άκουσες σήμερα.
  • Με ποιον τρόπο βοήθησες κάποιον σήμερα;
  • Με ποιον τρόπο σε βοήθησε κάποιος σήμερα;
  • Ποια στιγμή ήσουν πιο χαρούμενος σήμερα;
  • Ποια στιγμή βαρέθηκες πιο πολύ σήμερα;
  • Ποια λέξη είπε πιο πολλές φορές η δασκάλα σου σήμερα;
  • Τι θα ήθελες να κάνετε (ή να μαθαίνετε) πιο πολλές ώρες στο σχολείο; (Γιατί;)
  • Πού παίζετε στα διαλείμματα;
  • Με ποιον θα ήθελες να παίξεις στο διάλειμμα που δεν έχεις παίξει ποτέ ξανά μαζί του;
  • Τι σου άρεσε πιο πολύ στο κολατσιό σου; Τι κολατσιό είχαν φέρει τα άλλα παιδάκια;

Tip
Αποφύγετε να κάνετε περισσότερες από 2-3 ερωτήσεις αν το παιδί δεν ανταποκρίνεται στη συνομιλία σας.

Πηγές: anapnoi.elinapetraki.gr / noesi.gr